Az Európai Bizottság lezárná a Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust

2022. november 23. – 08:27

Az Európai Bizottság lezárná a Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust
Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) megszüntetését javasolta kedden az Európai Bizottság. Jelentése szerint az ország közel áll vállalásai teljesítéséhez, így ezután csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján tartanák megfigyelés alatt, írja az Agerpres.

Az EB igazságügyi reformról és a korrupcióellenes küzdelemről szóló jelentése értékeli azokat az eredményeket, amelyeket Románia elért az előző, 2021 júniusában elkészült CVM-jelentés óta. Eszerint Románia jelentős erőfeszítéseket tett jogalkotás, politikák és új eszközök révén ezen ajánlások gyakorlatba ültetésére, hogy megszilárdítsa igazságszolgáltatási rendszerét és visszaszorítsa a korrupciót.

A jelentés a figyelemreméltó reformok között említi a közelmúltban elfogadott igazságügyi törvényeket, valamint egy új stratégia elfogadását az igazságszolgáltatási rendszer tökéletesítésére. Méltányolja, hogy Románia vállalta, hogy figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait ezen jogszabályok kapcsán, és szükség esetén kiegészítő intézkedéseket hoz.

Az EB tájékoztatása kitér arra, hogy a korrupció elleni küzdelemben a romániai állami intézmények „egyesítik erőiket az új országos korrupcióellenes stratégia végrehajtása érdekében”, és 2021-ben és 2022-ben ismét pozitív lett a mérleg a magas szintű korrupciós ügyek feltárása és szankcionálása terén.

Ugyanakkor a parlament javított a mentelmi jog megvonását célzó eljáráson, és hatékonyan működtek a feddhetetlenségre és összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok érvényesítéséért, valamint a jogellenesen megszerzett vagyon visszaszerzéséért felelős intézmények.

Az EB méltányolja, hogy Románia gyors előrelépéseket tud felmutatni a büntető törvénykönyvek felülvizsgálata, valamint a feddhetetlenség elvének érvényesítése terén. Az erre vonatkozó reformok megvalósítása az ország helyreállítási tervének fontos mérföldkövét képezi – teszik hozzá.

„A Bizottság továbbra is együtt fog működni Romániával e célok sikeres megvalósítása érdekében, az uniós joggal és a nemzetközi korrupcióellenes normákkal összhangban” – olvasható a jelentésben.

A dokumentum ugyanakkor hozzáteszi, fontos, hogy Románia a jövőben is teljes erővel dolgozzon azon, hogy fennmaradó vállalásait konkrét törvényekbe öntve ültesse gyakorlatba a jogállamisági mechanizmus keretében.

Klaus Iohannis államfő üdvözölte az Európai Bizottság jelentését és kiemelte, hogy ezzel Románia jelentős lépést tett az európai integráció útján. Azt is kifejtette, a közelmúltban elfogadott és alkotmányosnak minősített igazságügyi törvények révén Románia bebizonyította, hogy képes korrigálni a demokrácia útjáról való kisiklásokat és folytatni a reformokat.

Nicolae Ciucă miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy az EB jelentése európai szintű elismerése annak, hogy a kormány által az elmúlt időszakban bevezetett reformok jó irányba mutatnak.

A CVM lezárását Romániában szemben az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ezt csak formalitásnak tartják, emlékeztet a Libertatea.

Klaus Iohannis november 15-én hirdette ki a romániai igazságügy reformját képező három törvényt, amelyeket sürgősségi eljárással fogadott el a parlament és az Alkotmánybíróság sem kifogásolta őket, noha szakértők és ellenzéki politikusok arra figyelmeztettek, hogy bizonyos kitételeik reform helyett rontanak az igazságügy helyzetén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!