1200 lejes bírságot kell fizetnie annak a fiatal roma nőnek, akit egy buszsofőr egy seprűnyéllel ütlegelt a zilahi buszpályaudvaron

2023. február 21. – 20:15

Másolás

Vágólapra másolva

1200 lejes pénzbírságot kell kifizetnie F. M.-nek, annak a fiatal roma nőnek, akit három évvel ezelőtt egy buszsofőr nyilvánosan bántalmazott. Amennyiben nem tudja kifizetni, a bírságot 120 napos börtönbüntetésre váltják át. Ugyanakkor a Tur Cento Trans fuvarozócég sofőrje, aki annak idején seprűnyéllel ütlegelte, felfüggesztettel megúszta – írja a Libertatea a Kolozsvári Fellebbviteli Bíróság kedden kihirdetett ítélete alapján.

A kolozsvári táblabíróság ezzel lényegében helyben hagyta a zilahi bíróság tavaly júniusban hozott elsőfokú ítéletet, ami 1800 lejes pénzbírság kifizetésére kötelezte a roma nőt. A fellebbviteli bíróság most kihirdetett ítéletében 1200 lejre mérsékelte a pénzbüntetést, ami egy mélyszegénységben élő személynek óriási összeg.

Az eset még 2019-ben történt a zilahi buszpályaudvaron. A fiatal roma nő karján a gyerekével szeretett volna egy busszal hazautazni Haraklányba, de a buszsofőr nem engedte felszállni a járműre, pedig azon még lett volna hely. A nő tiltakozni kezdett ez ellen és szidalmazta a férfit. A férfi ezen felháborodva egy seprűnyéllel elverte a nőt és karjában tartott néhány hónapos gyerekét. Az egész incidenst videón rögzítették az utasok, akik közül senki nem avatkozott közbe. Az esetről készült felvételek viszont annak idején bejárták az internetet és sokkolták a közvéleményt. (A megrázó esetről annak idején Tamás Gáspár Miklós a Plakátmagányra írt véleménycikket.)

Korábban az is kiderült, hogy a roma nő hiába próbált segítséget kérni a 112-es segélyhívón, mert annak operátora csak leszidta, sőt, megalázta őt, mondván, hogy „úgy beszél, mint a varjak” (a román nyelvben ez egyértelmű rasszista kifejezés a cigányokra), és azt is mondta, „hagyja már abba a cigánykodást”. Az akkor 25 éves nő hiába próbálta kétségbeesetten mondani, hogy a sofőr a gyereket is bántalmazta. Miután a segélyhívó kezelője végül összekötötte a panaszost a rendőrséggel, a rendőr is néhány szóval lerendezi az esetet, mondván, hogy menjen be, és tegyen panaszt a rendőrségen, ahol jelentheti az autóbusz rendszámát. A bántalmazott nő hiába mondja, hogy a busz már elment, a rendőr leteszi a telefont.

A nőt végül a köznyugalom megzavarása miatt állították bíróság elé. Ítéletükben a bírók megállapították, hogy ő volt az, aki a veszekedést okozta és túlzóan reagált, ezzel pedig közfelháborodást keltett.

Carmen Gheorghe, az E-Romnja roma aktivista csoport vezetője, akik segítették a fiatal roma nőt a per során, korábban a Transtelexnek azt nyilatkozta, a Legfelsőbb Bírói Tanács 2020-as jelentéséből is kitűnik, számos példa van arra, hogy a bírók az agresszorok pártjára álltak, a hátrányos helyzetű nőket pedig elmarasztalják és megbírságolják a közrend megzavarása miatt, mintegy azt sugallva, hogy az áldozat részéről elvárható, hogy csendben tűrje el az elszenvedett bántalmazást. Carmen Gheorghe rámutat: sajnos a roma nők gyakran esnek utcai bántalmazás áldozatául, az igazságszolgáltatás pedig ahelyett, hogy az elkövetőket büntetné – akár egyértelmű bizonyítékok mellett is – inkább az áldozat ellen lép fel, három okból is: mert nő, mert roma és mert szegény.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!