Román gyermekek is járnak az új bánffyhunyadi magyar óvodába, amelyet a helyi tanács korábban elutasított

2023. szeptember 13. – 11:26

Román gyermekek is járnak az új bánffyhunyadi magyar óvodába, amelyet a helyi tanács korábban elutasított
A református egyházközség telkén, magyar állami támogatásból épített új óvoda – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi fiaskó után idén már sikertörténetként mutatták be a magyar kormány támogatásából felépített bánffyhunyadi óvodát, amelynek önkormányzati átvételét 2022 augusztusában leszavazta a helyi tanács, ezért egy évig üresen állt. A 35 gyermekkel, magánintézményként induló óvodában két magyar nyelvű csoport fog működni, amibe több román gyermeket is beírattak a szüleik, tudtuk meg a helyszínen, ahol az ünnepélyes megnyitón három papi szónoklatot is meghallgattunk. A legtanulságosabb azonban nem Kató béla püspöké volt, hanem a helyi lelkészé, aki Orbán Viktortól idézett mondatot is beépített a beszédébe, miszerint „építsünk tavat, aztán megtelik békával”.

Miután a helyi tanács elutasította, hogy a Május 1 utcai új épületbe költözzenek át az önkormányzati óvoda magyar csoportjai, a református egyház eldöntötte, saját fenntartású magánóvodát indít benne. Az intézmény megkapta a Romániai Közoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIP) engedélyét, és várhatóan három éven belül meglesz az akkreditációja is. Az óvoda ünnepélyes megnyitóját kedd délelőtt tartották az udvaron, miközben a gyermekek már birtokba vehették a játszóteret.

A bánffyhunyadi magyar reformátusoknak volt bátorsága elindítani egy magán és egyházi kombinációban történő óvodai oktatást, ami azt jelenti, maguk dönthetnek arról, hogyan nevelik a gyermekeiket, és mit adnak át nekik, mondta a megnyitón Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. „Az életünkért küzdünk és harcolunk, amikor iskolákat és óvodákat építünk és avatunk, hiszen ebben van a jövendő” – jelentette ki Kató, aki szerint egy évvel ezelőtt kudarcnak tűnt az óvoda ügye, most azonban változott a helyzet. A püspök az önszerveződés fontosságát hangsúlyozta, és arra szólította fel a közösséget, adományozzanak az óvodáért.

A bánffyhunyadi magyar közösség felelőssége, hogy kultúráját továbbadja az utódoknak, hangsúlyozta Vincze Minya István kalotaszegi esperes, majd köszönetet mondott a helyi közösség mellett a magyar kormánynak, az Erdélyi Református Egyházkerület központi hivatalának és mindenkinek, aki az óvoda megnyitásán dolgozott. Az esperes szerint „ezután is lesznek, akik megpróbálnak majd keresztbe tenni”, de ha a közösség összetartó, akkor le tudja majd győzni a nehézségeket. Ennek jegyében arra kérte a jelenlévőket, önkéntesként vagy más módon támogassák az óvodát.

Négy óvónő várja az új óvodába beiratkozott 35 gyermeket – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Négy óvónő várja az új óvodába beiratkozott 35 gyermeket – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Jakab Mihály Gyula, a Bánffyhunyadi Református Egyházközség lelkipásztora örömét fejezte ki amiatt, hogy „beteljesedett, amit mertünk álmodni, amit be mertünk vállalni”, de azt is hozzátette, az óvoda működéséhez további „hatalmas támogatás” szükséges, amit egyelőre a református püspökség szolgáltat egy alapítványon keresztül, de önkéntesekre és adományokra is szükség lesz. A lelkész elmondta, eleinte nem számított többre tíz gyermeknél, de végül 35-en iratkoztak be az óvodába. Jakab Mihály Gyula megköszönte a szülők és az óvónők bizalmát, majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök gondolatát osztotta meg a jelenlevőkkel, amely szerint csak türelem kell, mert ha már megépítettük a tavat, az „megtelik békával”. Végül a jelenlévő román szülőkhöz fordult, elmondta, a cél az, hogy szeretettel és lélekkel neveljék a gyermekeiket, és hozzátette, reméli, mások is követik majd a példájukat, és beiratják majd a gyermekeiket az óvodába.

