Tiltakozik a plágiumbotrányokat kirobbantó újságíró, aki ellen kompromittáló akciók zajlottak, de nem vizsgálták ki

2023. december 11. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Emilia Șercan oknyomozó újságíró több mint tíz napja tiltakozik a főügyészség és a bukaresti fellebbviteli bíróság ügyészsége előtt. Demonstrációjával az őt ért támadásokat, fenyegetések, azaz az ellene zajló kompromittáló akciót kivizsgáló nyomozás lezárása ellen tiltakozik.

„Azt szeretném elérni ezzel a tiltakozással, hogy a bukaresti fellebbviteli bíróság ügyészségének ügyésze a lehető legnagyobb alapossággal vizsgálja meg az ügy lezárásáról szóló döntés ellen benyújtott panaszomat, és a törvény szellemében és betűjével összhangban döntsön az ügy újranyitásáról és a bűnügyi nyomozás folytatásáról, hogy a bűnösöket bíróság elé lehessen állítani” – mondta Emilia Șercan újságíró a Szabad Európa Romániának. Șercan úgy döntött, hogy tiltakozásul a kezében tartja egyik privát fotóját, amelyet „többször is közzétettek egy szervezett akció keretében”.

Șercan az elmúlt hét év során mintegy 50 olyan plágiumügyet tárt fel, amelyekben vezető politikusok, ügyészeket és bírákat leplezett le, akik megszegték a szabályokat könyvek, tudományos cikkek vagy doktori disszertációk közzétételekor. Legutóbb Nicolae Ciucă román miniszterelnök és Lucian Bode belügyminiszter, illetve Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kerültek a vizsgálódásai középpontjába.

A Nicolae Ciucă volt miniszterelnök doktorijával kapcsolatban megfogalmazott plágiumvádak miatt megfenyegették.

„A fenyegető üzenetekhez az illető »privát fotókat« is mellékelt. A képek mintegy 20 évvel korábban készültek és engem ábrázolnak, meglehetősen hiányos öltözetben. (…) A fotókat feltöltötték több pornóoldalra. A rendőrségen jelentettem a fenyegetést, valamint a magánélethez való jogom megsértését. Ehhez mellékeltem a képernyőmentéseket a telefonomról, amelyeket magam készítettem a fotókról és az idegentől származó fenyegető üzenetekről. Ez még aznap kiszivárgott a rendőrségtől és megjelent egy moldovai internetoldalon. Ezt az írást, linkelve a kompromittáló tartalmakat, 3 óra leforgása alatt 74 romániai portál vette át. Ez az a bizonyos kompromat akció, amely egyértelműen bizonyítja, hogy az állami szervek egészen mélyen beavatkoztak ebbe az ügybe azzal a céllal, hogy megfélemlítsenek” – fejtette ki az újságíró a Transtelexnek adott interjújában a kolozsvári szerkesztőségben.

Az újságíró már egy éve is arra panaszkodott, hogy az ügy még sehol sem tart, ugyanis szerinte szándékosan találnak ki újabb és újabb kerülőket a kivizsgálás során csak azért, hogy valahogy lassítsák a folyamatot. „Az ügyész folyamatosan olyan embereket hallgat ki, akiknek csak érintőleges közük van a történethez, és egyszer sem szembesítette a rendőrt, akinek a telefonjára átküldtem a képernyőmentéseket, hogy hogyan juthattak tovább a fotók a telefonjáról, és kihez” – tette hozzá.

A Riporterek Határok Nélkül Egyesület hétfőn felhívást indított az ügy újranyitásáért és a bűnügyi nyomozás folytatásáért, hogy a bűnösöket megtalálják és bíróság elé állítsák.

Az oknyomozó újságíró november 24-e óta minden munkanapon tiltakozik, napi két-három órát, mert nem tudja elfogadni az ügy lezárásáról szóló döntést, „tekintettel arra, hogy a nyomozást nem megfelelően folytatták le, és alapvető ügyészi cselekményeket vagy egyáltalán nem hajtottak végre, vagy elfuserálták, mindig a bűnösök javára, és azzal a nyilvánvaló céllal, hogy eltemessék az igazságot”.

Az aktában szereplő „észbontó döntéseken túl az egyik ügyész azt mondta, hogy az intim fotók ismételt közzététele egyáltalán nem sérti a magánéletet” – mutat rá az újságíró.

„Ez az ügyész nem látta a bűncselekmény szándékosságát, előre megfontolt szándékát és folyamatos formáját, mondván, hogy az otthon készült intim fotók közzététele nem sérti az állampolgár magánéletét. Az ügyészség lábbal tiporta az emberi és női méltóságomat, és ez a döntés így elfogadhatatlan volt számomra. Hatalmas igazságtalanságnak tartom” – tette hozzá.

Emilia Șercan többek között Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Nicolae Ciucă miniszterelnök doktori disszertációinak plagizálását tárta fel, de több száz más újságírói tényfeltárást is koordinált, például a „Tamara néni ügyét”, amelyben Adrian Năstase miniszterelnök ellen vesztegetés miatt indult eljárás, az energetikai ágazatban tevékenykedő „okos fiúk ügyét”, valamint Sorin Ovidiu Vântu, Dan Ioan Popescu és Puiu Popoviciu román állammal folytatott ügyleteit. Șercan két könyv szerzője a plágiumok 1989 utáni romániai elterjedéséről: A PhD-gyár, avagy hogyan ássák alá egy nemzet alapjait (2017) és A Ponta-ügy. A román történelem leghírhedtebb plágiumának rekonstruálása (2022). Dolgozott a Curierul Național, Evenimentul zilei és a Realitatea-Cațavencu sajtócsoportnál, jelenleg a PressOne újságírója. Emellett a Bukaresti Egyetem Újságíró- és Kommunikációtudományi Karának oktatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!