EJEB: Az azonos nemű párok jogi helyzetét Romániában is rendezni kell

2023. január 18. – 16:55

EJEB: Az azonos nemű párok jogi helyzetét Romániában is rendezni kell
A kolozsvári Pride 2022-ben – Fotó: Márkos Tamás / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az évek óta húzódó Fedotova kontra Oroszország ügyben: az Európa Tanács tagállamainak, így Romániának is el kell ismernie és törvénnyel kell védenie az azonos neműekből álló családokat.

Az ACCEPT romániai jogvédő szervezet történelminek nevezte az EJEB január 17-i ítéletét. „Mától az Emberi Jogok Európai Egyezményének minden aláírója köteles hátrányos megkülönböztetés nélkül jogilag elismerni az LMBTQI-párokat, a társadalom egy részének véleményétől függetlenül” – emelte ki keddi közleményében a szervezet. Ez azt jelenti, hogy többek között Románia is köteles megteremteni az azonos nemű párok alkotta családok elfogadásának és védelmének jogi keretét, írták.

Miről szólt a Fedotova és mások kontra Oroszország ügy?

A pert három azonos nemű pár indította Oroszország ellen, 2010-ben, illetve 2014-ben diszkrimináció miatt, miután házassági kérelmüket az orosz hatóságok elutasították. Az ACCEPT Egyesület a régió hét másik jogvédő szervezetével együtt amicus curiae beadványt nyújtott be az eljárást indítók támogatására, emlékeztet a Presshub.

Az EJEB az emberi jogok európai egyezményének nyolcadik paragrafusára hivatkozva már 2021-es alapfokú ítéletében kimondta, hogy sérült a három pár családi és magánélethez való joga. A bíróság megállapította, hogy az azonos nemű párok éppen úgy képesek stabil családi kapcsolat kialakítására, mint a heteroszexuális párok, és ezt formálisan is el kell ismerni, ami a törvényes keret kidolgozására kötelezte Oroszországot. Oroszország érvelését, miszerint a társadalom „hagyományosan” értelmezi a házasságot és nincs felkészülve erre a lépésre, az EJEB elutasította, emlékeztetve, hogy a kisebbségek alapjogainak elismerése nem függhet a többség véleményétől.

Oroszország fellebbezett, de a 2022 áprilisára ütemezett nyilvános meghallgatásra végül nem került sor, mert Ukrajna megszállása után Oroszország megszűnt az Európa Tanács tagja, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményének részese lenni. Ennek ellenére az EJEB ítélete a 2022. szeptember 1. előtt indult perek esetében érvényes, hívja fel a figyelmet az ACCEPT.

Irina Fedotova (balra) és Irina Shapitko (jobbra) belép egy anyakönyvi hivatalba Moszkvában, 2009. május 12-én. Oroszország első melegházasságának bejegyzését ekkor elutasították – Fotó: Dmitry Kostyukov / AFP
Irina Fedotova (balra) és Irina Shapitko (jobbra) belép egy anyakönyvi hivatalba Moszkvában, 2009. május 12-én. Oroszország első melegházasságának bejegyzését ekkor elutasították – Fotó: Dmitry Kostyukov / AFP

Hamarosan Romániát is elmarasztalhatja az EJEB hasonló perekben

Az EJEB korábban is hozott olyan ítéleteket, amelyek kimondták, hogy az azonos nemű párok is alkothatnak családot, az első a Schalk és Kopf kontra Ausztria perben született, 2010-ben. Azóta több európai ország törölte el az azonos neműek házasságának tiltását, illetve több országban vált lehetségessé az LMBTQI-párok legális keretek közötti együttélése.

Románia az utolsó hat olyan európai uniós tagállam egyike, Bulgária, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Szlovákia mellett, amely semmilyen jogi védelmet nem nyújt az azonos nemű pároknak. Az EJEB ítélete egyértelműen jelzi, hogy ennek kidolgozását nem lehet a végtelenségig halogatni, mert ezeket az országokat éppen úgy vétkesnek találhatják a 8. paragrafus megsértésében, mint Oroszországot.

A következő időszakban várható az EJEB döntése három olyan ügyben, amelyben Romániát összesen 23 érintett család pereli, hívta fel a figyelmet a sértett feleket képviselő ACCEPT. A Coman-Hamilton ügy érdekessége, hogy a felperes pár házasságát már 2018 nyarán elismerte az Európai Unió Bírósága és a román alkotmánybíróság is, ennek a továbbiakban mégsem volt semmilyen jogi következménye. Emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Románia ellen.

A Fedotova-ügy lezárulása felgyorsíthatja az ítélethirdetést a hasonló ügyekben. „A román államnak kötelessége megvédeni a családot, minden családot, ha nem szeretnénk, hogy az EJEB által most elmarasztalt Orosz Föderációhoz hasonlítsanak” – közölte a Romániát perlő egyik pár, Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru. Mint kiemelték, ha a törvény az azonos nemű élettársakat is védi, például joguk lesz meglátogatni egymást a kórházban, az nem jelent támadást senki ellen és a helyi hagyományokat sem veszélyezteti.

Az ACCEPT és a Cult Research 2021-es felmérése szerint egyébként a romániai társadalom egyre nyitottabb ebben a kérdésben: a válaszadók 68 százaléka szerint a törvénynek minden családot, így az azonos neműekből álló családot is védenie kellene.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!