Egyelőre az alsó szintet lakja be a két induló hosszú programos csoport, a 35 gyermekkel négy óvónő, egy dadus, egy részmunkaidős pszichológus, illetve asszisztens foglalkozik majd. Az óvoda ingyenes, csak az étkeztetésért kell fizetni, mint más óvodákban is, ez kb. napi 15 lejbe kerül, mondta el Török Ferenc tanfelügyelő, a bánffyhunyadi református gyülekezet főgondnoka, aki az intézmény menedzseri feladatait látja el.

A működés költségeit a református püspökség biztosítja, de az induláshoz még mintegy 35 ezer lejre lenne szükség különböző felszerelésekre, például hűtőszekrényekre, mondta a menedzser, hozzátéve, hogy ennek nagy részét már összegyűjtötték adományokból, pályázatokból.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az óvoda hosszú távon normatív támogatást kaphat majd minden gyermek után az államtól, de ez is csak a működési költségek 80 százalékát fedezi majd, a többit hozzá kell tenni. Az új tanügyi törvény lehetővé teszi, hogy az óvoda már a végleges akkreditáció elnyerése előtt megkapja a normatív támogatást, amennyiben nem kér tandíjat a szülőktől, magyarázta Török Ferenc. Ezt kérni fogják, amint érvénybe lépnek az új tanügyi törvény metodológiái, tette hozzá.

„Itt van jövő. Az új szülők valószínűleg inkább ide fognak majd iratkozni a gyerekekkel” – indokolta Gálfi Brigitta óvónő, hogy miért igazolt át a helyi állami óvodából az egyházi magánóvodába. Mint elmondta, a tavalyi csoportjába járó gyermekek nagy része követte az új óvodába, de új gyermekek is csatlakoztak hozzájuk.

Kollaganője, Fazakas Emília gyergyószentmiklósi, Kolozsváron végezte az egyetemet, és magánéleti okokból döntött úgy, hogy Bánffyhunyadra költözik, így örült a lehetőségnek, hogy itt kezdheti el óvónői pályafutását.

Mint megtudtuk, a beiratkozott gyermekeknek kb. 20 százaléka román anyanyelvű, és vannak vegyes házasságból származók is. „Amíg megszokják, biztosan fog kelleni románul is beszélni velük, de arra törekszünk majd, hogy minél többet beszéljünk velük magyarul. Ők is magyar oktatásban részesülnek, de amíg nem értik, addig lefordítjuk nekik. Én szinte minden évben találkoztam ilyen helyzettel, és év végére egy négysoros verset azért el tudtak mondani magyarul” – mondta Gálfi Brigitta.

Az Erdélyi Református Egyházkerület 300 millió forintból építette fel az új óvodát, amelyhez a magyar kormánytól kapott támogatást a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztő program keretében. Az ingatlant négy óvodai és egy bölcsödei csoport befogadására méretezték az állami rendszerben már működő magyar csoportok létszámából kiindulva, és eredetileg térítésmentesen használatba adták volna az önkormányzatnak, amely a személyzetet és a fenntartási költségeket fizette volna.

Bánffyhunyad helyi tanácsa azonban egy etnikai színezetű vita után elutasította az óvoda használatba vételét. A szociáldemokrata képviselők ahhoz a feltételhez kötötték az erre vonatkozó határozat megszavazását, hogy az új ingatlanba költöztessék be a román csoportokat is, és így egy multikulturális, multietnikus, román és magyar nyelvű intézmény jöjjön létre.

Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke akkor erre úgy reagált, hogy ez nem lehetséges, mert az épület a Bánffyhunyadon akkor működő 4 magyar óvodai-, és a 30 év után létrehozandó magyar bölcsődei csoport befogadására volt méretezve. Hangsúlyozta, azt is, hogy az elutasítás miatt továbbra is a zsúfolt helyszínen kell fogadni minden gyermeket, ezért a kialakult helyzet nem csak a magyar, hanem a román közösség érdekei ellen is szól.

Az állami óvodában 2023 őszétől három magyar csoport működik tovább. A 2021-es népszámlálás adatai szerint a 8089 lakosú Bánffyhunyadon 22 százalék a magyarok aránya, ugyanakkor a város vonzáskörében többnyire magyar többségű falvak találhatók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!