Raed Arafat: hat településről érkezett kisebb kárbejelentés a keddi földrengés után

2023. február 14. – 18:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetője kedd esti élő bejelentkezésében nyugalomra intette a lakosságot a kedd délutáni olténiai földrengés után.

Arafat szerint több mint 50 hívás érkezett az 112-es segélyhívószámra a földrengés miatt. Három megye hat településén volt a földmozgásnak konkrét következménye. Gorj megye székhelyén, Târgu Jiuban repedések keletkeztek a polgármesteri hivatal és a kormányhivatal épületén, illetve épületelemek estek le róluk, továbbá két személy könnyebben megsérült, néhányan pedig pánikrohamot kaptak. A városban 15 kéményben is kárt tett a földrengés. A megye további két településéről jeleztek kisebb épületkárokat.

A határőrség épületének teteje omlásveszélyessé vált a Dolj megyei Calafaton, akárcsak egy tömbház teteje a Mehedinți megyei Baia de Aramă városában.

A belügyminisztériumban operatív törzset hoztak létre a vészhelyzet esetén működésbe lépő beavatkozási rendszer ellenőrzésére, emellett Gorj megyében, ahol mind a hétfői, mind a keddi földrengés epicentruma volt, összehívták a megyei vészhelyzeti bizottságot.

Arafat arra kérte a lakosságot, hogy tájékozódjon hiteles forrásokból, például a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) oldaláról vagy a fiipregatit.ro oldalról, ahová összegyűjtötték a legfontosabb információkat arról, hogy hogyan lehet felkészülni egy földrengésre, mit kell tenni földrengés esetén, illetve utána.

A Richter-skála szerint 5,7-es erősségű földrengés volt kedden romániai idő szerint 15 óra 16 perckor Olténiában, Gorj megyében. Az Országos Földfizikai Intézet szerint a rengés epicentruma 102 kilométerre volt Craiovától, 120 kilométerre Nagyszebentől és 146 kilométerre Piteştitől. A hosszan tartó rengést kolozsvári szerkesztőségünkben is éreztük, de a közösségi oldalakon többen arról számoltak be, hogy Magyarországon is érezni lehetett.

A Gorj megyei vészhelyzeti bizottság összesített adatai szerint több településről érkezett anyagi károkra vonatkozó jelentés, a megyeszékhelyen, Târgu Jiuban repedések keletkeztek több lakóházon és középületen, sok kémény megrongálódott és közel áll a leomláshoz, írta az Agerpres.

A Zsil völgyén sziklák zuhantak az útra, az útkarbantartók közbelépésére volt szükség az eltávolításukhoz. A megyében több autó megrongálódott, miután épületelemek hullottak rájuk – közölte a katasztrófavédelem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!