Asztalos Csaba: sértené ez egyenlőség elvét, ha kétféle felvételit szervezne egy középiskola

2023. március 2. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egyforma elbánásban kellene részesítsék az iskolák a diákokat, a kétféle líceumi felvételi szervezése sértené az egyenlőség elvét – nyilatkozta az Edupedunak Asztalos Csaba. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökét az új oktatási törvény tervezetéről kérdezte a tanügyi portál.

Asztalos nem tartja elfogadhatónak a minisztérium elképzelését, miszerint a túljelentkezésre számító elméleti- és szaklíceumok dönthetnének a felvételi szervezése mellett kilencedik osztályba, melyet két tantárgyból tartanának, a meghirdetett helyek 60 százalékára. A tervezet szerint a fennmaradó helyeket a felvételi után a számítógépes elosztással töltenék be továbbra is.

„Mi a helyzet azokkal a diákokkal, akik a számítógépes elosztás alapján, a megmaradó helyekre kerülnek be? Rájuk nem vonatkozik az indoklás, miszerint a felvételi vizsgát tevők számára megfelelőbb lesz a szak kiválasztása? A diákok 40%-a esetén nem érdekel minket, hogy a nekik megfelelő szakirányt követik-e? Ez az eljárás nem felel meg az egyenlőség elvének” – jelentette ki. Kifejtette, egy ilyen intézkedés az elitosztályok kialakítása irányába terelné a rendszert, polarizációhoz vezet, holott nem ez a cél, hanem épp az iskolaelhagyások számának visszaszorítása.

„Azt gondolom, hogy az ilyen törvényjavaslatokkal még jobban polarizáljuk a diákságot – lesznek nagyon-nagyon szegény diákok és lesznek, akik elhagyják az iskolát, és kialakul az úgynevezett elit, a jól teljesítők” – magyarázta. Asztalos rámutatott, a tervezet felerősítheti a magánórák piacát is, ami nemkívánatos, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szegény családokból származó gyerekek, akiket nem tudnak a szüleik magánórákra járatni, elmaradnak társaikhoz képest.

„Vegyünk egy kémia-biológia szakos osztályt, ahol a helyek 60%-át a biológiából és kémiából írt felvételi alapján töltik fel, hogy lássák, hogy a jelentkezők valóban elhivatottak-e az adott szakirány felé, a helyek maradék 40%-ára pedig az országos kiértékelő jegy, azaz a román és a matematika tudás alapján jutnak be a diákok. Nem hiszem, hogy jogásznak kell lenni ahhoz, hogy megértsük: két teljesen különböző típusú vizsga alapján jutnának be a tanulók ugyanarra a szakra” – mutatott rá a rendszer visszásságára.

Asztalos Csaba szerint ugyanakkor létezik jó megoldás. Például a standard – román és matematika – felmérőn túl bizonyos szakirányok esetén bevezethetnek még egy vizsgát. Például egy filológia szak esetén bevezethetnek egy idegen nyelvből tett vizsgát, míg a reál profilú osztályoknál, az országos szintfelmérőn kívül egy biológia vagy kémia felmérőt, így három jegy átlaga alapján rangsorolhatnák a bejutókat, amelyből egy a választott profilnak megfelelő tantárgy lenne.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!