Taccsra vágják a turizmust az energiaárak, a Bihar megyei szállodák sorra zárnak be

2022. október 24. – 15:52

frissítve

Taccsra vágják a turizmust az energiaárak, a Bihar megyei szállodák sorra zárnak be
Félixfürdő, ahol a szállodák nagy része bezár – Fotó: Calin Stan / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A termálvizéről híres Bihar megyei Félixfürdő és Püspökfürdő kedvenc helyszínei a hosszú hétvégéknek, a wellness vakációknak, azonban aki nem foglalt magának szállást a téli vakációra, már elkésett vele, ugyanis a szállodások, panziótulajdonosok kiszámolták, hogy ha nem akarják csőddel zárni az évet, akkor az egyetlen lehetőség, hogy már novemberben lakatot tesznek a vendégházakra.

Nemcsak a kisméretű panziók vannak veszélyben, hanem a nagyvállalkozások is, derül ki a Bihoreanul körképéből, amely rögtön a SC Turism Felix-szel, Bihar legnagyobb vendéglátóipari üzemeltetőjével indít, amely a jövő hónaptól bezárja a legtöbb szállodáját a félixfürdői üdülőhelyen. Az intézkedést a téli ünnepekig fenntartják, hogy csökkentsék az energiaköltségeket, amelyek azzal fenyegetnek, hogy felemésztik a cég eddig regisztrált nyereségeit.

„Soha nem voltunk még ilyen helyzetben. Ez még rosszabb, mint a világjárvány idején. 15-20%-kal megnövelt árakon hoztuk piacra a szolgáltatásokat, miközben az energia ára megduplázódott és tovább emelkedik” – mondja Florian Serac igazgató.

A tél beköszöntével a szállodaipar bezárásokat és leépítéseket jelent be. „Azok a gazdasági szereplők, akik nem részesülnek az energiár-sapka előnyeiből, és piaci áron fizetik az energiát, a tevékenység csökkentésével számolnak. Sokan nem kapták meg egyelőre a szeptemberi villanyszámlát, de a legrosszabbra számítanak” – mondja Békési Csaba, a Bihar megyei munkaügyi hivatal igazgatója. Az idegenforgalmi szolgáltatók számára az energiaválságot azért is nehéz túlélni, mert a turisztikai forgalom nem lesz számottevő az elkövetkező hónapokban, egy-két hetet kivéve a karácsony is szilveszteri ünnepek táján. „Már négy csökkentett munkaidejű szállodát tartunk nyilván, és a kérelmek száma egyre nő” – mondja Békési.

A 2022 végéig érvényes német kurzarbeit-modell, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy csökkentsék a munkaidőt és a fizetésük 75%-át fizessék ki alkalmazottaiknak, majd a pénzt az AJOFM-től, az Országos Foglalkoztatási Ügynökségtől kapják vissza, egyre népszerűbb. „Jelenleg 70 vállalat összesen 3000 munkavállalóval vette igénybe ezt az intézkedést, ezért jövőre kérni fogjuk a meghosszabbítását” – mondja az AJOFM vezetője.

„Nem tudjuk, mire számítsunk”

A tevékenységük visszafogására készülők listáján szerepel az Turism Felix turisztikai vállalat is. A cégnek olyan ágazatban kell szembenéznie a megnövekedett energiaköltségekkel, ahol nem tud megtakarításokat elérni anélkül, hogy az ügyfeleknek ne okozzon csalódást a különböző spórlásokkal, takarékossági megoldásokkal. „Nem kapcsolhatom ki a fűtést a folyosókon, nem csavarhatom ki a villanykörtéket a fél szállodában, hogy kevesebbet fizessek” – mondta el a Bihoreanulnak Florian Serac igazgató.

A vállalat a tavalyinál 15-20%-kal magasabb áron kínál vakációs csomagokat, de veszteségesen dolgozik. „Semmi értelme, hogy emeljük a tarifákat, ha az áram ára 0,35 lej/ KWh-ról 4,7 lejre emelkedett, ahogy bejelentették” – nyilatkozta Serac. Eddig a cég havi villanyszámlája 1 millió lej körül volt, de az igazgató a jövőben még többre számít.

A szállodák bezárnak

A félixfürdői turisztikai cég a költségek korlátozása érdekében tevékenységének visszafogására készül. „Az International és a Nufăr szállodák november 1-jével bezárnak. November 21-től pedig újabb vendéglátóegységekre kerül lakat: bezár a Poienița és a Mureșul szálloda is, december 5-től pedig a Lotus” – sorolta fel az igazgató azokat a hoteleket, amelyeknek nyitva tartása szerinte valóságos öngyilkosságnak számítana az aktuális helyzetben.

A vezetőség azt fontolgatja, hogy a téli ünnepekre való felkészülés jegyében december 21-én újra megnyitja a létesítményeket, kivéve a Maros szállót, amely túl nagy és nehezen fűthető, és tavaszig zár alatt marad. „Muszáj meghoznunk ezt az intézkedést, mert különben az energiaköltségek felemésztik az összes nyereségünket” – jelentette ki a patthelyzetbe került cégvezető.

A leállás ideje alatt a 780 alkalmazottat felváltva küldik haza. A személyzet egy része szabadságra megy, azok pedig, akiknek nincs szabadnapjuk, 75%-os fizetés mellett csökkentett munkaidőben dolgoznak.

