Felháborodást váltott ki, hogy nem írták ki magyarul a kolozsvári gyógyszerészeti múzeum nevét

2023. április 28. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült az új tábla Kolozsvár legendás gyógyszerészeti múzeumára, azaz a frissen felújított Mauksch–Hintz-házra, a nyelvi jogokért harcoló Muszáj-Musai csoport azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény nevét magyarul nem írták ki.

„Tényleg nem lehetett volna magyarul is?! Képzeljük csak el Kolozsvár központját a gyönyörűen felújított Hintz házzal, amely nem csak lábjegyzetben vállalja magyarságát, többnyelvűségét!” – írták Facebook-oldalukra.

A táblán egyébként látható a Hintz-ház logója, amely kétnyelvű.

Az épületben 1573-ban nyitották meg a város első közgyógyszertárát. A ház két évszázadon keresztül, 1752-től állt a Mauksch család tulajdonában, akik az épület felújítását követően a korábbi rendeltetésének megfelelően szintén gyógyszertárt működtettek benne. A Hintz család a 19. század közepétől a második világháború utáni korszakig működtetett benne patikát, amit 1949-ben államosítottak.

1954 óta itt működött a Gyógyszerészeti Múzeum, amely jelenleg az Erdélyi Történeti Múzeum alosztálya. Miután 2013-ban visszakapta az épületet az államtól, a család kezdeményezte és finanszírozta a felújítását. A múzeum továbbra is az épületben marad, és a tervek szerint júniusban nyit újra.

Januárban egyébként megrongálták a műemléképület Híd (ma Ferdinánd király) utcai homlokzatán található, Szent György-szobrot rejtő, üvegajtós fülkét, amelyet azóta helyreállítottak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!