Leváltották Petre Romant az 1989-es Romániai Forradalom Intézetének éléről

2023. február 6. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem Petre Roman volt miniszterelnök az 1989-es Romániai Forradalom Intézetének (Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, röviden: IRRD) igazgatója, miután az intézmény tanácsa a felmentéséről döntött. Nemrég az IRRD teljes kutatói gárdája felmondott a kutatási igazgató menesztése miatt.

A Petre Roman leváltásáról szóló döntést továbbították a szenátusnak. A szenátus ügyvivő elnöke, Alina Gorghiu az Agerpresnek azt mondta, hogy az IRRD nem a testület jóváhagyását kérte, hanem csak tájékoztatott a döntésről, viszont elfelejtették csatolni a funkcióra javasolt személyek életrajzát. A Nemzeti Liberális Párt szenátora emlékeztetett, hogy a szenátus korábban jóváhagyta az IRRD megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.

Az IRRD-t 2004-ben hozták létre a forradalom történetének kutatására, de a szakma szerint 2021-ig inkább a tények ködösítésével foglalkozott. Első elnöke Ion Iliescu akkori államelnök volt, aki 2021-ben mondott le erről a funkciójáról, igazgatója pedig Gelu Voican Voiculescu, a rendszerváltás utáni ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese – jelenleg mindketten a feltehetőleg újabb halasztást jelentő fordulat előtt álló forradalom perének vádlottjai.

Iliescu lemondása után Alexandru Mironov lett az IRRD elnöke, aki eltávolította funkciójából Voiculescut, őt váltotta az 1989-es fordulat másik szereplője, Petre Roman volt miniszterelnök. Sokak meglepetésére Roman 2021 őszén meghívta az intézet tudományos igazgatói székébe az Amerikai Egyesült Államokban élő Andrei Ursut, az 1985-ben egy bukaresti börtönben megölt disszidens, Gheorghe Ursu fiát, aki az apja esetéből kiindulva már évtizedek óta kutatja a Securitate tevékenységét.

Andrei Ursu megkísérelte megreformálni az intézetet, új kutatókat hívott az IRRD-hez, illetve nemzetközi tudományos tanácsot állított össze. 2022-ben jelent meg az Egy diktátor bukása – Hibrid háború és dezinformáció a Forradalom Dossziéjában című kötet, amelyben a Forradalom Dossziéja néven emlegetett, mintegy 3300 kötetes ügyészségi nyomozati anyag feldolgozását kezdték el.

Ursut a kötet megjelenése után nem sokkal menesztették, szerinte jogtalanul, szolidaritásból pedig a teljes kutatói gárda lemondott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!