MAKOSZ: Jó úton haladunk a magyar-román diákkapcsolatok újraépítése felé

2023. augusztus 20. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) kapcsolata valóban nem olyan erős a román diákszervezetekkel, mint régen volt, de ez egy hosszabb folyamat eredménye, jelenleg a szervezet pedig épp közös rendezvényre készül a román országos diáktanáccsal (CNE), reagált Szász Tamás, a MAKOSZ elnöke arra, amit Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa a magyar-román diákkapcsolatok leépüléséről mondott a Kolozsvári Magyar Napokon.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg milyen a MAKOSZ kapcsolata a román diákszervezetekkel, Szász Tamás azt mondta, hogy tagadhatatlan, hogy az már nem olyan erős, mint régen volt, de „ez számtalan történés eredményeként alakult ki, amihez a szervezet mai vezetése már nem tud hozzászólni, hiszen ez egy lassan kialakuló probléma volt”. A MAKOSZ szeptemberben új közös rendezvényt szervez a román országos diáktanácsal (CNE), éppen azzal a céllal, hogy a két országos szervezet kapcsolatát javítsák és a román-magyar diákpárbeszédet elősegítsék, hívta fel a figyelmet. „Ezenfelül felmérésekről, valamint a magyar diákok helyzetének kiértékeléséről is tervben vannak közös projektek, amelyeknek természetesen a legfőbb célja a magyar diákok képviseletének magasabb szintre emelése” – tette hozzá Szász Tamás.

„Ez természetesen egy első lépés a részünkről, amelyet idén tettünk meg, azonban bátran merem állítani, hogy a MAKOSZ jó irányba halad affelé, hogy a szervezetek kapcsolata erősebb legyen, mint bármikor és a jövőben közös projekteken dolgozzunk együtt” – mondta.

Szabó Ödön a csütörtöki beszélgetésen többek között azt is említette, hogy az RMDSZ szerette volna elérni, hogy a közoktatási törvényben, amely először szabályozza a CNE működését, szerepeljen, hogy arányos jelenlétet kell biztosítani a diáktanács országos vezető testületében a kisebbségi diákok számára, de ez nem sikerült, mert a magyar diákszervezetek, konkrétan a MAKOSZ nem próbálta a háttérből támogatni ezt az álláspontot. Kérdésünkre, hogy volt-e konzultáció az RMDSZ-el a készülő tanügyi törvényről és felmerült-e a kisebbségi képviselet a CNE vezetőtanácsában, Szász Tamás azt mondta, hogy volt lehetőség konzultációra, ezzel azonban a szervezet különféle okokból nem tudott teljes mértékben élni.

„A képviselő úr tanácsait természetesen megfogadjuk, hiszen valós problémára mutatnak rá, és a cikkben megfogalmazott támadó jelleg helyett mi egy konstruktív kritikaként fogjuk fel, amely tovább segítheti a szervezetünk fejlődését” – fogalmazott a diákszervezet képviselője.

Szász Tamás hangsúlyozta, hogy a MAKOSZ az egyik legaktívabb és legjobban működő kisebbségi középiskolás diákszervezet Európában, ezt bizonyítja az is, hogy más országok szervezetei is megkeresték tanácsokért. „Természetesen vannak hibái és hiányosságai, azonban nagy mértékben kiveszi a részét a magyar középiskolás diákok kapcsolatainak fejlesztéséből” – szögezte le.

OMDSZ: Kritikus pillanatokban mindig megtörténik az egyeztetés az országos egyetemistaszövetséggel

Megkerestük az Országos Magyar Diákszövetséget (OMDSZ) is, hogy megkérdezzük, a szervezet hogyan látja a kapcsolatot a magyar és román diákképviseletek között és mi segítené elő ezek javulását.

„Az OMDSZ és az egyetemi városokban működő tagszervezetek kapcsolata a román diákszervezetekkel változó mértékű, ugyanakkor mindig jelen van a párbeszéd és az együttműködés szándéka” – mondta Andacs Zsolt Levente, az OMDSZ elnöke. Az Egyetemista Szervezetek Országos Szövetségével (ANOSR) kialakult kapcsolat dinamikája, mint fogalmazott, „időnként hullámzó lehet, attól függően, hogy éppen milyen ügyekre kell reagálni és milyen közös célok érdekében kell cselekedni”, ugyanakkor a két szervezet közötti kapcsolat intenzitása is változó, „de kritikus pillanatokban, amikor fontos ügyekben kell kiállni, mindig megtörténnek az egyeztetések”. Ilyen volt a közelmúltban az ingyenes vonatutazás eltörlése vagy a felsőoktatást érintő kérdések a koronavírus-járvány idején.

„Fontos megérteni, hogy az ilyenfajta együttműködés mindig két fél aktív nyitottságát kívánja meg. Az elnökségem alatt az OMDSZ mindig is nyitott és együttműködő szellemmel viszonyult az ANOSR-hez” – tette hozzá Andacs Zsolt Levente. Mint magyarázta, az egyes tagszervezetek esetében a román diákszervezetekkel való együttműködés hatékonysága és intenzitása erősen függ attól, hogy a vezetők és a szervezetek mennyire ismerik fel a közös erőt és célokat.

Az elnök szerint egyébként helyi szervezetek esetében hatékonyabb az együttműködés, mint országos szinten, mert számos találkozási lehetőség adódik és a problémák közvetlenebbül kezelhetők. Úgy gondolja, hogy ezen a téren lehetne erősíteni. „Rendezvények és találkozók szervezése, ahol a két szervezet aktív tagjai és vezetői részt vehetnek, hozzájárulna az aktuális problémák és kihívások közvetlenebb megvitatásához. Emellett ezek az események segítenének megszilárdítani a közös célok és az erdélyi felsőoktatás jövője iránti elköteleződést” – fogalmazott. Hozzátette, hogy korábban már részt vettek az ANOSR egyik fórumán.

Szabó Ödön képviselő csütörtökön az új tanügyi törvényekről szóló beszélgetésen vett részt az OMDSZ meghívására, a Kolozsvári Magyar Napok Ifjúsági Udvarában. Amint arról a Transtelex is beszámolt, a beszélgetésen elsősorban a kisebbségek szempontjából elért előrelépésekről és a törvény alkalmazásának kihívásairól volt szó, ugyanakkor szóba került az is, hogy milyen konzultációk előzték meg az új törvényekhez benyújtott RMDSZ-es javaslatokat. Szabó Ödön elmondta, hiányolja az erdélyi magyar és az országos román diákszervezetek közötti kapcsolatot, szerinte ezek leépültek. „A ti életeteket, az erdélyi magyar életet ha tetszik, ha nem, Bukarestben döntik el. Ha ott nem lesz olyan kapcsolati hálótok, amire építsetek, akkor eleve hátránnyal indultok majd, amikor oda kerültök és döntési helyzetekben szövetségeket kell kötni” – fogalmazott a politikus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!