Kelemen Hunor interjúval szőnyegbombázta az RMDSZ az erdélyi olvasókat, amelyet a saját sajtótanácsosa készített

2023. március 2. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Először azt hittük, hogy az RMDSZ elnöke ismét a szövetség lapjának, a Maszolnak adott egy exkluzív interjút, aztán rájöttünk, ugyanaz a szöveg ugyanazzal a fotóval legalább három, sőt, négy különböző portálon is fut, de közülük csak az egyik jelöli „támogatói tartalom” címkével. Amikor rákattintottunk, kiderült, az interjút a miniszterelnök-helyettes sajtótanácsosa, Zahoránszki Brigitta készítette. De mi volt ilyen fontos az RMDSZ-nek, hogy a Transtelexet kivéve, minden nagyobb erdélyi portálnak eljuttassa a szöveget?

Korán reggel arra ébredtek az erdélyi magyar hírolvasók, hogy Kelemen Hunor interjút adott arról a kormányzati konzultációról, amelyet nemrég hirdetett meg az RMDSZ. „Ebben az időszakban az erdélyi magyarok személyesen vagy a kormany.rmdsz.ro honlapon is elmondhatják véleményüket a Szövetség kormányzati munkájáról, eredményeiről, valamint a következő időszak tennivalóról. A konzultációról kérdeztük Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ elnökét” – olvasható az interjú felvezetőjében, amelyet Zahoránszki Brigitta jegyez.

A téma iránt érdeklődők közül azonban elég kevesen lehetnek azok, akik azt is tudják, hogy a szerző nem más, mint az RMDSZ-es miniszterelnök-helyettes sajtótanácsosa, akinek ezúttal az volt a feladata, hogy tegyen fel pár kérdést erről a konzultációról a főnökének.

Interjú, reklám, fizetett hirdetés vagy támogatott tartalom?

Kelemen Hunor: A közösségért kormányzunk címmel el is készült az anyag, és a Maszol március 2-án hozta le, reggel 8.49-kor. Később a Krónikán is felfedeztük, ahol már „támogatói tartalomként” volt címkézve. A harmadik napilap, ahol felbukkant a konzultációs beszélgetés, az a Szabadság volt, sima cikként vegyült a többi belpolitikai anyag közé, egy szabályos újságírói produktum látszatát keltve.

Az RMDSZ kommunikációs csapata többnyire közlemények formájában küldi szét az információkat a különböző sajtótermékek számára, mindegyik szerkesztőség maga dönti el, hogy mi az, amit közlésre érdemesnek tart a kapott anyagból. A fent említett interjút, mint sajtónak szánt anyagot, azonban a Transtelex szerkesztősége nem kapta meg, ezért megpróbáltuk kideríteni, hogy jutottak hozzá más szerkesztőségek és miért döntöttek úgy, hogy közlik.

Először Újvári Ildikót, a Szabadság főszerkesztőjét kerestük meg kérdésünkkel.

Fizetett hirdetés-e a Kelemen Hunoros interjú, és ha igen, akkor, miért nem jelölik

– kérdeztük tőle, de írásos megkeresésünkre nem érkezett válasz. Kis idő elteltével telefonon is hívtuk, mint kiderült, utólag pótolták a mulasztást, és most már a szöveg legvégén, miután az olvasó megküzd az interjúval, azt is megtudhatja, hogy nem egy szerkesztőségi interjút olvasott, hanem egy olyan reklámanyagot, amely kérdések és válaszok formájában lett összeállítva.

Zahoránszki Brigittát, a tartalmat jegyző miniszterelnök-helyettesi sajtótanácsost is felhívtuk azzal a kérdéssel, milyen jellegű szöveggel van dolgunk, mi célból született, és milyen sajtótermékeknek küldték ki közlés céljából? Fizetett hirdetésként kérték a publikálását, avagy a szokásos közlemények között landolt a szerkesztőségek ügyeleti postaládájában és a szerkesztők a tartalma alapján tették ki a címoldalakra?

