Kezdődik a spórlás: a kormány elfogadta a költségvetési hiányt csökkentő csomag törvénytervezetét

2023. szeptember 25. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány hétfőn elfogadta a „közpénzek pazarlásának megállításáról”, az adóelkerülés elleni küzdelemről és a méltányos adózás biztosításáról szóló törvénytervezetet, miután megvitatta a véleményező minisztériumok észrevételeit – jelentette be a Ciolacu-kabinet ülése után Mihai Constantin kormányszóvivő.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő elmondta, hogy a jogszabályjavaslat hamarosan a parlamentbe kerül, a képviselők és szenátorok pedig a házbizottságok által megszabott határidőig módosító indítványokat nyújthatnak be. Ezeket egy későbbi ülésén megvitatja, az elfogadott javaslatokat a tervezetbe foglalja kormány, majd felelősséget vállal értük a parlament előtt a két ház együttes ülésén.

Mihai Constantin elmondta, hogy a közvitára bocsátott változathoz képest a törvénytervezet több pontban módosult.

Közölte azt is, hogy az építőiparban és a mezőgazdaságban alkalmazott minimálbért egy különálló sürgősségi rendeletben készül szabályozni a kormány, hogy mielőbb nőhessenek a fizetések ebben a két ágazatban. Hozzátette, hogy az országos bruttó minimálbér 3300 lejre emeléséről határozatot fogad el a Ciolacu-kabinet.

Ciolacu: Véget kell vetni a pazarlásnak

A kormányülés elején Marcel Ciolacu kiemelte, a jogszabályjavaslat véglegesítése előtt egyeztettek az érintett szakszervezetek, munkáltatói szövetségek, civil szervezetek és a helyi önkormányzatok képviselőivel, javaslataik nagy részét belefoglalták a tervezetbe. Az intézkedések célja szerinte véget vetni a közpénzek pazarlásának, fellépni az adóelkerülés ellen és méltányos alapokra helyezni az adórendszert.

Ciolacu kijelentette, hogy a jelenlegi adókedvezmények évi 75 milliárd lejtől fosztják meg az államkasszát, az adóelkerülés pedig további 150 milliárd lejjel rövidíti meg a büdzsét. Ezek összesen a bruttó hazai termék 15 százalékát teszik ki. „Románia nem engedheti meg magának többé ezeket a kedvezményeket. (...) Nincs az a modern állam, amelyik ilyen körülmények között működni tudna” – fogalmazott.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az ország költségvetése a munkavállalók adólejeire, a fogyasztásra és az állami beruházásokra alapoz. Ugyanakkor „aberráns paradoxonnak” nevezte, hogy míg európai viszonylatban Romániában a legmagasabb a munka adóterhe, a tőke megadóztatásának szintje a legalacsonyabbak között van. „Kormányfőként kötelességem Románia érdekeit azon elégedetlen csoportok érdekei fölé helyezni, akik így nem milliárdos, hanem csak százmilliós nagyságrendű nyereségre tesznek szert” – jelentette ki.

Hozzátette, az intézkedésekre azért is nagy szükség van, hogy Románia tudja végrehajtani a helyreállítási tervben (PNRR) vállalt reformokat és hozzáférjen az uniós alapokhoz. „A tét több mint 70 milliárd euró és Románia OECD-csatlakozása, amely külföldi beruházások egész sorát vonná maga után. Nem sodorhatjuk veszélybe ezeket a stratégiai célkitűzéseket” – emelte ki.

Ciolacu ismét hangsúlyozta, hogy nem „megszorításokról” van szó. Mint mondta, megszorító intézkedéseket 2010-ben vezettek be, amikor csökkentek a fizetések és a nyugdíjak, az általános áfakulcs pedig 19 százalékról 24 százalékra nőtt. Most az élelmiszerek és a gyógyszerek áfája 9 százalék, a tűzifa, a villamos energia és a földgáz áfája 5 százalék marad, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy télen emelkedjenek az árak. Ugyanakkor 10 százalékkal 3300 lejre, az építkezési szektorban pedig 4500 lejre nő a minimálbér – emlékeztetett.

Hozzátette, a kormány az állami apparátus eddigi legambiciózusabb reformját készül véghezvinni, amely már rég várat magára. „Mivel ez eddig nem történt meg, én majd végigviszem. Nem áll szándékomban meghátrálni. Nagy szükség van erre a reformra, és én felvállalom, mert ez Románia egyetlen esélye a fejlődésre” – szögezte le Marcel Ciolacu.

A REPER felszólította az USR-t, az RMDSZ-t és a Jobboldal Erejét, hogy írják alá a bizalmatlansági indítványt

A REPER társelnöke, Dragoş Pîslaru EP-képviselő szerint a koalíció jogszabályjavaslata katasztrofális a romániaiak, a vállalkozók, mindazok számára, akik értéket teremtenek ebben az országban. A politikus kifogásolja azt is, hogy a kormány felelősségvállalással – vagyis a parlamenti vita mellőzésével – készül elfogadtatni egy fontos intézkedéscsomagot, amely szerinte nem felel meg a költségvetési stabilitásra és kiszámíthatóságra vonatkozó jogszabályoknak.

Pîslaru hangsúlyozta: a REPER-nek eltökélt szándéka az összes alkotmányos eszközt megragadni a törvénytervezet elfogadásának megakadályozására. Ezért megismételte az AUR kivételével az összes ellenzéki párthoz intézett múlt hét végi felhívását, hogy írják alá a bizalmatlansági indítványt.

„A románokat meg kell védeni. Az ellenzék szerepe az, hogy megvédje a románokat a hatalom nyomásától. Ez történik most” – nyilatkozta az EP-képviselő.

Pîslaru bejelentette azt is, hogy a REPER hetente tüntetést szervez a vállalkozók nevében a deficitcsökkentő intézkedéscsomag ellen. Az első demonstrációt hétfőn 18 órától tartják a kormánypalota előtt. Ezt a politikus azzal indokolta, hogy az intézkedéscsomag tönkre fogja tenni a gazdaságot és a hazai vállalkozókat.

Az EP-képviselő arra kérte a többi ellenzéki pártot, hogy csatlakozzanak az akciójukhoz. Nem zárta ki az adósztrájkra való felhívás lehetőségét sem, „mert a kormány magatartása elfogadhatatlan”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!