Kelemen Hunor interjúval szőnyegbombázta az RMDSZ az erdélyi olvasókat, amelyet a saját sajtótanácsosa készített

2023. március 2. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Először azt hittük, hogy az RMDSZ elnöke ismét a szövetség lapjának, a Maszolnak adott egy exkluzív interjút, aztán rájöttünk, ugyanaz a szöveg ugyanazzal a fotóval legalább három, sőt, négy különböző portálon is fut, de közülük csak az egyik jelöli „támogatói tartalom” címkével. Amikor rákattintottunk, kiderült, az interjút a miniszterelnök-helyettes sajtótanácsosa, Zahoránszki Brigitta készítette. De mi volt ilyen fontos az RMDSZ-nek, hogy a Transtelexet kivéve, minden nagyobb erdélyi portálnak eljuttassa a szöveget?

Korán reggel arra ébredtek az erdélyi magyar hírolvasók, hogy Kelemen Hunor interjút adott arról a kormányzati konzultációról, amelyet nemrég hirdetett meg az RMDSZ. „Ebben az időszakban az erdélyi magyarok személyesen vagy a kormany.rmdsz.ro honlapon is elmondhatják véleményüket a Szövetség kormányzati munkájáról, eredményeiről, valamint a következő időszak tennivalóról. A konzultációról kérdeztük Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ elnökét” – olvasható az interjú felvezetőjében, amelyet Zahoránszki Brigitta jegyez.

A téma iránt érdeklődők közül azonban elég kevesen lehetnek azok, akik azt is tudják, hogy a szerző nem más, mint az RMDSZ-es miniszterelnök-helyettes sajtótanácsosa, akinek ezúttal az volt a feladata, hogy tegyen fel pár kérdést erről a konzultációról a főnökének.

Interjú, reklám, fizetett hirdetés vagy támogatott tartalom?

Kelemen Hunor: A közösségért kormányzunk címmel el is készült az anyag, és a Maszol március 2-án hozta le, reggel 8.49-kor. Később a Krónikán is felfedeztük, ahol már „támogatói tartalomként” volt címkézve. A harmadik napilap, ahol felbukkant a konzultációs beszélgetés, az a Szabadság volt, sima cikként vegyült a többi belpolitikai anyag közé, egy szabályos újságírói produktum látszatát keltve.

Az RMDSZ kommunikációs csapata többnyire közlemények formájában küldi szét az információkat a különböző sajtótermékek számára, mindegyik szerkesztőség maga dönti el, hogy mi az, amit közlésre érdemesnek tart a kapott anyagból. A fent említett interjút, mint sajtónak szánt anyagot, azonban a Transtelex szerkesztősége nem kapta meg, ezért megpróbáltuk kideríteni, hogy jutottak hozzá más szerkesztőségek és miért döntöttek úgy, hogy közlik.

Először Újvári Ildikót, a Szabadság főszerkesztőjét kerestük meg kérdésünkkel.

Fizetett hirdetés-e a Kelemen Hunoros interjú, és ha igen, akkor, miért nem jelölik

– kérdeztük tőle, de írásos megkeresésünkre nem érkezett válasz. Kis idő elteltével telefonon is hívtuk, mint kiderült, utólag pótolták a mulasztást, és most már a szöveg legvégén, miután az olvasó megküzd az interjúval, azt is megtudhatja, hogy nem egy szerkesztőségi interjút olvasott, hanem egy olyan reklámanyagot, amely kérdések és válaszok formájában lett összeállítva.

Zahoránszki Brigittát, a tartalmat jegyző miniszterelnök-helyettesi sajtótanácsost is felhívtuk azzal a kérdéssel, milyen jellegű szöveggel van dolgunk, mi célból született, és milyen sajtótermékeknek küldték ki közlés céljából? Fizetett hirdetésként kérték a publikálását, avagy a szokásos közlemények között landolt a szerkesztőségek ügyeleti postaládájában és a szerkesztők a tartalma alapján tették ki a címoldalakra?

