Tovább hízik a kisgömböc: 31-re bővült a fideszes kötődésű Erdélyi Médiatér Egyesület termékeinek a száma a Székely Hírmondó bekebelezésével

2022. szeptember 15. – 16:00

frissítve

Tovább hízik a kisgömböc: 31-re bővült a fideszes kötődésű Erdélyi Médiatér Egyesület termékeinek a száma a Székely Hírmondó bekebelezésével
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Két héttel ezelőtt vált a Székelyhont, Krónikát és Főteret is magába foglaló Erdélyi Médiatér Egyesület által kiadott médiatermékek egyikévé Háromszék „legkedveltebb” lapja, a Székely Hírmondó. A nyomtatott lap a híreszteléssel ellentétben állítólag megmarad, személyi változások még nem történtek.

A változást szeptember elsején, vezércikkben jelentette be a főszerkesztő: „Kedves Olvasók, mától újabb mérföldkőhöz érkezett a 3979. számát megérő Székely Hírmondó. (…) Egy adott életkorig a szingliskedésnek is megvan a maga varázsa (…), de eljön az idő, amikor jól esik a család melege, jól fog annak összetartó ereje (…). Most képletesen szólva életformát váltunk, de anélkül, hogy megszokott életvitelünkön változtatnánk. (…) És természetesen marad a zászló is, amit több mint negyed évszázada irányjelzőként kitűztünk, együtt visszük tovább az erdélyi Médiatér portfóliójába tartozó többi kiadvánnyal, amelyek közé mától tartozunk” – közölte Kocsis Károly, a Székely Hírmondó főszerkesztője vezércikkében online ugyanazon a napon, amikor a Szatmári Friss Újság nyomtatott lapja végleg megszűnt.

A főszerkesztőtől a Transtelex megtudta, a szóbeszéddel ellentétben a Székely Hírmondót egyelőre nem fenyegeti annak a veszélye, hogy nyomtatott lapja megszűnik és a tartalmak ezentúl teljes mértékben az online portálra költöznek át. A lap munkatársai szerint az utóbbi időszakban a lap előállításának és terjesztésének esetlegesen megnövekedett költségei egyelőre nem fenyegetik a nyomtatott lapok kiadását, ezért bíznak a főszerkesztő által is tett ígértekben és abban, hogy a Szatmári Friss Újsággal ellentétben a Székely Hírmondó változatlanul halad előre.

A szerkesztőség tagjai még augusztusban egyöntetűen felmondtak a Székely Hírmondót előzőleg működtető cégnél.

„A csapat, amely az elmúlt évek folyamán minden hétköznap előállította a Székely Hírmondót, hiánytalanul megy tovább, és maradéktalanul viszi magával azon meggyőződését, miszerint kizárólag az olvasót szolgálva lehet és érdemes lapot működtetni” – írta a főszerkesztő a Profiton kft.-től búcsúzó vezércikkében.

A lap egyébként nem hivatalos becslések szerint kb. tízezer példányszámot nyomtatott, aminek háromnegyede fogyott el Háromszéken, főleg a lap székhelyén, Kézdivásárhelyen és környékén. Felsőháromszék egyes kistelepüléseinek lakóihoz ugyanis csak a Hírmondó és a Háromszék napilapok nyomtatott változata jut el.

A főszerkesztő arról nem szeretett volna nyilatkozni, hogy mi állhatott a Székely Hírmondó eladása mögött, úgy vélte, erről Szőke Lászlót, a médiaportfólió fejlesztési igazgatóját vagy magát Olosz Szabolcsot, a lap eddigi tulajdonosát kellene megkérdezni. Megkeresésünkre Szőke László Nemes László ügyvezetőhöz irányított tovább. Frissítés: Nemes viszont csak írásban volt hajlandó – kérdéseinkre adott válasz nélkül – reagálni.

„A Médiatér csoport valóban megkezdte a Székely Hírmondó című napilap integrálását. Folyamatban lévő ügyről van szó, ezért nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni”

– írta Nemes László.

Demeter Szilárd magyar miniszteri biztoshoz és Szőke Lászlóhoz szorosan kötődő lapcsaládé lett a Hírmondó

A Székely Hírmondó eddig a korrupciós ügyei miatt Magyarországra szökő, Olosz Gergely volt RMDSZ szenátor testvérének, Olosz Szabolcs tulajdonát képezte, akinek résztulajdona volt a Profiton kft.-ben. Azóta a lap már az impresszumában is a Príma Press Kft.-hez kötődik. Ez pedig nem más, mint az Erdélyi Médiatér Egyesület által 2018-ban megvásárolt cég, amivel kiegészülve a médiatér Erdély legnagyobb magyar médiavállalkozásának számító cégcsoport: a több mint harminc médiatermékkel rendelkező konzorcium mintegy 300 alkalmazottal rendelkezik, ami azóta feltehetően bővült is. Az Átlátszó Erdély szerint társult lapként már 2019-ben feltűnt körülötte a Háromszék, a Székely Hírmondó, a Nyugati Jelen és a Brassói Lapok is. Ezek közül a Háromszéktől úgy tudjuk, bár már pár éve Szőke Lászlóék is oda sorolták őket, csak reklámértékesítési megállapodásuk volt, ők magukat nem tartják társult lapnak.

A csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi nyomtatott lapokat is bekebelező Székelyhon.ro portált is kiadó Erdélyi Médiatér Egyesület egyébként akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor 2017-ben az erdélyi média által eddig soha nem látott összeget, 4,5 millió eurót kapott a magyar kormánytól. Tavaly az Átlátszó Erdély arról írt, hogy három és fél év alatt, 2021. június végéig 7,45 milliárd forint (mintegy 20 millió euró) támogatást kapott a magyar kormánytól az Erdélyi Médiatér Egyesület.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!