Felháborodást váltott ki, hogy nem írták ki magyarul a kolozsvári gyógyszerészeti múzeum nevét

2023. április 28. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült az új tábla Kolozsvár legendás gyógyszerészeti múzeumára, azaz a frissen felújított Mauksch–Hintz-házra, a nyelvi jogokért harcoló Muszáj-Musai csoport azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény nevét magyarul nem írták ki.

„Tényleg nem lehetett volna magyarul is?! Képzeljük csak el Kolozsvár központját a gyönyörűen felújított Hintz házzal, amely nem csak lábjegyzetben vállalja magyarságát, többnyelvűségét!” – írták Facebook-oldalukra.

A táblán egyébként látható a Hintz-ház logója, amely kétnyelvű.

Az épületben 1573-ban nyitották meg a város első közgyógyszertárát. A ház két évszázadon keresztül, 1752-től állt a Mauksch család tulajdonában, akik az épület felújítását követően a korábbi rendeltetésének megfelelően szintén gyógyszertárt működtettek benne. A Hintz család a 19. század közepétől a második világháború utáni korszakig működtetett benne patikát, amit 1949-ben államosítottak.

1954 óta itt működött a Gyógyszerészeti Múzeum, amely jelenleg az Erdélyi Történeti Múzeum alosztálya. Miután 2013-ban visszakapta az épületet az államtól, a család kezdeményezte és finanszírozta a felújítását. A múzeum továbbra is az épületben marad, és a tervek szerint júniusban nyit újra.

Januárban egyébként megrongálták a műemléképület Híd (ma Ferdinánd király) utcai homlokzatán található, Szent György-szobrot rejtő, üvegajtós fülkét, amelyet azóta helyreállítottak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!