Sikertelen volt a falugyűlés, így akár évekig ihatják a büdös, kávébarna levet a gidófalviak

2022. július 14. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sepsiszentgyörgy közeli Gidófalván falugyűlést tartottak, mert a helyiek megelégelték, hogy télen-nyáron gondok adódnak az ivóvízellátással. A helyi tanácsosok meghívásának azonban sem a Közüzemek Rt. igazgatója, sem pedig Kovászna megye prefektusa nem tett eleget, helyette a sajtón keresztül üzenték meg véleményüket.

Gidófalván télen elfagy a vízvezeték, nyáron pedig gyenge a víznyomás, és a büdös, kávébarna csapvíz már évek óta gondot okoz a helyieknek. A község gondjai hét évvel ezelőtt, a vízhálózat teljes, kormánypénzekből történő „felújítása” után kezdődtek. A felújított hálózat működtetést a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt. vette át.

Az ivóvízzel kapcsolatos gondokból a község lakóinak végleg elegük lett, ezért július 12-én Máthé István és Szabó Ferenc helyi tanácsosok kezdeményezésére közgyűlést hívtak össze Gidófalva kultúrotthonában. Mintegy ötven panaszos gyűlt össze, hogy az illetékeseket megoldásra sarkalja, de nem találtak meghallgatásra: Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. igazgatója, és Ráduly István prefektus is távolmaradt.

A község és a hozzá tartozó települések (Fotosmartonos, Étfalvazoltán és Angyalos) lakói a helyszínen arról értesülhettek, hogy Ráduly nem tartja hatáskörébe tartozónak az önkormányzatok által létrehozott Közüzemek Rt.-t, ezért maradt távol. A Közüzemek Rt. vezetője pedig utólag, a sajtón keresztül reagált a panaszokra.

Helyettük Jancsó Ernő polgármester és Magyarosi Csaba Károly alpolgármester fogadta és csitította le a résztvevőket azzal, hogy községi petíciót indítanak, az önkormányzat képviselete személyesen kér kihallgatást Kozsokár Attila igazgatótól, ha ez is eredménytelen lesz, akkor pedig perre mennek. A petíciót a vízművekhez és az egészségügyi minisztériumhoz is benyújtották.

A prefektus egyébként a meghívást elutasító válaszlevelében közölte, hogy kérésére a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vízminőség-vizsgálatot készített, az eredmények szerint a víz iható.

Szabó Ferenc tanácsos szerint a víz azonban annyira „iható”, hogy az emberek nem használhatják főzésre, de még mosakodásra sem alkalmas, a háztartási gépek pedig elromlanak tőle.

Fotó: Szabó Ferenc Facebook-oldala
Fotó: Szabó Ferenc Facebook-oldala

Jancsó Ernő polgármester a Transtelexnek azt mondta, jövő keddi találkozójukon azt kérik Kozsokártól, tisztíttassa ki a vezetéket, hogy a víz minősége valamelyest javuljon, viszont hosszútávú megoldásra egyelőre nem számít.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője is közleményt írt, amelyben elismerte, hogy a szolgáltatóhozhuzamosabb ideje érkeznek kisebb-nagyobb panaszok Gidófalváról, Étfalvazoltánról, Fotosmartonosról és Angyalosról, tehát a teljes községet érinti a vízminőségéhez köthető probléma.

„A rendszer kapacitása nem elegendő. Ahogy telik az idő, a helyzet is romlik: Gidófalva községben nagyjából 800 szerződésünk van, ipari fogyasztókat is beleértve. Nagy a gyanúnk, hogy újra az öntözés lesz a probléma, hiszen ahhoz képest, hogy márciusban csupán Gidófalva lakossága 1800 köbméter vizet fogyasztott, addig júniusban ez a szám már 2800-ra nőtt, ebből 1400 köbmétert egyetlen farm fogyaszt el. A fogyasztás növekedésével a vízminőség is romlik, és a jelenség évről-évre erősödik”

– hárította a felelősséget Kozsokár Attila.

Megoldásként a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) leadott pályázatot említette, illetve azt a pár éve készülő vezetéket, ami Sepsiszentgyörgyről Szépmezőn át Gidófalva felé halad. Kozsokár szerint a szentgyörgyi vízzel nagyobb mennyiségű és tisztább vizet kapnának a helyiek, azaz mindkét gond megoldódna.

Győztes pályázás esetén a szükséges 6 kilométeres vezeték kiépítése, engedélyeztetése 6–9 hónapot ölelne fel. Gidófalva önkormányzatával pedig rövidtávú megoldásokról is tárgyalnak. „Itt az a kérdés, hogy megvárjuk, hogy a pályázat nyer vagy sem, és akkor lépünk, vagy közösen próbálunk máshonnan pénzt szerezni erre a projektre” – tett hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!