Az ukránok csak részlegesen engedik, hogy a romániai szakemberek méréseket végezhessenek a Duna Chilia-ágán

2023. március 16. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán fél részleges hozzájárulást adott ahhoz, hogy péntektől a román szakértők elkezdjék felmérni a Duna Chilia-ágának a medermélységét az ukrán oldalon – jelentette be csütörtökön a Facebook-oldalán Sorin Grindeanu.

A közlekedési miniszter szerint az ukrán fél egyelőre a Chilia-ág 22-es és 116-os folyamkilométere közötti szakaszán engedélyezett nappali méréseket, ám Románia a korábbi egyeztetéseken azt kérte, hogy a mérések a 11-es folyamkilométertől indulhassanak. Mint írta, Bukarest ragaszkodik ahhoz, hogy a román mérőhajókat a Chilia-ág 11-es és 22-es folyamkilométere közötti szakaszra, illetve a Bisztroje-csatornára is beengedje Ukrajna.

Hozzátette: „Tekintettel arra, hogy még az Európai Bizottság is támogatta Románia kérését, úgy gondolom, hogy mindkét ország érdeke lenne az Ukrajna által a teljes Chilia-ágon és a Bisztroje-csatornán végzett kotrás kérdésének tisztázása”.

Mint arról korábban a Transtelexen beszámoltunk, a román és az ukrán fél abban állapodott meg, hogy március 15-től kezdődően a romániai szakemberek elkezdhetnek bizonyos méréseket a Duna fentebb említett szakaszain.

Az országok közötti feszült helyzet azután alakult ki, hogy az ukrán infrastrukturális minisztérium a Twitteren bejelentette: 3,9 méterről 6,5 méterre növelték a Bisztroje-csatorna hajózási mélységét, ami szerintük „egy nagyszerű lehetőség a Duna folyó kapacitása és a kikötők exportja szempontjából”. Csakhogy Románia nem értett egyet a meder mélyítésével, azzal érvelve, hogy a beavatkozás súlyosan károsíthatja a Duna-delta élővilágát és biodiverzitását.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdán Călăraşi-ban arról beszélt, hogy Románia csak Ukrajna engedélyével végezhet méréseket az ukrán oldalon. Elmondta, hogy az Európai Bizottság képviselőinek részvételével tartott korábbi háromoldalú egyeztetésen az ukrán fél ígéretet tett a mérések engedélyezésére, előbb a Chilia-ágon, majd a Bisztroje-csatornán.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hétfőn Brassóban kijelentette, hogy továbbra is várja az ukrán fél írásos engedélyét a mérések megkezdéséhez. Megjegyezte, hogy tudomása szerint a szomszédos országban eddig csak karbantartási munkálatok zajlottak a Bisztroje-csatornán, amelyek nem érintették jelentős mértékben a Duna vízhozamát.

A Bisztroje-csatorna ügye nem újkeletű, 2004-ben kezdtek itt az ukrán hatóságok nagyszabású hidrotechnikai munkálatokba. A céljuk az volt, hogy alternatív útvonalat biztosítsanak maguknak a Duna torkolatához közeli kikötőkhöz a tengerjáró hajók számára. A tervük azonban heves tiltakozást váltott ki, Románia a nemzetközi fórumoknál tiltakozott. A Duna-delta Bioszféra Rezervátum korábbi kormányzója szerint környezeti katasztrófát idézne elő, ha sikerülne kivitelezni, amit terveztek.

A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság megállapította, hogy az ukrán projekt sérti a Duna védelmére vonatkozó nemzetközi rendelkezéseket, egyebek mellett a vízimadarak védelméről szóló Ramsari Egyezményt. A nemzetközi fellépés eredményeképpen az ukrán hatóságok 2020 decemberében bejelentették, hogy felhagynak az eredeti tervükkel, és szigorúan betartják a környezetvédelmi előírásokat. Az eredeti projekt arról szólt, hogy a jelenlegi 5 méterről 8,4 méteresre mélyítenék a Bisztroje-csatornát. Az alternatív vízi útvonal teljes egészében Ukrajna területére esik, és része a védett Duna-deltának, melynek több mint 80 százaléka Romániához tartozik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!