Volt oktatási miniszter: Ha a kormány nem enged, pár év múlva nem lesznek tanáraink

2023. június 9. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon is tisztában kell lennünk azzal, hogy a következő néhány évben, ha ugyanilyen gyenge marad a tanárok bérezése, nem lesznek tanáraink. Nem arról van szó, hogy rossz tanáraink lesznek, hanem arról, hogy nem lesznek tanáraink" – mondta Mircea Miclea professzor a román közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Mircea Miclea az egyetlen oktatási miniszter Románia történetében, aki lemondott, miután kormánya nem teljesítette a hivatalba lépésekor beígért oktatási költségvetést. Elmondta, mit kellene tenni annak érdekében, hogy a tanári szakma vonzóbbá váljon: "Sok olyan iskola van, többek között a nagyvárosokban is, ahová matematika, fizika vagy kémia szakon betöltetlenek az állások, és ahová nem jönnek diplomások (...) Ha vonzóvá akarjuk tenni ezt a szakmát, hogy jó minőségű szakemberek válasszák, akik minőségi teljesítményt nyújtanak az osztályteremben, akik minőségi oktatást nyújtanak, és biztosítják, hogy a következő generáció is a megfelelő színvonalú tudás birtokosa legyen, akkor meg kell becsülnünk a szakmai testületet".

A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy egyetemi tanárként szolidáris-e a közoktatásban dolgozó tanárokkal, és jogosnak tartja-e bérköveteléseiket, a volt oktatási miniszter elmondta, hogy szerinte amit a kormány felajánlott, az sokkal kevesebb, mint amit ez a szakmai kategória megérdemel.

“Sajnos, a probléma már régóta ismert. Emlékeztetem önöket, hogy én magam 2005-ben pontosan azért mondtam le, mert a kormány nem teljesítette vállalását, nem hagyta jóvá a megfelelő költségvetést az oktatás finanszírozására. Akkoriban a GDP 3,73%-át ajánlották fel az oktatásra, nem pedig 2,1%-át, mint ahogyan az az idén történt , és senki nem tett semmit. A probléma tehát azóta sem változott. Sajnos nem sikerült megoldani. Most már látjuk a hatását, vagyis látjuk a szakmai testület minőségén, a tanítási teljesítmény minőségén, az iskolákban uralkodó légkörön, és ez kétségtelenül érvényes a tanárok fizetésére vonatkozóan is. Az igény teljesen jogos” – jelentette ki Miclea.

Amint arról beszámoltunk pénteken már a 12. napja lesz az általános iskolai sztrájknak (a munkabeszüntetés május 22-én kezdődött, június 1-2. és június 5. pedig a közszférában munkaszüneti nap, tehát azokat nem számoljuk sztrájknapoknak). Az álláspontok nem közelednek egymáshoz, a kormány időhúzásra játszik, arra számít, hogy lemorzsolódnak a sztrájkolók. A tüntetők szerint azonban csak most fognak bedurvulni a dolgok. Tény, hogy a nagy dirrel-dúrral beharangozott memorandum nem bír semmiféle normatív értékkel. „Ez a kormány belső dokumentuma, amelynek nincs semmilyen hatása a lakosságra, és az elmúlt években több ilyen nyilatkozatot is megsértett az azt elfogadó intézmény”- jelentette ki az alkotmánybíróság volt vezetője, Augustin Zegreanu. Mi több, egy 2009. május 10-i rendelet értelmében az ilyen dokumentumokat nem publikálhatják a Hivatalos Közlönyben.

A pénteki bukaresti tüntetésre 20 ezer tanárt várnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!