A fizetés nélküli szabadság azonban kizárt. „Az idegenforgalomban a fizetések amúgy sem magasak. Igyekszünk támogatni az alkalmazottainkat, különben a legjobb embereink elmennek, és tavasszal hiába nyitunk újra, nem lesz kivel dolgoznunk” – mondta az igazgató.

A Bihar megyei turisztikai vállalatnak személyzetre van szüksége a szilveszteri megrendelések teljesítéséhez, amelyek, bár drágábbak, mint tavaly, már elkeltek. „És bár nem éri meg kinyitni karácsonyra és szilveszterre, be kell tartanunk a vevőinkkel szembeni kötelezettségeinket, még akkor is, ha veszteséggel fogjuk zárni a téli ünnepeket” – fejtette ki Serac.

Befektetésben gondolkodnak, akik hosszú távra terveznek

A President nevet viselő félixfürdői komplexum is kemény hónapoknak néz elébe. „Az energia ára negatív hatással van a tevékenységünkre. Régebben havi 120-150 ezer lejes villanyszámláink voltak, de mostanra 400 ezer lejre emelkedtek” – nyilatkozta a Bihar megyei portálnak Dumitru Fechete cégvezető.

Az áremelkedések túlélése érdekében a vállalat 8-10%-kal megemelte a tarifáit. A december 1-jei és a karácsonyi szálláscsomagok már elfogytak, és a cég jelenleg az utolsó foglalásokat kínálja szilveszterre. „Keményebben dolgozunk kevesebb pénzért” – foglalta össze Fechete.

A magasabb energiaárak ellensúlyozására a President hőszivattyús rendszert helyezett működésbe, és egy hálózatba táplált fotovoltaikus park projektjét készíti elő, amely mintegy 70%-kal csökkentheti az áramszámlát. „A mintegy 3 millió eurós beruházást szeptemberben akartuk megkezdeni, a PNRR finanszírozásával. Ha a következő hónapban nem kapunk választ, akkor saját forrásból fogjuk megcsinálni. Ahelyett, hogy egyre több pénzt költenénk az áramra, inkább olyan projektre fordítjuk, amely néhány év alatt megtérül” – mondja az igazgató.

„Jobban megérné, ha zárva tartanám!”

Az energiaválság példátlan helyzetet teremtett a turizmusban. „Mindig a gyengébb októberi és novemberi hónapokban csökkentettük a kiadásokat és az árakat is. Most, amikor napi 500 lejt költök pelletre egy 10 szobás vendégház fűtésére, nem engedhetem meg magamnak. Éppen ellenkezőleg, körülbelül 20 lejjel emeltük az árakat szobánként” – ismertette a helyzetet Paul Hîrcă, a Püspökfürdőn (Május 1 fürdő) található Cătălin vendégház tulajdonosa.

Az áremelések miatt a panziótulajdonosok tanácstalanok maradtak, hogy mire számítsanak. „Minden hétvégén körülbelül egy tonna pelletet fogyasztok. Két évvel ezelőtt a tonnánkénti ár 1800 lej körül volt, most 3000 lejre emelkedett, és nem tudni, hol fog megállni. Karácsonyra és szilveszterre nem fogadok vendégeket, mert nem tudom, mennyit kérjek, hogy ne legyen veszteséges” – mondja Sorin, a Fehér megyei Vartop település egyik legnagyobb vendégházának tulajdonosa.

Tavaly egy szoba ára 300 lej körül volt éjszakánként, reggelivel együtt, de a síszezon megnyitásával az árak várhatóan emelkedni fognak, hogy fedezzék az energia- és élelmiszerárakat. „Egy tisztességes ár, amely fedezi a személyzet, a fűtés és az élelmezés költségeit, körülbelül 500 lej lenne éjszakánként. De amikor meghallják a 100 eurónak megfelelő összeget, az ügyfél azt mondja, hogy ez sok. Tehát ahelyett, hogy pénzt hoznék otthonról, inkább zárva tartom” – mondja az üzletvezető.

Még soha nem volt ilyen kemény a tél az idegenforgalom számára

Az energiaválságnak a turizmusra gyakorolt hatásait nem csak Románia érzi. A szomszédos Magyarországon is a híres miskolctapolcai barlangfürdő bezárt, mert nem tudták tovább fizetni a gázszámlákat. A Szállodák és Éttermek Szövetségének képviselői úgy becsülik, hogy országszerte a tavaszra ideiglenesen bezáró létesítmények száma meghaladja majd a világjárvány idején mért rekordot.

Országszerte egyre több panzió jelenti be, hogy egész novemberben zárva tart, és csak az ünnepekre nyit ki újra. „Sok létesítmény ideiglenesen zárva lesz, mert nem tud megbirkózni az üzemeltetési költséggel. Megpróbálunk tárgyalni a hatóságokkal, hogy megtaláljuk a támogatás formáit” – jelentette ki Călin Ile, a Román Szállodaipari Szövetség elnöke.

A szállodatulajdonosok az energiaár-sapka kiterjesztését követelik a saját vállalkozásaikra is. „Szeretnénk, ha a gyógyfürdőszektorban működő szállodák is részesülnének az árplafonok előnyeiből, akárcsak a gyógyfürdők. Nem normális, hogy ugyanazért a szolgáltatásért a püspökfürdői Ceres Hotel 1,2 lej/ KWh árplafonban részesüljön, csak azért, mert állami tulajdonban van, míg mi 4,7 lej/ KWh-t fizetünk, mert magántulajdonban vagyunk” – világított rá a helyzet fonákságára Florian Serac, a félixfürdői turisztikai vállalat igazgatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!