Bepanaszolták Magyarországot és Romániát, mert 4 éve nem alkalmazzák a Coman-Hamilton házaspár ügyében hozott ítéletet

2022. június 8. – 14:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániát és Magyarországot is bepanaszolták, mert nem még mindig nem alkalmazták az Európai Unió Bíróságának a Coman-Hamilton házaspár ügyében négy évvel ezelőtt hozott ítéletet. Romániai alkalmazásának elmulasztása miatt EP-képviselők háborognak, és róják fel az Európai Bizottságnak, hogy nem tesz meg mindent az LMBTI-emberek jogainak érvényesítése terén. Magyarországot pedig pont az EB-nél jelentették fel.

Az Európai Unió Bírósága 2018. június 5-én döntött úgy, hogy az uniós polgárok és családtagjaik szabad tartózkodásról szóló uniós jogi rendelkezések értelmében vett „házastárs” fogalma magában foglalja az azonos nemű házastársakat is. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió összes tagállama köteles elismerni a más uniós tagállamban az azonos nemű személyek által kötött házasságokat.

A Coman-Hamilton házaspár azután perelte be Romániát az Európai Unió Bíróságán, hogy a román állam semmilyen jogkört nem akart elismerni, ami a Belgiumban megkötött házassággal járt volna számukra. A román Adrian Coman és az amerikai Clai Hamilton 2016-ban kérvényezte először Romániában, hogy ismerjék el hivatalosan a kapcsolatukat, de nem jártak sikerrel, majd bepereltek, de hiába a bírósági ítélet, azóta sem ismerik el egy másik államban kötött házasságot.

Az ítélet évfordulóján a Háttér Társaság és az ILGA-Europe nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz, mert nem csak az eredeti ügyben szereplő Románia, de Magyarország is megtagadja a 2018-as ítéletben foglalt kötelezettségek betartását.

„Az elmúlt években a magyar hatóságok következetesen megtagadták a külföldön azonos nemű párok által kötött házasságok magyarországi anyakönyvezését, nem csak házasságként, hanem bejegyzett élettársi kapcsolatként is” – írja a Háttér Társaság tájékoztatásában. „Bízunk benne, hogy az Európai Bizottság nem hagyja annyiban a kérdést, és kötelezettségszegési eljárást indít a kormány ellen az azonos nemű párok életét megnehezítő magyar joggyakorlat miatt” – kommentált Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa a panaszt. Hozzá kell tenni, hogy az EB eddig nem nagyon igyekezett kötelezettségszegési eljárást indítani ilyen ügyben.

Az ítélet negyedik évfordulóján EP-képviselők írtak levelet Ursula von der Leyen EB-elnöknek, amiben bepanaszolták Romániát, hogy négy év alatt sem sikerült megfelelően alkalmaznia az említett ítéletet, Clai Hamilton, Adrian Coman román állampolgár házastársa még mindig nem kapott tartózkodási engedélyt az országban. Az EP LMBTI-ügyi intergroupja által kezdeményezett levélben azt is felróják a Bizottságnak, hogy kirívóan hallgat az ügyben. Megemlítik, hogy a román Accept jogvédő szervezet és az ILGA-Europe még 2019-ben nyújtott be panaszt a bizottsághoz egy Coman-Hamilton esethez hasonló ügyben, és a mai napig nem érkezett hivatalos válasz. Azt is felróják, hogy az EP 2021 szeptemberében felszólította a EB-t, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Románia ellen az ítéletben foglaltak folyamatos elmulasztása miatt, de az EB azóta sem tett semmit. A teljes levelet itt lehet elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!