Holland miniszterelnök: elvileg nem ellenezzük Románia schengeni csatlakozását

2022. október 12. – 19:07

frissítve

Holland miniszterelnök: elvileg nem ellenezzük Románia schengeni csatlakozását
Mark Rutte holland miniszterelnök (balra), Klaus Iohannis román államfő és Nicolae Ciucă román miniszterelnök szerdán, a Brassó megyei Nagysinken – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia elvileg nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását, a következő lépés a feltételek teljesülésének ellenőrzése, mondta szerdán Mark Rutte holland miniszterelnök, akit Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök fogadott a nagysinki katonai bázisnál.

Hollandia úgy gondolja, hogy minden olyan országnak csatlakoznia kell a schengeni övezethez, amelyik a feltételeket teljesíti, jelentette ki Mark Rutte a találkozó utáni közös sajtótájékozatón a News.ro szerint.

„Románia sok lépést tett a jó irányba az utóbbi években. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy schengeni csatlakozásról akkor lehet szó, ha minden feltétel teljesül”

– fogalmazott a holland kormányfő, összhangban azzal, amit korábban Roelof van Ees, Hollandia romániai nagykövete nyilatkozott. Rutte hozzátette, hogy a feltételek betartásának ellenőrzésére megvannak a módszerek, és ez lesz a következő lépés.

Klaus Iohannis azt mondta, hogy derűlátó Románia csatlakozásával kapcsolatban, hiszen a témát részletesen átbeszélték a szerdai találkozón és a beszélgetés pozitív hangvételű volt. Az államfő hozzátette, hogy sok munkára van még szükség. „Nem szeretnék túl optimistán nyilatkozni arról, hogy mennyi van még hátra a csatlakozásig. Nem, nincsenek különleges elvárások, amelyekről eddig ne lett volna szó. Az elvárások szorosan kapcsolódnak a schengeni csatlakozáshoz és közösen megtaláljuk a legjobb utat arra, hogy a még tisztázatlan dolgokat megoldjuk” – fogalmazott.

Iohannis hangsúlyozta, hogy a találkozón felsorolt minden érvet amellett, hogy Románia schengeni csatlakozása szükséges és nagyon időszerű. Mint mondta, az ország teljesíti a csatlakozás technikai feltételeit, és már „úgy viselkedik, mintha tag lenne”.

Amint a Libertatea beszámolt róla, a találkozón tartott beszédében Klaus Iohannis megköszönte a holland miniszterelnöknek, hogy ebben a „nehéz pillanatban”, az ukrajnai háború kontextusában Romániába látogat. Az államfő a NATO-csapatok részeként Romániában állomásozó holland katonáknak is köszönetet mondott az Európa biztonságáért tett erőfeszítésükért.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szintén köszönetet mondott holland kollégájának azért, hogy a holland katonák a francia és belga erőkkel együtt jelen vannak Romániában, ami világosság teszi Oroszország számára, hogy a szövetségük erős, egységes és képes arra, hogy megvédje a területét és értékeit.

Mark Rutte a NATO fontosságáról beszélt az ukrajnai háború kontextusában. „Nem engedünk az erőszaknak. Románia földrajzi elhelyezkedéséből kifolyólag már tudja, milyen agresszív tud lenni Oroszország. Az ukrajnai orosz invázióval az egész világ megtudhatta, hogy a védelmi tevékenységünk fontos” – mondta. A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy Hollandia légvédelmi eszközöket küld Ukrajnának, mivel az ország civil célpontjainak támadása a háború súlyos eszkalálódását jelenti.

Jelenleg Hollandia az egyetlen ország, amely nem közölte egyértelműen álláspontját Románia schengeni övezethez való csatlakozásának megszavazásáról, Mark Rutte miniszterelnök romániai látogatása ezért különös súlyt kapott. Amint arról korábban írtunk, Románia számára eurómilliárdokban mérhető a csatlakozás tétje és az ukrajnai háború olyan helyzetet teremtett, amelyben az Európai Unió számára is fontossá vált az ország schengeni csatlakozása.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!