Elmúlt a veszély, visszatérhetnek a gátszakadás veszélye miatt kitelepített lakosok Verespatakra

2022. október 7. – 18:31

frissítve

Elmúlt a veszély, visszatérhetnek a gátszakadás veszélye miatt kitelepített lakosok Verespatakra
Szivattyúzzák Tăul Mare halastó vizét – Fotó: a Fehér megyei prefektúra Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Elmúlt a gátszakadás veszélye a Tăul Mare halastavon, így biztonságban visszatérhetnek a házukba azok a verespataki lakosok, akik a tó gátján keletkezett repedés miatt el kellett hagyniuk otthonaikat, írja az Agerpres Fehér megye prefektusának, Nicolae Albunak bejelentése nyomán.

A prefektus elmondta, az elkövetkező időszakban mindent megtesznek, hogy elejét vegyék az ehhez hasonló helyzeteknek.

A pénteken összeült műszaki bizottság, amely a helyszínen elemezte a helyzetet, és megállapította, hogy a tó vízszintje az október 1-jén, vasárnap mért szinthez képest 4,8 méterrel, a tó normális víztartó szintjéhez képest pedig 5,25 méterrel csökkent, és ezzel a „súlyos baleset kockázata” is jelentősen mérséklődött.

Costică Sofronie műszaki szakértők tájékoztatása szerint legfeljebb két héten belül ismertetni fogják az ilyen munkákra szakosodott és a helyzetet ismerő tervező és kivitelező cégek által összeállított középtávú intézkedési javaslatokat, ezek pénzügyi vonzataival együtt.

A szakember rámutatott, a jelenlegihez képest legtöbb 2 méteres vízszintnövekedésig nem indokolt a lakosság evakuálása, 2 méter fölött azonban ismét közbe kell lépnie a katasztrófavédelemnek a nagy teljesítményű szivattyúkkal és újra kell értékelni a helyzetet.

A négyhektáros halastó begyepesített gátján – mely mintegy 280 ezer köbméter vizet tart Verespatak fölött egy völgyben – egy kb. egy négyzetméteres lyukat fedezett fel szombat délután egy helybéli, majd a polgármester értesítette a hatóságokat.

Ez után a katasztrófavédelem elővigyázatosságból 268 embert szólított fel, hogy hagyja el otthonát. A felszólítottak többsége rokonoknál, ismerősöknél kapott menedéket, csak néhányan vették igénybe a hatóságok által biztosított szükségszállást. 105-en tudomásul vették a felszólítást, de saját felelősségre otthonaikban maradtak.

A szóban forgó, 930 méter magasan fekvő tavat 1908-ban duzzasztották fel, a vizét pedig az aranymosó berendezések működtetéséhez használták. A felülete kb. 40 ezer négyzetméter, három környező patak vizét fogja fel. A gátszakadás veszélyét az fokozta is, hogy az utóbbi három-négy évtizedben karbantartás nélkül maradt halastó fenekén található vízleeresztő csatorna eltömődött, és nem sikerült a vízszintet az erre kiépített rendszeren keresztül csökkenteni.

A tó vízszintjének csökkentéséhez több nagy teljesítményű (10 ezer liter percenként) szivattyút is bevetett a Fehér megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A hét elején a szakértők úgy becsülték, hogy akkor múlik el a veszély, ha öt méterrel csökken a vízszint a mesterséges halastóban. A munkálatokat lassította, hogy esőzések voltak a térségben, ami részben pótolta a vizet a tóban

Az eset nyomán elrendelték a romániai gátak üzembiztonságának ellenőrzését

A Nicolae Ciucă kormányfő vezetésével hétfő este ülésezett az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), és elrendelte a Románia területén lévő C és D besorolású gátak minőségének és üzembiztonságának műszaki ellenőrzését.

A román vízügyek szakemberei ellenőrzik a gátakat – Fotó: Tánczos Barna Facebook oldala
A román vízügyek szakemberei ellenőrzik a gátakat – Fotó: Tánczos Barna Facebook oldala

A CNSU határozata értelmében az ellenőrzéseket a Román Vizek Országos Hatósága és az Állami Építkezési Felügyelőség végzi, de segítségül hívhatják más közintézmények vagy civilszervezetek szakembereit is. Az ellenőrzőbizottságok jelentésekbe foglalják a következtetéseiket és az ajánlásaikat. A helyszíni vizsgálatok elvégzésének határideje 2022. november 20. A bizottságok jelentéseit a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága összegzi, és továbbítja a CNSU-nak.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter kedd este a Facebook-oldalán közölte, hogy már el is kezdődött az ellenőrzés, és összesen 2095 vízügyi létesítményhez szállnak ki a szakértők.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!