Botrányosra sikerült a Románia-Koszovó mérkőzés a román ultrák viselkedése miatt

2023. szeptember 13. – 10:17

Botrányosra sikerült a Románia-Koszovó mérkőzés a román ultrák viselkedése miatt
„Besszarábia az Románia” és „Koszovó az Szerbia” feliratú óriásmolinók a bukaresti Nemzeti Aréna lelátóján a Románia-Koszovó mérkőzésen – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Románia kedd este játszott Koszovóval az EURO 2024-es Európa-bajnokság I. selejtezőcsoportjában Bukarestben. A mérkőzést a 17. percben félbeszakították a gyepen meggyújtott fáklyák és a román szurkolók transzparenseken elhelyezett üzenetei miatt. A szurkolók már a mérkőzés elejétől fáklyákkal dobálták a koszovói kapu hátsó részét, és a koszovóiak jelezték, levonulnak, amennyiben a játékvezető nem szünteti be az országukat szidalmazó rigmusokat, például a „Koszovó Szerbia” szlogent és nem szedeti le a hasonló feliratú molinót.

A francia játékvezető, Willy Delajod végül kénytelen volt mindkét csapatot az öltözőbe küldeni, miután tarthatatlanná vált a helyzet a lelátón. A szurkolókkal végül sikerül egyezségre jutniuk a rendfenntartó erőknek, és a szinte egyórás kényszerszünet után újraindították a meccset, ami végül éjfél után ért véget 2-0-al Románia javára.

A Román Labdarúgó Szövetség elítélte a szurkolók felelőtlen viselkedését, a csendőrség pedig bejelentette, keresi a felelősöket, miután a Románia-Koszovó mérkőzést a bíró kénytelen volt mintegy 50 percig megszakítani, mert a szurkolók politikai üzenetet tartalmazó transzparenseket tartottak a magasba, és nacionalista jelszavakat skandáltak.

A román sajtó arról ír, hogy az „Egyesüljünk a trikolór alatt” elnevezésű román szurkolói csoport szervezte meg a mérkőzés bojkottálását, és ők voltak azok, akik a „Koszovó Szerbia” feliratú transzparenst tartották a magasba.

A koszovói labdarúgókat sértő üzenetet tartalmazó skandálások is elhangzottak, és bár a román csapat edzői megpróbáltak beszélni a szurkolókkal, azok csak a mérkőzés leállítása után nyugodtak meg. A koszovói labdarúgók elhagyták a pályát.

A koszovói játékosok levonulnak a pályáról – Fotó: George Calin / Inquam Photos
A koszovói játékosok levonulnak a pályáról – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Az UEFA a honlapján közölte, hogy a Románia-Koszovó mérkőzést „a szurkolók diszkriminatív viselkedése miatt felfüggesztették”.

„A Román Labdarúgó Szövetség határozottan elítéli a déli lelátón lévő szurkolók egy csoportjának felelőtlen viselkedését, amely a tegnap esti Románia-Koszovó mérkőzés megszakításához vezetett a Nemzeti Arénában. Mindenekelőtt megismételjük azt az elvet, amely szerint Romániában a politika nem avatkozhat bele a sportba” – közölte a Román Labdarúgó Szövetség (FRF), és határozottan elítélte a revizionizmust és a helyszínen elhangzott politikai jellegű provokatív üzeneteket.

A figyelmeztetések ellenére a mérkőzés után az „Egyesüljünk a trikolór alatt” az Instagram-fiókján közzétett bejegyzésben a csoport azt üzenték: „Megmondtuk Pristinában, megmondjuk itt is, Koszovó az Szerbia”.

A gsp.ro román sportoldal szerint hétfőn a román szurkolók egy másik radikális csoportja, a „Honor et Patria” – amelynek társalapító tagja a szélsőjobbos AUR (Románok Egyesítéséért Szövetség) vezetője, George Simion – bejelentette, hogy bojkottálja a Koszovó elleni mérkőzést.

Koszovó 2008-ban nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától, egy erőszakos háborút követően, amelyben a NATO is részt vett. Világszerte 101 ország ismeri el Koszovó függetlenségét, 13 állam azonban nem.

Románia egyike annak az öt uniós országnak, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét azzal az indokkal, hogy az veszélyes precedenst teremtene saját szeparatista régiói számára. A többi hasonló helyzetben lévő uniós ország Spanyolország, Görögország, Szlovákia és Ciprus.

A „Koszovó az Szerbia” üzenet a szerb nacionalista jelszavak egyike, amely azzal az indokkal tagadja a kis dél-európai állam függetlenségét, hogy a régió Szerbia területének és történelmének szerves része, és nincs joga elszakadni az országtól. Koszovó lakossága túlnyomórészt albán etnikumú.

A román bajnokságon belül is előjönnek időnként az etnikai feszültségek, a román szurkolók rendszeresen magyarellenes rigmusokat kiabálnak, de a magyar drukkerek sem szokták alább adni, a tavalyi Román Kupa-döntőn a Sepsi OSK szurkolói a román himnusz alatt hátat fordítottak a pályának, ami súlyos sértésnek számít. Ugyanakkor szúrta ki azt is a román sportsajtó, hogy a sepsiszentgyörgyiek kapusa, Niczuly Roland nem tette szívére a kezét a román himnusz lejátszása közben.

A politikát és a focit Orbán Viktor is előszeretettel párosítja, az UEFA és a FIFA is rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a magyar miniszterelnök Nagy-Magyarország határait ábrázoló sállal jelent meg 2022 novemberében a magyar-görög meccsen. Orbán sálja nem várt indulatokat szült, beszólt érte a szlovák, a román, a horvát és az osztrák kormány is.

Asztalos Csaba: A sport az sport, a politika helye a stadionokon kívül van

A sportot nem szabad összemosni a politikával, utóbbinak a helye a stadionokon kívül van – jelentette ki kedd este Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a bukaresti Nemzeti Arénában tartott Románia – Koszovó futballmérkőzésen lezajlott incidensekre utalva.

„Az ilyen fajta geopolitikai üzeneteknek nincs keresnivalójuk a sportban. (...) Az UEFA nem engedélyezi a politikai üzenetek közvetítését a stadionokban. (...) A sport az sport, a politika helye a stadionokon kívül van” – idézi Asztalos nyilatkozatát az Agerpres.

Felidézve a korábbi selejtezőkön nézők nélküli stadionokban lejátszott, döntő mérkőzéseket, Asztalos leszögezte: nézők nélkül játszani nem csupán anyagilag jelent óriási veszteséget, hanem a válogatottnak is, amely nem élvezheti szurkolói támogatását.

„Várom a napot, amikor ezeket a lefilmezett szurkolókat beperelik, és anyagilag is felelniük kell a tetteikért, mert ez így már nem mehet tovább” – hangsúlyozta Asztalos.

Azt is elmondta, hogy a CNCD együttműködik a csendőrséggel az ilyen mérkőzésekkor, azonban a csendőrségnek jelenleg még arra sincs törvényes alapja, hogy egy molinót elkobozzon. Módosítani kell a törvényt – mondta, nyomatékosítva, hogy „annak az üzenetnek semmi keresnivalója nem volt a stadionban”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!