Egy sepsiszentgyörgyi nevelőotthonban elhelyezett 16 éves fiatal öngyilkosságát vizsgálja a rendőrség

2023. február 21. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy családi típusú nevelőotthonban elhelyezett 16 éves fiatal lett öngyilkos február elején Sepsiszentgyörgyön. A rendőrségi információk szerint a fiatalember február 2-án nem tért vissza az otthonba, ekkor a gyermekvédelmi igazgatóság riasztotta a rendőrséget, a nyomozók egy közeli erdőben találták meg felakasztva. A törvényszéki orvostani vizsgálat megállapította, hogy öngyilkosságról van szó.

Az öngyilkos fiatal ügye a családügyi minisztériumig is eljutott, Gabriela Firea tárcavezető arról közölt információkat a minisztérium Facebook-oldalán, hogy a 16 éves fiú legutóbb 2023 januárjában találkozott pszichológusával, és állapotának felmérése napirenden volt. A rendszeres pszichológiai felmérés kötelező egyébként a gyerekvédelmi rendszer nevelőotthonaiban, azonban, mint a Transtelex által felgöngyölített Böjte-ügy kapcsán írtunk róla, ezek a felmérések többnyire bürokratikusak, legtöbbször a papírmunka kitöltésével letudódnak, és nem zajlik érdemi munka az érintettekkel.

A családügyi minisztérium azt is közölte, hogy bizonyos feltételezések szerint a 16 éves fiú homoszexualitása miatt lett öngyilkos. A családi otthonban dolgozók és az érintett szakemberek szerint azonban a fiatalember soha nem vallotta magát a homoszexuális közösséghez tartozónak, és soha nem bélyegezték őt meg szexuális irányultsága miatt.

Gabriela Firea szerint azonban a sepsiszentgyörgyi nevelőotthonban egy belső ellenőrzésre van szükség azért, hogy megértsék, mi vezetett a fiatal öngyilkosságához. „Ez egy megrázó és különösen szomorú eset, mert el sem tudjuk képzelni, milyen gyötrelmeken ment keresztül ez a 16 éves gyerek, aki úgy döntött, hogy kioltja saját életét. Csendes fiú volt, akit szerettek és megbecsültek a körülötte lévők, így még nehezebb megérteni a tettét. Bármennyire is jól képzettek a szakembereink, és bármennyire is jó szándékkal segítenek ezeknek a többszörös traumával küszködő gyerekeknek, sajnos néha olyan esettel találjuk szembe magunkat, amikor elakad a szavunk” – írta a miniszter.

A Covasnamedia román nyelvű portál arról ír az eset kapcsán, hogy Isztoica Róbert, a Romániai Gyermekvédelmi Rendszerben Nevelkedett Gyermekeket Gondozó Egyesület képviselője hívta fel hétfőn a lap figyelmét az öngyilkosságra, és egy sor vádat fogalmazott meg a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság ellen.

Ha bántalmazás áldozata/túlélője vagy, fordulhatsz segítségért, információért a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Intézetekhez. Ezen a linken kikeresheted, hol található a hozzád legközelebbi székhely. Az 119-es szám ingyen hívható minden fix vagy mobil telefonhálózaton a nap bármely órájában. A hívásokra a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok munkatársai válaszolnak majd. Ha közvetlen életveszélyben vagy, akkor hívd az 112-t.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!