Használt a tiltakozás a gidófalvi üledékes csapvíz ügyében, de nagyobb a baj, mint azt elsőre gondolták

2022. szeptember 8. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gidófalván továbbra is feszült a hangulat, miután a szennyezett csapvíz miatt a felelősök számonkérése elmaradt, de a helyi önkormányzat és a Közüzemek Rt. közötti tárgyalások is csak részeredményeket hoztak. Bár a vezeték tisztítása folyamatban van, még az elmúlt napokban is voltak olyanok, akiknél büdös, kávébarna víz folyt a csapból. Rövidtávú megoldásnak egy új vízszűrő megvásárlása merült fel, de a magas költségei miatt idővel mégiscsak rá kell csatlakozni Sepsiszentgyörgy vízhálózatára.

Még nyár közepén olyan falu gyűlést tartottak a háromszéki Gidófalván, ahová a község lakói által feltételezett felelősök közül sem a Ráduly István prefektus, sem pedig Kozsokár Attila a vízszolgáltatásért felelős Közüzemek Rt. vezetője nem jelent meg, így a magára maradt Jancsó Ernő RMDSZ-es polgármesterre és Magyarosi Csaba Károly alpolgármesterre hárult a feladat, hogy lenyugtassa a kedélyeket azon a gyűlésen, amit nem ők, hanem két Erdélyi Magyar Néppártos tanácsos, Máthé István és Szabó Ferenc kezdeményeztek.

A településen ugyanis, mint írtuk, nyáron az öntözés miatt leterhelt a vízhálózat, gyenge a víznyomás, és a büdös, kávébarna csapvíz folyik a csapból, télen pedig elfagy a vízvezeték. Egy zoltáni lakos azóta kivizsgáltatta a Kovásznai Közegészségügyi Igazgatóság által ihatónak minősített vizet, ami kimutatta: a víz ammóniát és más mérgező anyagokat tartalmaz, ezért a szolgáltatóra 4000 lejes büntetést szabtak ki.

A vízzel kapcsolatos problémákról azonban a lakosok évek óta tudnak, bosszantja is őket rendesen, most viszont végleg megelégelték az ihatatlan vizet, ezért a polgármester – a felelősök számonkérése lehetőségének hiányában – fűt, fát megígért, hogy szavazópolgárait lenyugtassa. Többek között azt is, hogy tárgyalást kezdeményeznek Kozsokár Attila igazgatóval, és ha eredménytelen lesz, akkor perre mennek. Ez meg is történt még júliusban, és több órás gyűlés során számtalan okot hallhatott az önkormányzat hét fős delegációja, hogy miért folyik mocskos víz a község és a hozzá tartozó települések (Fotosmartonos, Étfalvazoltán és Angyalos) lakóinak csapján, de az igazgató által sokat emlegetett nyári öntözéseken túl az is kiderült, hogy a legfőbb gond a zoltáni vízszűrővel van, amelyet „tűzoltómódszerrel” hiába javítgatnak, már régóta cserére szorulna.

„Kozsokár igazgató beismerte, hogy csak akkor lesz megoldva a tiszta víz szolgáltatás, ha a zoltáni vízháznál lévő szűrőberendezést kicserélik. A berendezés viszont roppant drága és ők ebben nem tudnak befektetni, mert nincs erre a célra félretéve alapjuk. Rákérdeztem, hogy nem a Közüzemek hatásköréhez tartozik a beruházás? – amire azt a feleletet kaptam, hogy nem, ők csak szolgáltatnak és javítanak, a beruházás az önkormányzat feladata. Így áll a szerződésben”

– mutatott rá a Transtelexnek Szabó Ferenc tanácsos, aki a polgármester, alpolgármester és helyi tanácsosokkal szintén jelen volt a tárgyaláson. Hozzátette, hiába kérte a szerződés bemutatását, ez a mai napig várat magára. Így viszont nem lehet tudni, hogy valójában a gidófalvi önkormányzat vagy a szolgáltatónak lenne-e a kötelessége. A polgármester korábban azt nyilatkozta, a község teljes egészében lemondott a hálózat működtetéséről a szolgáltató javára, a Közüzemek Rt. szerint azonban a rendszerben szükséges javításokat, befektetéseket megosztva állják a felek.

Fotó: Szabó Ferenc Facebook-oldala
Fotó: Szabó Ferenc Facebook-oldala

A polgármester pedig megkeresésünkre azt mondta, hogy a helyi önkormányzatnál eddig szóba sem jött, hogy a gidófalvi önkormányzatnak kellene megvásárolnia a vízszűrőt. Ha viszont biztos lesz, hogy a Közüzemek Rt. nem vásárolja meg, akkor állítása szerint év végén, jövő év elején költségvetés-módosítást fognak elrendelni.

Magyarosi Csaba Károly alpolgármester azonban egészen más tervekről számolt be, elmondása szerint az önkormányzatnak esze ágában sincs kifizetni a szűrő kicserélésével járó költségeket, mert azzal párhuzamosan a vízház „hatalmas infrastrukturális beruházását” is magukra kellene vállalják. Ezt ugyanis eredeti rendeltetése szerint nem a lakosságnak, hanem ipari beruházásnak szánták tervezői, csak idővel átalakították. A probléma tényleges megoldásához viszont a községnek ennél nagyobb kapacitásra lenne szüksége. Emiatt ez a lehetőség több időt és pénzt venne igénybe, mint amit megfelelőnek látnak.

Rövid távú megoldásnak ezért úgy döntöttek, hogy a szűrő kicserélése helyett a Közüzemek inkább teljes hosszában mossa ki a vízvezetékeket, hogy a zavaros víz eltávolításával ideiglenesen javuljon a víz minősége. Az önkormányzat pedig a meglévő 7 tűzcsap mellé még négyet felszerel a községben, ezzel segítve a mosás lehetőségét. (Az EMNP-s tanácsos szerint egyébként a vezetékrendszer rajza szerint a községben amúgy is 27 tűzcsapnak kellene lennie.)

Ez azonban az alpolgármester és Szabó Ferencz tanácsos szerint is csak részleges megoldásnak számít. Magyarosi szerint lerakódás van a vezetékben, ami áramkiesés esetén ismét zavarossá teszi a vizet. Szabó a napokban ismét arról értesült, hogy továbbra is mocskos víz folyik egyesek csapján. „Ha a vezeték kimosása ért is valamit, nem hozott teljest megoldást” – nyomatékosította.

Az alpolgármester elmondása szerint hosszabb távú megoldást így az jelentene, ha a sepsiszentgyörgyi ivóvizet bevezetnék a faluba. Elképzelésük szerint már ősszel elkezdődhetne Sepsiszentgyörgy vízhálózatának összekötése a tíz kilométerrel odébb lévő gidófalvi község vezetékével. A vezeték Szépmező felől közelítené meg Gidófalvát. Ezzel pedig a Közüzemek Rt. vezetősége garantálná a víz jó minőségét és az elégséges vízhozamot az egész községben.

Erről a megoldásról az alpolgármestert a vízszolgáltató szakemberei győzték meg, és Kozsokár eredetei terveihez kapcsolódik. Az igazgató nyilatkozataiból tudjuk, hogy a finanszírozást a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) leadott pályázat segítheti, és győztes pályázás esetén 6 kilométeres vezeték kiépítésére lenne szükség. Az engedélyek beszerzése 6–9 hónapot ölelne fel.

Úgy tudjuk, a vezeték megvalósításához szükséges anyagiakat különben a helyi önkormányzat fogja megteremteni, a munkálatot a Közművek végzik el, saját költségre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!