Az Európai Bizottság lezárná a Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust

2022. november 23. – 08:27

Az Európai Bizottság lezárná a Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust
Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) megszüntetését javasolta kedden az Európai Bizottság. Jelentése szerint az ország közel áll vállalásai teljesítéséhez, így ezután csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján tartanák megfigyelés alatt, írja az Agerpres.

Az EB igazságügyi reformról és a korrupcióellenes küzdelemről szóló jelentése értékeli azokat az eredményeket, amelyeket Románia elért az előző, 2021 júniusában elkészült CVM-jelentés óta. Eszerint Románia jelentős erőfeszítéseket tett jogalkotás, politikák és új eszközök révén ezen ajánlások gyakorlatba ültetésére, hogy megszilárdítsa igazságszolgáltatási rendszerét és visszaszorítsa a korrupciót.

A jelentés a figyelemreméltó reformok között említi a közelmúltban elfogadott igazságügyi törvényeket, valamint egy új stratégia elfogadását az igazságszolgáltatási rendszer tökéletesítésére. Méltányolja, hogy Románia vállalta, hogy figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait ezen jogszabályok kapcsán, és szükség esetén kiegészítő intézkedéseket hoz.

Az EB tájékoztatása kitér arra, hogy a korrupció elleni küzdelemben a romániai állami intézmények „egyesítik erőiket az új országos korrupcióellenes stratégia végrehajtása érdekében”, és 2021-ben és 2022-ben ismét pozitív lett a mérleg a magas szintű korrupciós ügyek feltárása és szankcionálása terén.

Ugyanakkor a parlament javított a mentelmi jog megvonását célzó eljáráson, és hatékonyan működtek a feddhetetlenségre és összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok érvényesítéséért, valamint a jogellenesen megszerzett vagyon visszaszerzéséért felelős intézmények.

Az EB méltányolja, hogy Románia gyors előrelépéseket tud felmutatni a büntető törvénykönyvek felülvizsgálata, valamint a feddhetetlenség elvének érvényesítése terén. Az erre vonatkozó reformok megvalósítása az ország helyreállítási tervének fontos mérföldkövét képezi – teszik hozzá.

„A Bizottság továbbra is együtt fog működni Romániával e célok sikeres megvalósítása érdekében, az uniós joggal és a nemzetközi korrupcióellenes normákkal összhangban” – olvasható a jelentésben.

A dokumentum ugyanakkor hozzáteszi, fontos, hogy Románia a jövőben is teljes erővel dolgozzon azon, hogy fennmaradó vállalásait konkrét törvényekbe öntve ültesse gyakorlatba a jogállamisági mechanizmus keretében.

Klaus Iohannis államfő üdvözölte az Európai Bizottság jelentését és kiemelte, hogy ezzel Románia jelentős lépést tett az európai integráció útján. Azt is kifejtette, a közelmúltban elfogadott és alkotmányosnak minősített igazságügyi törvények révén Románia bebizonyította, hogy képes korrigálni a demokrácia útjáról való kisiklásokat és folytatni a reformokat.

Nicolae Ciucă miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy az EB jelentése európai szintű elismerése annak, hogy a kormány által az elmúlt időszakban bevezetett reformok jó irányba mutatnak.

A CVM lezárását Romániában szemben az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ezt csak formalitásnak tartják, emlékeztet a Libertatea.

Klaus Iohannis november 15-én hirdette ki a romániai igazságügy reformját képező három törvényt, amelyeket sürgősségi eljárással fogadott el a parlament és az Alkotmánybíróság sem kifogásolta őket, noha szakértők és ellenzéki politikusok arra figyelmeztettek, hogy bizonyos kitételeik reform helyett rontanak az igazságügy helyzetén.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!