Tovább hízik a kisgömböc: 31-re bővült a fideszes kötődésű Erdélyi Médiatér Egyesület termékeinek a száma a Székely Hírmondó bekebelezésével

2022. szeptember 15. – 16:00

frissítve

Tovább hízik a kisgömböc: 31-re bővült a fideszes kötődésű Erdélyi Médiatér Egyesület termékeinek a száma a Székely Hírmondó bekebelezésével
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Két héttel ezelőtt vált a Székelyhont, Krónikát és Főteret is magába foglaló Erdélyi Médiatér Egyesület által kiadott médiatermékek egyikévé Háromszék „legkedveltebb” lapja, a Székely Hírmondó. A nyomtatott lap a híreszteléssel ellentétben állítólag megmarad, személyi változások még nem történtek.

A változást szeptember elsején, vezércikkben jelentette be a főszerkesztő: „Kedves Olvasók, mától újabb mérföldkőhöz érkezett a 3979. számát megérő Székely Hírmondó. (…) Egy adott életkorig a szingliskedésnek is megvan a maga varázsa (…), de eljön az idő, amikor jól esik a család melege, jól fog annak összetartó ereje (…). Most képletesen szólva életformát váltunk, de anélkül, hogy megszokott életvitelünkön változtatnánk. (…) És természetesen marad a zászló is, amit több mint negyed évszázada irányjelzőként kitűztünk, együtt visszük tovább az erdélyi Médiatér portfóliójába tartozó többi kiadvánnyal, amelyek közé mától tartozunk” – közölte Kocsis Károly, a Székely Hírmondó főszerkesztője vezércikkében online ugyanazon a napon, amikor a Szatmári Friss Újság nyomtatott lapja végleg megszűnt.

A főszerkesztőtől a Transtelex megtudta, a szóbeszéddel ellentétben a Székely Hírmondót egyelőre nem fenyegeti annak a veszélye, hogy nyomtatott lapja megszűnik és a tartalmak ezentúl teljes mértékben az online portálra költöznek át. A lap munkatársai szerint az utóbbi időszakban a lap előállításának és terjesztésének esetlegesen megnövekedett költségei egyelőre nem fenyegetik a nyomtatott lapok kiadását, ezért bíznak a főszerkesztő által is tett ígértekben és abban, hogy a Szatmári Friss Újsággal ellentétben a Székely Hírmondó változatlanul halad előre.

A szerkesztőség tagjai még augusztusban egyöntetűen felmondtak a Székely Hírmondót előzőleg működtető cégnél.

„A csapat, amely az elmúlt évek folyamán minden hétköznap előállította a Székely Hírmondót, hiánytalanul megy tovább, és maradéktalanul viszi magával azon meggyőződését, miszerint kizárólag az olvasót szolgálva lehet és érdemes lapot működtetni” – írta a főszerkesztő a Profiton kft.-től búcsúzó vezércikkében.

A lap egyébként nem hivatalos becslések szerint kb. tízezer példányszámot nyomtatott, aminek háromnegyede fogyott el Háromszéken, főleg a lap székhelyén, Kézdivásárhelyen és környékén. Felsőháromszék egyes kistelepüléseinek lakóihoz ugyanis csak a Hírmondó és a Háromszék napilapok nyomtatott változata jut el.

A főszerkesztő arról nem szeretett volna nyilatkozni, hogy mi állhatott a Székely Hírmondó eladása mögött, úgy vélte, erről Szőke Lászlót, a médiaportfólió fejlesztési igazgatóját vagy magát Olosz Szabolcsot, a lap eddigi tulajdonosát kellene megkérdezni. Megkeresésünkre Szőke László Nemes László ügyvezetőhöz irányított tovább. Frissítés: Nemes viszont csak írásban volt hajlandó – kérdéseinkre adott válasz nélkül – reagálni.

„A Médiatér csoport valóban megkezdte a Székely Hírmondó című napilap integrálását. Folyamatban lévő ügyről van szó, ezért nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni”

– írta Nemes László.

Demeter Szilárd magyar miniszteri biztoshoz és Szőke Lászlóhoz szorosan kötődő lapcsaládé lett a Hírmondó

A Székely Hírmondó eddig a korrupciós ügyei miatt Magyarországra szökő, Olosz Gergely volt RMDSZ szenátor testvérének, Olosz Szabolcs tulajdonát képezte, akinek résztulajdona volt a Profiton kft.-ben. Azóta a lap már az impresszumában is a Príma Press Kft.-hez kötődik. Ez pedig nem más, mint az Erdélyi Médiatér Egyesület által 2018-ban megvásárolt cég, amivel kiegészülve a médiatér Erdély legnagyobb magyar médiavállalkozásának számító cégcsoport: a több mint harminc médiatermékkel rendelkező konzorcium mintegy 300 alkalmazottal rendelkezik, ami azóta feltehetően bővült is. Az Átlátszó Erdély szerint társult lapként már 2019-ben feltűnt körülötte a Háromszék, a Székely Hírmondó, a Nyugati Jelen és a Brassói Lapok is. Ezek közül a Háromszéktől úgy tudjuk, bár már pár éve Szőke Lászlóék is oda sorolták őket, csak reklámértékesítési megállapodásuk volt, ők magukat nem tartják társult lapnak.

A csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi nyomtatott lapokat is bekebelező Székelyhon.ro portált is kiadó Erdélyi Médiatér Egyesület egyébként akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor 2017-ben az erdélyi média által eddig soha nem látott összeget, 4,5 millió eurót kapott a magyar kormánytól. Tavaly az Átlátszó Erdély arról írt, hogy három és fél év alatt, 2021. június végéig 7,45 milliárd forint (mintegy 20 millió euró) támogatást kapott a magyar kormánytól az Erdélyi Médiatér Egyesület.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!