Az Európai Unió meg fogja erősíteni külső határait, de Romániában nem építenek kerítést

2023. február 10. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió meg fogja erősíteni külső határait, és lépéseket fog tenni, hogy megelőzze az illegális migrációs beáramlást – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az EU-tagországok vezetőinek csúcsértekezlete után pénteken az MTI szerint.

A rendkívüli uniós csúcs egyik fő témája – az orosz-ukrán háború és a zöld ipar támogatása mellett – a migráció volt. Tavaly több mint 900 ezer menedékkérelmet adtak be az EU-ban, ami közel 50 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatóján kijelentette: a migráció európai kihívás, amely európai válaszokat igényel. A migráció korábbi hullámaiból tanulva az uniós tagországoknak közösen kell cselekedniük. Ha az EU és a tagországok így tesznek, nincs kihívás, amelyen Európa ne tudna úrrá lenni – hangoztatta.

Adjon-e az EU pénzt határkerítésre?

A Telex összefoglalója szerint az ülés nagy kérdése az volt, hogy vajon határkerítésre is adjon-e pénzt az EU. Az Európai Bizottság ettől következetesen elzárkózik, de többek között a legnagyobb uniós pártcsaládot, az Európai Néppártot vezető Manfred Weber is szeretne ezen változtatni. A csúcstalálkozó előtt nyolc tagállam, köztük Ausztria levélben kért keményebb határellenőrzéseket, Karl Nehammer osztrák kancellár pedig a Welt szerint belengette, hogy vétózhatja a csúcstalálkozó után kiadott végkövetkeztetéseket.

Az EU-n belül Ausztriában adták be lakosságarányosan a legtöbb menedékkérelmet, és Karl Nehammer emiatt tavaly megvétózta Románia és – a szintén nemmel szavazó Hollandiával együtt – Bulgária csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. Az osztrák kancellár a bolgár-török határra akart kerítést, amit az EU-val fizettetne ki.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetők a csúcs végére több azonnali, konkrét és gyakorlati lépésben egyeztek meg, köztük határvédelmi eszközök, például gépjárművek, őrtornyok és a felügyeleti technológia uniós finanszírozásának növelésében, de kerítésről nem beszélt. A végkövetkeztetésekbe annyi került be, hogy a tagállami vezetők felszólítják az Európai Bizottságot, „haladéktalanul mozgósítson jelentős uniós forrásokat és eszközöket a tagállamok a célból való támogatása érdekében, hogy megerősítsék a határvédelmi képességeket és infrastruktúrát, a határőrizeti – többek között a légi felügyeletet szolgáló – eszközöket, valamint a felszereléseket.”

Karl Nehammer az ülés után kijelentette: az EU kötelezettségvállalása a határbiztonság finanszírozására lehetővé teszi a tagországoknak, hogy saját pénzt fektessenek határvédelmi kerítések építésébe. Az Európai Bizottság ugyanis beleegyezett abba, hogy jelentős támogatást nyújtson a határőrségek megerősítéséhez és eszközök, köztük járművek beszerzéséhez, ezzel a tagországok, például Bulgária saját forrásokat fordíthatnak határkerítések építésére vagy megerősítésére – mondta. Nehammer azt is hozzátette, az EB ígéretet tett, hogy kísérleti projektet indít Romániában és Bulgáriában a határigazgatás hatékonyságának javítására.

Az Európai Bizottság álláspontja ugyanakkor eddig is az volt, hogy ugyan kerítésre vagy falra nem ad pénzt, de azt kísérő infrastruktúrára, például megfigyelőtornyokra igen, ahogy azt például a testület vezető szóvivője, Eric Mamer január végén kimerítően elmagyarázta.

Romániában nem épülnek határvédelmi kerítések

„Románia esetében nincs szó határvédelmi kerítésekről” – írja az Agerpres politikai forrásokra hivatkozva. Az a kísérleti projekt, amelyet Románia az Európai Bizottsággal és európai intézményekkel együtt fog megvalósítani, azt a célt szolgálja, hogy Románia megmutassa együttműködési és határvédelmi képességét. „Ez a jó gyakorlatok projektje lesz, amelyet az EU külső határain lévő más országok felé exportálhatunk majd” – tájékoztattak.

Azt is elmondták, Bulgária helyzete ebben a tekintetben különbözik a Romániáétól; ebben az országban már van kerítés a Törökországgal közös határon, mivel a migráció útvonalán van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!