Ligia Deca: Nem jelent megoldást a javítóintézetek visszavezetése

2023. április 12. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

A javítóintézetek újraalapítása nem jelentene megoldást, viszont a hittan bekerülhet az érettségi tantárgyak közé, csakhogy rengeteg még a technikai kérdés – összegezte az előzetes következtetéseket Ligia Deca oktatásügyi miniszter a képviselőház oktatási bizottságának szerdai ülése után.

„Szóba került ma délután, hogy milyen gyakorlati intézkedéseket lehet tenni az iskolákban egyre gyakrabban jelentkező súlyos incidensek miatt. A bizottság tagjai megállapodtak abban, hogy a diákok kizárása és az úgynevezett javítóintézetek visszavezetése nem jelent megoldást a problémára” – hangsúlyozta az Agerpres megkeresésére az oktatásügyi miniszter.

Mindennek az előzménye, hogy a közoktatási reformokat tárgyaló bizottsági ülések során, kedden szigorú szankciók bevezetését javasolta a fegyelmi kihágást elkövető tanulók kezelésére a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a javaslatok között a kizárás visszavezetése, a javítóintézetek újraalapítása és a szülők megbírságolása is szerepelt. Még egy nappal korábban a tanügyminiszter azt mondta: „nem tartja rossz ötletnek”, hogy a bántalmazó tanulókat 3-5 napra kizárják a tanórákról, de csak akkor, ha emellett tanácsadásban is részesülnek.

A szerdai nyilatkozatában kissé finomabban fogalmazott: Deca szerint a viselkedészavaros diákok helyzetének kezelésére egy komplexebb szakértői csapat közbenjárására lesz szükség, konkrétan el kell őket különíteni úgynevezett elmélkedő szobákba, pszichológiai tanácsadást kell számukra és esetenként a család számára is biztosítani. A tanügyminiszter szerint a más országokban alkalmazott „szélsőséges intézkedések” nem bizonyultak eredményesnek, mert nem orvosolták az agresszív viselkedést kiváltó okokat.

Ami a tanügyi bizottság és az egyházak képviselői közötti megállapodásokat illeti, a tanügyminiszter kifejtette: a hittan bekerülhet a választható érettségi tantárgyak közé, csakhogy a bizottságnak rengeteg technikai kérdése van a javaslatot felterjesztő kezdeményezőkhöz. Ilyen például, hogy az érettségi alatt milyen módszer alapján lehetne a diákok tudását felmérni, ha ez egy irásbeli vizsga lesz, akkor milyen másik vizsgát zárjanak ki az érettségiből, és így tovább. „Szóval még rengeteg konkrétumot át kell beszélnünk, lássuk, mennyire lehet beiktatni az egyházi vezetők javaslatát” – fogalmazott Deca.

„Természetesen az egyházak képviselőinek kérései részben benne vannak a jogalkotási aktusban, a törvényjavaslatban, viszont a felterjesztésük egy másik részét nem sikerült bevezetni” – emelte ki az oktatási miniszter.

Mint ahogy arról korábban a Transtelexen is írtunk, a Román Ortodox Egyház a tanügyminisztériumnak címzett levelében kérte, hogy választható tantárgy lehessen a hittan, lévén, szerintük diszkrimináció, hogy ez a tantárgy nem szerepel a záróvizsgák között. Ugyanitt aggodalmukat fejezték ki az iránt, hogy az iskolákban a szexuális sokszínűség elfogadására nevelik őket. A levelet az erdélyi magyar történelmi egyházak három püspöke is aláírta.

Asztalos Csaba, a Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a vitatott témával kapcsolatban elmondta: lehetne választható érettségi tantárgy a hittan, de szülőként az a véleménye, hogy ahhoz változtatni kellene a tanterven, úgy, hogy több vallástörténeti, vallásfilozófiai, etikai és a kritikus gondolkodást segítő elemet tartalmazzon, akkor nem lenne gond azzal, hogy választható érettségi tantárgy legyen. Azt azonban, hogy kizárólag dogmatikai szempontok alapján mérjék fel a diákokat, szülőként fenntartásokkal fogadná.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!