Akár további 180 évvel hosszabbíthatják meg a Gyilkos-tó életét a meder és a gátak tisztításával

2023. március 18. – 09:25

Akár további 180 évvel hosszabbíthatják meg a Gyilkos-tó életét a meder és a gátak tisztításával
Csónakok a Gyilkos-tón – Fotó: Moreine Camille / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (ANAR) az országos helyreállítási alapból (PNRR) több árvízvédelmi projektet is megvalósít, ezek közé bekerült a Gyilkos-tó fennmaradását célzó nagyszabású beruházás is. Ennek a célja, hogy az egyébként természetes folyamatok miatt feltöltődő tó eltűnését késleltessék, ezt pedig úgy érik el, hogy egy bizonyos mennyiségű üledéket eltávolítanak, ugyanakkor több üledékfogó gátat kitakarítanak és megjavítanak.

„Még egyelőre a tervezési fázisban vagyunk, emiatt tartottunk több egyeztető ülést, ahol a nemzeti park mellett az állami- és magánerdészet képviselői, a koordináló vízügy, de a gyergyószentmiklósi önkormányzat képviselői is jelen voltak” – mutatott rá Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója.

Az igazgató szerint igen összetett projektről van szó, a tóba folyó patakokra épített kisebb és nagyobb gátakat is meg kell tisztítani a hordaléktól, illetve ki kell őket javítani.

„Jelenleg épp ott tartunk, hogy a még '60-as években épített kisebb gátaknál próbálják beazonosítani a földterületek tulajdonosait, mert a procedúra szerint csak akkor végezhetnek közpénzből ott munkálatokat, ha ideiglenesen átveszi azokat a parcellákat a főigazgatóság. Csakhogy a tulajdonosok közül sokan idősek, vannak akik Temesváron élnek, mások Izraelben, így elhúzódhatnak ezek a folyamatok. Ha a kis gátakat nem is sikerül rehabilitálni, a hordalék felfogásának szempontjából igazán fontos két nagy gát a vízügyhöz tartozik, így az ottani munkálatokat biztosan el tudják végezni” – magyarázta a Transtelexnek az igazgató, aki szerint „most nem fognak takarékoskodni a pénzzel”. Például felmerült az is, hogy a legújabb technológiák szerint fognak hallépcsőket építeni a gátakra, hogy akadálymentesítsék a halpopulációk mozgását.

Mint kifejtette, a nemzeti park főként azokat a munkálatokat ellenőrzi és koordinálja, amelyek a szigorúan védett területen fekvő tavat érintik, hogy a beavatkozásokkal ne érintsék negatívan az élővilágot.

A tó alján felgyülemlett hordalék kérdését a jelenlegi tervek szerint olyan speciális technikával oldanák meg, hogy télen (amikor a halak a tó mélyebb szintjein húzódnak meg) legalább egy méterrel lentebb engednék a tó vízszintjét, hogy az üledék nagy része a felszínre kerüljön. Két-három hetet várnának, míg a víz kiszivárogna ebből az üledékből, és csak ezután látnának neki a hordalék kitermelésének, mintha egyszerű szárazföldet kezelnének.

Hegyi szerint a jövő héten újabb egyeztetéseket tartanak majd, ahol a tervező cég biológusaival és az általuk delegált halbiológusokkal tárgyalják át a legkörnyezetbarátabb megoldásokat.

De miért takarítják ki az üledéket?

Hegy Barna emlékeztetett: „A természetes völgyelzáródással keletkezett tavak úgy működnek, mint egy nagy ülepítő medence. Ezeknek előbb-utóbb az lesz a sorsa, hogy a patakokból beáramló üledék miatt egyszer majd feltelnek és eltűnik a vízfelszín. A Gyilkos-tó 1839-ben keletkezett, körülbelül 30 hektáros volt a vízfelület, ez mára 12 hektárra csökkent. Persze ez a folyamat az emberi tevékenység következtében is felgyorsult, a különböző turisztikai egységek okozta szennyezés és a főleg a '90-es években zajló intenzív tarvágásoknak köszönhetően rengeteg üledék mosódott be az üledékfogó gátakba. Ezek is idővel felteltek és a víz a mindenféle hordalékkal együtt folyt bele a tóba” – magyarázta a nemzeti park igazgatója, aki szerint a jelenlegi ritmussal a tó felszíne az elkövetkezendő 50-80 évben eltűnt volna, a jelenlegi beavatkozásokkal a tó életét azonban még legalább 180 évig meghosszabbíthatják.

„Aztán a további sorsa már az utókor döntésén áll” – összegezte Hegyi Barna.

A Gyilkos-tó Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának számít már a 19. század végétől. A környékén már abban az időben rengeteg villa épült, és sok turisztikai szolgáltató fogott bele nyereséges vállalkozásba itt. A tó közvetlen közelében található földterület éppen ezért nagyon értékes és annak felügyelete már a '90-es évek óta – ahogy a terület visszakerült Gyergyószentmiklós önkormányzatának a tulajdonába –, folyamatosan vita tárgyát képezi. A területet jelenleg a Monturist Kft. kezeli, a céget övező politikai és gazdasági érdekekről, illetve folyamatos harcokról bővebb cikkben számoltunk be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!