Milyen intézkedéscsomaghoz kötné Ausztria a schengeni bővítést?

2022. december 8. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az már szinte biztosra vehető, hogy Horvátország sikeresen csatlakozhat a schengeni övezethez, azonban Románia és Bulgária esetében egy 2023-tól kezdődő fokozatos és bizonyos feltételekhez kötött belépésről fognak megállapodni a brüsszeli tárgyalások folyamán.

Sajtóértesülések szerint Ausztria a schengeni térség bővítését egyrészt egy olyan intézkedéscsomag elfogadásához köti, amely más uniós tagállamokat is ösztönözne a gyors menekültügyi eljárások bevezetésére, másrészt megteremtené a jogi keretet az illegális bevándorlók gyors elutasítására és a súlyos bűncselekményeket elkövető személyek védelmi státuszának visszavonására – közölték a G4Mediával a tárgyalásokhoz közel álló brüsszeli források.

A források szerint nem világos, hogy ezek az intézkedések a Bel- és Igazságügyi Tanács elé kerültek-e, de ezek képviselik Ausztria tárgyalási álláspontját.

„Az ilyen intézkedéseknek magukban kell foglalniuk a gyors menekültügyi eljárásokra vonatkozó kísérleti projektek létrehozását az érdekelt tagállamokban a meglévő közösségi vívmányokkal összhangban, különösen a határ menti eljárás, a biztonságos harmadik ország és a biztonságos származási ország koncepciójának alkalmazásával, a gyors elutasításról szóló új irányelv Európai Bizottság általi előterjesztését, a biztonságos harmadik országokban történő védelemhez szükséges keret megteremtését, a védelmi jogállás visszavonásához szükséges rendelkezések biztosítását azon személyek esetében, akik súlyos bűncselekményt vagy ismételt bűncselekményeket követtek el” – nyilatkozta egy brüsszeli forrás a G4Mediának.

Az osztrákok által támogatott intézkedések között szerepel a Frontex jelenlétének fokozása az EU külső határain és a harmadik országokban, valamint a tagállamoknak nyújtott pénzügyi támogatás, amely kétoldalúan támogatja a tagállamokat és a nyugat-balkáni partnereket határigazgatási tevékenységeikben, ösztönzi a Nyugat-Balkánról való visszatérést, továbbá a nyugat-balkáni országok vízumpolitikájának az uniós vívmányokhoz való igazítását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!