Lehet, hogy covidjárvány van, de megszorító intézkedések egyelőre nem várhatók

2023. október 18. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Már bő két éve, hogy az omikron variáns vált dominánssá a világon, azóta ennek alvariánsai terjednek. Jelenleg, amint a Transtelexen is megírtuk, a Pirola és az Eris nevű variánsok fertőznek a leginkább. Bár a felsőlégúti megbetegedések monitorozása még nem kezdődött meg idén – ez minden évben jellemzően október közepe táján kezdődik – az egészségügyi minisztérium tájékoztatásából is tudható, hogy növekedőben van a koronavírusos fertőzöttek száma. Sokan szenvednek légúti megbetegedésekben, és gyakran hallani néhány hete arról is, hogy ha a beteg teszteli magát a covidra, sok esetben kiderül, a koronavírus okozza a kellemetlen légúti tüneteket, pozitív eredményt ad a covid-teszt. Mivel az egészségügyi hatóságok egyelőre nem húzták meg a vészharangot, és a heti esetszámokon túl eléggé szűkszavúan tájékoztatnak, László Attilától kérdeztük meg, hogy járvány van-e, és ha igen, mire számíthatunk?

A szenátus egészségügyi bizottságának elnöki tisztségét betöltő kolozsvári orvos szerint egyelőre megszorító intézkedések nem várhatók. Hozzátette viszont, nem állnak rendelkezésre adatok, vélhetőleg nem ismerjük az esetek tíz százalékát sem. Nem folyik tömeges tesztelés, és mivel a covid tüneteit, mely gyakran megegyezik egyéb, légúti megbetegedések tüneteivel, nem egyszerű felismerni, nem lehet tudni, hányan fertőzöttek. Az egészségügyi minisztérium egyébként kedden arról számolt be, hogy közel ezer koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban, illetve hogy 46 fertőzött elhalálozását jelentették az elmúlt héten. Intenzív terápián 104 pácienst kezelnek, és több mint száz kiskorú szorul kórházi ápolásra. Az elhunytak nagy részénél társbetegségek fennállását is jelezték.

„Amikor valakinél jelentkeznek a tünetek, elsősorban torokfájás, fejfájás, ízületi fájdalmak, hőemelkedés, ajánlom, hogy forduljon a családorvoshoz. A covid tünetei nagyon hasonítanak az influenza tüneteire. A családorvos el tudja végezni a tesztet mind covidra, mind influenzára, így gyorsan ki lehet deríteni, hogy melyik vírus okozza a fertőzést. Az influenza kezelésére rendelkezésre áll specifikus kezelés és gyógyszer. Covid-gyógyszer jelenleg nincs, de vélhetőleg hamarosan lesz, elsősorban kórházi kezeléshez. A kormány nemrég kötött szerződést a covid kezeléséhez szükséges gyógyszerek beszerzésére” – magyarázta László Attila.

Kérdésünkre a szakember leszögezte, mind a szezonális influenzát, mint a covidot vírus okozza, egyik sem bakteriális fertőzés. Tehát az antibiotikumok nem hatnak rájuk, nem érdemes ilyesmit szedni. Aki pedig fertőzött, az akkor jár el felelősen, ha öt napra elkülöníti magát és a gyerekeit sem engedi iskolába, hogy ne terjessze a kórokozókat.

Az oltásokról az orvos elmondta: az ellen a covidvariáns ellen, mely jelenleg a megbetegedések többségét okozza, nem áll rendelkezésre specifikus oltás. Arról pedig, hogy lesz-e, és ha igen, mikor, nem tudott információkkal szolgálni.
László Attila elmondta viszont, hogy az influenza elleni védőoltás elérhető, és ajánlja mindenkinek, hogy éljen a betegség megelőzésének lehetőségével. Kifejtette, megváltozott a hozzáférési lehetőség: vényköteles lett az oltás. Viszont kibővült azoknak a köre, akik ingyen juthatnak a vakcinákhoz – a családorvos receptje alapján díjmentesen kapják meg a nyugdíjasok, illetve a 18 és 64 év közötti krónikus betegek. Az egyéb kategóriákba tartozók sem kell teljes áron megvásárolják az oltást, mint korábban (tavaly 80 lejbe került), a családorvos receptje alapján az ár egy részét, közel felét megtérítik.

László Attila arról is beszámolt, hogy a most fertőző covidvariáns esetén azt észlelték, hogy igen sok fertőzött számol be neurológiai tünetekről: fáradékonyságról, fejfájásról, egyensúlyzavarról. Ráadásul ezek hosszú távon, akár heteken keresztül is fennállhatnak.

Ha még emlékszünk, tridémiaként hivatkoztak a szakemberek arra az időszakra, amikor egyszerre alakul ki koronavírus- és influnezajárvány, miközben az RSV – amely szintén légúti tüneteket okozó vírus – is fertőz. Ez azért jelenthet gondot, mert akár egyszerre több fertőzés is jelentkezhet egy időben egy legyengült szervezetnek pedig hosszabb időbe telik kiheverni a fertőzést. Ráadásul rengeteg gyerek eshet ki egyszerre az óvodából, iskolából, rengeteg szülőnek kell megoldania a felügyeletüket, majd a munkahelyre beviszik a kórokozót, és ott is elterjed a fertőzés. Ez évről évre megismétlődik, viszont amióta a covid jelen van az életünkben, elővigyázatosabbaknak kell lennünk, nem érdemes kockáztatni a tömeges járványt.

2023-ban sem valószínű, hogy megúszhatjuk a tridémiát, vagyis a fertőzések halmozódását, viszont sokat tehetünk az alapvető óvintézkedések betartásával, az influenza elleni oltás beadatásával, hogy csökkentsük a nagyobb járvány, súlyosabb megbetegedés esélyét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!