Kolozsváron járt Dúró Dóra, megrémült „a román zászlók tengerétől”

2023. november 6. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban nagy visszhangot keltett, hogy – a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezésére – kitiltották a 18 éven aluliakat a World Press Photonak a budapesti Nemzeti Múzeumban megrendezett kiállításáról, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Kiderült azonban, hogy a fiatalkorúak továbbra is látogatták a kiállítást, sőt L. Simon László főigazgató viccesen köszönetet mondott a Mi Hazánk elnökhelyettesének a reklámért. Dúró Dóra ezt követően a Facebook oldalán támadta ki a múzeum azóta leváltott főigazgatóját. A szélsőjobbos politikus szerint L. Simon Lászlónak be kellett volna húznia fülét-farkát, de ehelyett még neki áll feljebb, mert „a saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben.”

A dolog pikantériája, hogy azokban a napokban, amikor a Facebook-viadal zajlott, Dúró Dóra Kolozsváron vakációzott családjával. Instagram posztjaiból kiderül, hogy az őszi szünetben repülővel érkeztek Kolozsvárra, és többek között a Mátyás-király szülőházat és szobrot, valamint a Házsongárdi temetőt nézték meg. A kiskorúakat féltő Dúró épp gyermekei fotója mellé ír egy olyan szöveget, amely szerint „a nemzetek sorsa a jövőben a hálószobákban dől el”.

Egyébként Kolozsvárról a megszokott paneleken túl nincs konkrét mondanivalója a politikusnak, illetve fennkölt eszmefuttatásaiban folyamatosan betör a realitás, nem tud elvonatkoztatni attól, hogy itt-ott a helyi románok és román zászlók is megjelennek a képben.

„Itt érzi az ember a történelmet a földben és a levegőben” – olvasható a szélsőjobbos politikus temetős posztjában egy Dsida-vers kíséretében.

A következő posztok már arról szólnak, hogy a négygyermekes családanya „egészséges nemzeti szellemben” kívánja felnevelni gyermekeit, ezért úgy ítéli, hogy nem lehet kihagyni a Mátyás-emlékhelyek meglátogatását. Azonban rettenetes a kolozsvári valóság: „román zászlók tengere” vezet a szoborig. „Nyomasztó az a román soviniszta légkör, mely uralja a környéket, gyerekeinknek mégis régi vágya volt a sok mese után el is látogatni ide, mely egészséges nemzeti identitásukat is elősegíti” – írja egy másik posztjában Dúró, szintén Hunyadi Mátyás és Kolozsvár kapcsán.

A szívfájdító sorokat Dúró természetesen megspékeli kiskorú gyerekeinek fotójával. A felvételről kiderül, hogy a gyerekek nem elégedtek meg a standard beállítással, hanem a szó szoros értelmében felkapaszkodtak a szoborcsoportra. A szabályzat értelmében ezt bírsággal bünteti a helyi rendőrség, mert a köztéri műalkotás rongálásának számít.

L. Simont amiatt, hogy nem hajtotta végre a miniszteri rendelkezést, november 6-án azonnali hatállyal elbocsátották.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!