A sajtótanácsos meghallgatott, majd azzal az ígérettel, hogy rövidesen visszahív, letette a telefont. Azóta hiába vártuk a megígért válaszokat.

Újvári Ildikó szerint az interjú egy olyan online kampány része, amelyet nemrég indított az RMDSZ, és a Szabadságnál állítólag a könyvelőséggel egyeztettek arról, hogy milyen bannerek, illetve milyen tartalmak kerüljenek ki a napilap oldalára.

A kampánycsomag része a kérdéses interjú is – tájékoztatott Újvári, hangsúlyozva, hogy később feltüntették, támogatói tartalomról van szó.

Mi déli 12 óra után olvastuk a lap online felületén az anyagot, amely akkor még semmiféle jelölest nem tartalmazott arra vonatkozóan, hogy fizetett hirdetés volna, majd 12.50 perckor kerestük meg ez ügyben a főszerkesztőt. Telefonos beszélgetésünkkor már valóban javítva volt a mulasztás, a weboldalon látható dátumok szerint 15.49-kor frissítették a tartalmat.

A Maszolon sem a délelőtt folyamán, sem később nem került fizetett hirdetéses jelölés az interjúra. Az RMDSZ által működtetett portálon máskor is előfordult már a szövetség megbízásából készített anyagok és az újságírói tartalmak összemosása.

Mi több, a Facebook-oldalán is megosztotta mind a Maszol, mind a Szabadság a szóban forgó cikket. A Maszol ráadásul azzal a félrevezető szöveggel, hogy „interjút készítettünk Kelemen Hunorral.” A Szabadság egy idézetet emelt ki valamelyik válaszból, de sehol nem volt megjelölve, hogy egy fizetett tartalmat oszt meg saját Facebook-oldalán az újság. Eléggé eltérők a különböző portálok szabályai arra nézve, hogyan kezelik ezeket a nem saját tartalmakat, amelyek a reklámnak minősülő kategóriába tartoznak, egy dolog azonban biztos, kötelező módon fel kell hívni az olvasó figyelmét arra, hogy nem saját anyag, és nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontját tükrözi. Ráadásul a reklámszerződések esetében többnyire a portál felületén való publikálást szokták leszerződni, és nem a közösségi médiában való népszerűsítést is.

Miről szól ez a beszélgetés, amelyet mindenhol lehoztak?

Nagyjából arról, hogy közelednek a 2024-es választások, és az RMDSZ elkezdi az intenzívebb odafigyelést az erdélyi magyar szavazókra. A szövegben ilyen kijelentések találhatók: „amíg az egyik kezünkkel oltjuk a tüzet, figyelünk arra, hogy a másikkal építkezni is tudjunk. Ezt tettük az elmúlt két évben: egyik kezünkkel védtük amennyire csak lehetett az embereket és a gazdaságot a válság hatásaitól, a másikkal fejlesztettük és modernizáltuk közösségeinket”.

Kelemen Hunor azt is ecseteli, mennyire fontos és stabilizáló tényező a román kormányban az RMDSZ, és szóvá teszi, hogy a nyugdíjemelések RMDSZ-es kezdeményezésre történtek. (Ez nem teljesen így van, mindhárom koalíciós partner egyetértett ebben, az RMDSZ magasabb, 15 százalékos emelést javasolt, de végül a szociáldemokraták elképzelése valósult meg a 12,5 százalékos növeléssel).

Természetesen nem maradt el a család és az identitáserősítés iránti elkötelezettség hangoztatása sem, majd a béke felemlegetése után egy hangzatos mondattal zárul az interjú:

Az RMDSZ elkötelezett abban, hogy visszaadja a gyakran elveszett reményt és azt a hitet, hogy a szülőföldön lehet és érdemes tervezni, lehet jó és teljes életet élni!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!