A sajtótanácsos meghallgatott, majd azzal az ígérettel, hogy rövidesen visszahív, letette a telefont. Azóta hiába vártuk a megígért válaszokat.

Újvári Ildikó szerint az interjú egy olyan online kampány része, amelyet nemrég indított az RMDSZ, és a Szabadságnál állítólag a könyvelőséggel egyeztettek arról, hogy milyen bannerek, illetve milyen tartalmak kerüljenek ki a napilap oldalára.

A kampánycsomag része a kérdéses interjú is – tájékoztatott Újvári, hangsúlyozva, hogy később feltüntették, támogatói tartalomról van szó.

Mi déli 12 óra után olvastuk a lap online felületén az anyagot, amely akkor még semmiféle jelölest nem tartalmazott arra vonatkozóan, hogy fizetett hirdetés volna, majd 12.50 perckor kerestük meg ez ügyben a főszerkesztőt. Telefonos beszélgetésünkkor már valóban javítva volt a mulasztás, a weboldalon látható dátumok szerint 15.49-kor frissítették a tartalmat.

A Maszolon sem a délelőtt folyamán, sem később nem került fizetett hirdetéses jelölés az interjúra. Az RMDSZ által működtetett portálon máskor is előfordult már a szövetség megbízásából készített anyagok és az újságírói tartalmak összemosása.

Mi több, a Facebook-oldalán is megosztotta mind a Maszol, mind a Szabadság a szóban forgó cikket. A Maszol ráadásul azzal a félrevezető szöveggel, hogy „interjút készítettünk Kelemen Hunorral.” A Szabadság egy idézetet emelt ki valamelyik válaszból, de sehol nem volt megjelölve, hogy egy fizetett tartalmat oszt meg saját Facebook-oldalán az újság. Eléggé eltérők a különböző portálok szabályai arra nézve, hogyan kezelik ezeket a nem saját tartalmakat, amelyek a reklámnak minősülő kategóriába tartoznak, egy dolog azonban biztos, kötelező módon fel kell hívni az olvasó figyelmét arra, hogy nem saját anyag, és nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontját tükrözi. Ráadásul a reklámszerződések esetében többnyire a portál felületén való publikálást szokták leszerződni, és nem a közösségi médiában való népszerűsítést is.

Miről szól ez a beszélgetés, amelyet mindenhol lehoztak?

Nagyjából arról, hogy közelednek a 2024-es választások, és az RMDSZ elkezdi az intenzívebb odafigyelést az erdélyi magyar szavazókra. A szövegben ilyen kijelentések találhatók: „amíg az egyik kezünkkel oltjuk a tüzet, figyelünk arra, hogy a másikkal építkezni is tudjunk. Ezt tettük az elmúlt két évben: egyik kezünkkel védtük amennyire csak lehetett az embereket és a gazdaságot a válság hatásaitól, a másikkal fejlesztettük és modernizáltuk közösségeinket”.

Kelemen Hunor azt is ecseteli, mennyire fontos és stabilizáló tényező a román kormányban az RMDSZ, és szóvá teszi, hogy a nyugdíjemelések RMDSZ-es kezdeményezésre történtek. (Ez nem teljesen így van, mindhárom koalíciós partner egyetértett ebben, az RMDSZ magasabb, 15 százalékos emelést javasolt, de végül a szociáldemokraták elképzelése valósult meg a 12,5 százalékos növeléssel).

Természetesen nem maradt el a család és az identitáserősítés iránti elkötelezettség hangoztatása sem, majd a béke felemlegetése után egy hangzatos mondattal zárul az interjú:

Az RMDSZ elkötelezett abban, hogy visszaadja a gyakran elveszett reményt és azt a hitet, hogy a szülőföldön lehet és érdemes tervezni, lehet jó és teljes életet élni!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!