Vitára hívta Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt

2023. március 27. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan tovább Székelyföld? – címmel nyílt vitára hívta Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra és a Csíki Csipsz gyár tulajdonosa Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét.

Mint írják, Lénárd szívén viseli Székelyföld gazdaságát illetve fejlődését, a Székelyföldi Gyárosok és Nagyiparosok Egyesületének elnökeként pedig nyílt vitára szeretné hívni Borbolyt, miután Geréb László a Székelyhonon reagált a Transtelexen megjelent Adjátok vissza a vitáimat! című publicisztikára. Ilyés Szabolcs vállalkozó, politológus véleménycikkében rámutat:

Azáltal, hogy valaki Romániában a Sapientián vagy a BBTE-n magyarul tanul és nem tud románul, már nehezen tud versenyképes maradni Erdélyben. Vállalkozóként napi élethelyzet, és Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen vagy épp Kolozsváron szinte mindig ugyanabba a problémába ütközöm, ha új kollégákat keresek: a jelöltek jó része nem tud románul, a versenyszférában nem tudjuk alkalmazni, és innen számára egyenes út vezet Budapestre vagy bármilyen magyarországi településre (akár nyugatabbra).

„Természetesen vannak eredmények: épülnek tornatermek, utak, csatornázás – és ez mind, mind fontos és dicséretes. De elég-e?” – teszi fel a kérdést Ilyés Szabolcs.

Az erre válaszként megszületett cikkben Geréb László a Hargita megyét is érintő lesújtó gazdasági adatokra hívta fel a figyelmet, azt írja: Hargita megye esetében is látványos lemaradást tapasztalunk, habár a 2000-es szinthez viszonyítva nem esett akkorát, mint Kovászna megye. Hargita megye egy főre jutó GDP-je 2000-ben még alig 5%-kal volt az országos átlag alatt, azonban 2020-ra az országos átlagnak 73%-ára esett vissza.

A Csíki Sör Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint Lénárd azt kéri Borbolytól, hogy prezentálja a cikkben szereplő adatok/mutatók okát, azt hogy hogyan jutottunk ide és hogy milyen reális megoldás javaslata, gazdasági stratégiája van a megyének a jövőre vonatkozóan.

Borboly Csaba megyei tanácselnök megkeresésünkkor azt mondta, a vitára való felhívásra nyilvánosan fog reagálni, majd Facebook-oldalán meg is jelent a poszt, melyben már konkrét időponttal és helyszín-javaslattal válaszol: húsvét után, április 12-én, szerdán, 14 órától a megyeháza amfiteátrumában legyen a találkozó.

A vita időpontjával és részleteivel kapcsolatban telefonon kerestük meg Lénárd Andrást is, amennyiben reagál hívásunkra, válaszaival jelentkezünk.

Lénárd a Tiltott Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörgyár tulajdonosaként vált széles körben ismertté, miután gyára a Heinekennel folytatott pereskedésével a nemzetközi sajtóba is bekerült. 2017-ben kiegyezett a nagy óriáscéggel, a márkavitában konszenzusra jutottak, a küzdelemről és a végkifejletről a New York Times is beszámolt.

A sörgyár tulajdonosa korábban nem igazán volt a párbeszéd és vita híve, miután a Tiltott Csíki Sör Don’t rush-kihívás mintájára női alkalmazottaival népszerűsítő videót tett közzé közösségi oldalán, aminek szexista tartalmát a Transindex és a Nőileg szerzői is kifogásolták, Lénárd András a Transindex véleménycikkében felvetettekkel nem szállt vitába, de videójában támadónak és Fake News-nak minősítette a tartalmakat érvek mentén kritizáló cikket. Később mivel a Transindex szerkesztőinek nem ízlett a Csíki csipsz, válaszul a csipszgyár medveszart küldött a Transindex szerkesztőségének, de Borboly Csaba is kapott már ilyen szuvenírt.

A Wikipédia szócikke szerint Lénárd Székelyföldön több száz embert foglalkoztat, érdekeltségei körébe tartozik több energetikai létesítmény, mezőgazdasági-, ingatlan- és építőipari-, valamint turisztikai beruházás. Románia legnagyobb nyúlfarmjának a tulajdonosa. A székelyföldi Málnás településen 2016-ban vásárolt meg egy üzemen kívüli nyúltenyészetet, amit sikeresen üzembe helyezett.

2001. január 21-én embercsempészet gyanújával tartóztatták le az Egyesült Államokban, ahol azóta is letartóztatási parancs van ellene érvényben. Újabban a technológiai beruházások felé is orientálódik, cége, a Spider Drone Security 2015. október 30-án a pilóta nélküli repülőgép (drón) lebegési világrekordját döntötte meg Csíkszentsimonban. 2016-ban pedig a céget a Google és a Financial Times javaslatára a New Europe 100-as listájára is felvették.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!