Pszichiátrián kezelik a láncra vert baróti áldozatot, a hatóságok keresik a megoldást a gondozását illetően

2023. április 14. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig vizsgálják a hatóságok annak a 28 éves, súlyosan fogyatékos baróti nőnek az ügyét, akit szülei 10 évig tartottak láncon. A fiatal nő jelenleg pszichiátriai kezelés alatt áll. A Kovászna Megyei Szociális Segélyezési és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC), amely szintén vizsgálatot indított, keresi a megoldást a fiatal lány számára. Két lehetőség körvonalazódik számára: vagy a tágabb család valamelyik tagja gondoskodik róla, vagy a hatóságoknak kell találniuk egy központot, ahol gondját viselik – mondta el a sajtónak Szász Katalin igazgatóhelyettes.


A szociális igazgatóság által folytatott belső vizsgálat még nem zárult le, Szász arról számolt be, hogy a fiatal nő most a pszichiátriára került. „Arra vagyunk kíváncsiak, hogy lesz-e valaki a tágabb családban, aki gondoskodik róla. Ha nem sikerül a családból valakit azonosítani, aki gondoskodik a betegről, akkor keresni kell egy intézményt, mert nyilvánvalóan napi gondozásra szorul. A probléma az, hogy országos szinten nagyon kevés ilyen jellegű intézmény van, és nagyon nehéz lesz helyet találnunk neki” – magyarázta az igazgatóhelyettes.

Egyelőre nem tudni, hogy a lányt mikor engedhetik ki a pszichiátriáról, és arra sem tudott válaszolni Szász Katalin, hogy pontosan milyen vizsgálatok folynak még A szociális igazgatóság írásban kért tájékoztatást a kórháztól az állapotáról, hogy lássák, hogyan van fizikailag és mentálisan. Ez amiatt is fontos, mert a felmérés alapján derül ki, hogy milyen intézményeket keressenek meg, az állandó gondozást illetően, mondta el Szász Katalin.

Az igazgatóhelyettes azt is kifejtette, hogy az alatt a 10 év alatt, amíg a lányt fogva tartották a szülei, az általa képviselt intézmény semmilyen kivizsgálást vagy más típusú ellenőrzést nem végzett a lány egészségügyi állapotát illetően.

„Abban a helyzetben, amikor valakinek van egy állandó fogyatékossági fokú besorolást igazoló bizonyítványa, ez azt jelenti, hogy a szociális és orvosi helyzetét nem vizsgálják felül, csak akkor, ha beutaló érkezik, vagy ha az állapota romlik, és valakinek a családból sikerül értesítenie minket arról, hogy újabb besorolást kell kérni. Az önkormányzat, azaz a városháza ellenőrzi a helyzetet, annál is inkább, mert az ilyen esetekben, amikor a családtagot személyi asszisztensként nevezik ki a beteg mellé, az ellenőrzés az önkormányzat feladata” – mondta Szász Katalin.

Egy héttel ezelőtt, április 6-án a sepsiszentgyörgyi ügyészség hivatalos részleteket közölt a baróti áldozat ügyében. Az ügyészek szerint a rendőrség által április 4-én, kedden szállt ki a helyszínre, ahol megállapította, hogy a 28 éves nőt egy szobában tartották láncon, amelynek egyik vége egy szekrénylábhoz volt kapcsolva, a másik pedig a bokájára. Mint kiderült 10 éven keresztül volt része ebben az elbánásban az áldozatnak. A lány szüleit először 24 órára vették őrizetbe, majd a bíróság úgy döntött, hogy 30 napra előzetes letartóztatásba helyezi őket. Szabadságtól való megfosztás miatt folyik ellenük vizsgálat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!