A sepsiszentgyörgyi színház magyar nyelvű díszfelirata miatt büntették a polgármesteri hivatalt

2023. március 9. – 10:59

A sepsiszentgyörgyi színház magyar nyelvű díszfelirata miatt büntették a polgármesteri hivatalt
Fotó: Tamási Áron Színház Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős bírósági döntés nyomán szerdán módosították a Tamási Áron Színház homlokzatán lévő kétnyelvű díszfeliratot – írja a Háromszék.

A kihelyezett felirat ellen ebben az esetben is a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület indított pert még 2019-ben. Tanasă azért indított pert a színház díszfelirata miatt, mert a „színház” szó nem a „teatru” szó alatt szerepelt, hanem vele azonos szinten. Érvelése szerint, mivel az országban a román a hivatalos nyelv, a törvény értelmében a román feliratot a magyar fölé kell helyezni. A bíróság neki adott igazat, előbb 2019-ben alapfokon, majd 2020-ban a táblabíróságon is az a döntés született, hogy meg kell változtatni a feliratot.

Mivel a döntés után az önkormányzat nem módosította a feliratot, Dan Tanasă egyesülete újra akcióba lendült, és egy újabb pert indított, ezúttal az ítélet végrehajtásáért. A bukaresti bíróság 2022 szeptemberében hozott alapfokú döntésében az előző ítélet végrehajtásra kötelezte Antal Árpád polgármestert. A perben végül februárban született jogerős ítélet, és így került sor a szerdán a feliratmódosításra.

A jogerős ítéletben ugyanakkor arra kötelezték Antal Árpádot, hogy minden nap késedelemért az országos bruttó átlagbér 20 százalékának megfelelő összeget fizessen be az államkasszába, illetve fizessen napi száz lejt az ítélet kiközlésétől számítva a pert kezdeményező egyesületnek. Dan Tanasă számításai szerint, mivel 940 nap telt el a feliratról szóló ítélet kihirdetése óta, a polgármesternek összesen több mint félmillió lej büntetést kell befizetnie az államkasszába és 94 ezer lejt a perelő egyesület részére.

A Háromszék megkereste Antal Árpádot is, aki szerint valóságos „szőnyegbombázás” zajlik az önkormányzat ellen. A polgármester utalt ezzel a színház felirata miatt hozott ítéletre, illetve a városzászló ügyében hozott ítéletre. Hozzátette: hamarosan fel kell újítani az épület homlokzatát, és „székely furfanggal” keresnek megoldást a problémára. A büntetés összegéről elmondta: nem látta az ítélet indoklását, reméli, hogy Dan Tanasa nem jól számolt, de „Romániában bármi lehetséges”.

A polgármester szerint az önkormányzat jóhiszeműen, és a törvényt betartva járt el: a feliratok ügyében hozott ítélet után elhelyeztek egy táblát a színház épületén a kétnyelvű felirattal, melyen felül szerepelt a román, alatta a magyar felirat. De a feljelentő nem elégedett meg ezzel, a díszfeliratot is meg kellett változtatni – mondta.

A Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek nem ez az első ilyen jellegű ügye, Gyergyószentmiklóson is a Művelődési ház és a Figura Stúdió Színház díszfelirata miatt perelte be az önkormányzatot. Baróton is a művelődési ház névtáblájának feliratozása miatt perelt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!