Románia nem egy állatkert, mondta a mezőgazdasági miniszter, aki alig várja, hogy végre irtsák a kormoránokat

2022. augusztus 2. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Petre Daea mezőgazdasági miniszter nagyon várja már, hogy gyakorlatba ültessék a módosított vadászati törvényt, amely lehetővé teszi a kormoránok vadászatát, írja a G4Media. „Több halat esznek meg, mint a románok együttvéve. Románia nem egy állatkert” – mondta szombaton egy Beszterce-Naszódon tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető szerint az új jogszabály szeptembertől lesz alkalmazható.

Amint arról beszámoltunk, a parlament néhány hete változtatott a vadászati törvényen, és a kormoránok, illetve a vetési varjak kártételére hivatkozva megengedte több tucat, védelemre szoruló vándormadárfaj vadászatát is.

„Romániában a kormoránok több halat esznek meg, mint a románok együttvéve. Miért van ez így? Mivel az ökoszisztémát szabályozó intézkedések nemhogy megkésettek, hanem a véletlenre bízták a szabályozást(...). Nem hiszem, hogy Romániát állatkertnek kellene tekinteni, az általános gazdasági, társadalmi és környezeti kontextusban kellene szemlélni, hogy elérjük, amire szükségünk van az országban, hogy követni tudjuk az állami célkitűzéseket. (...) Igen, lépéseket kell tenni. Az állománycsökkentésre csak egy megoldás létezik. (...) Nekik az a feladatuk, hogy lelőjék őket, ha vadásznak, ez a törvény” – fejtegette a miniszter.

Daea egyébként nincs egyedül a véleményével, kollégái is problémaként tekintenek a halakkal táplálkozó állatokra. A LantulAlimentar.ro beszámolója szerint az EU mezőgazdasági miniszterei az AGRIFISH (az EU Tanácsának mezőgazdasági és halászati formációja) július 18-i brüsszeli ülésén aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az utóbbi években „elszaporodtak” a ragadozók a halgazdaságok közelében, különösen a kormoránok és a vidrák, amelyek egyébként törvény által védett fajok. Az uniós miniszterek szerint ezek a fajok „jelentős kihívást jelentenek az akvakultúra-üzemeltetők számára”.

A miniszterek kifejtették, hogy sok régióban a károk olyan mértékűek, hogy a vállalkozások gazdaságilag fenntarthatatlanná váltak, és az okozott veszteségek puszta kompenzálása „gazdaságilag nem fenntartható”.

Petre Daeának egyébként nem ez az első, a kormoránok kapcsán tett elhíresült kijelentése. 2019 februárjában Brüsszelben arról beszélt, hogy „Romániában a kormoránok már az úszómedencékben is ott úszkálnak”, ezzel próbálva érzékeltetni, hogy szédületes mértékben elszaporodtak.

A G4Media korábban kiderítette, hogy a mezőgazdasági miniszter egyik lányának egy 650 hektáros halgazdaság van a tulajdonában. Arról is írtak, hogy a miniszter kormoránellenes kampányai esetleg a lánya üzleti érdekeit követhetik.

A miniszter arról is beszélt szombaton, hogy „a Brüsszel által” a minap közzétett adatok szerint a kormoránok naponta mintegy ezer tonna halat fogyasztanak el az Európai Unióban, és ezt a helyzetet „riasztónak” nevezte. Arról is beszélt, hogy szerinte a kormoránok száma Romániában meghaladja 120 000 példányt, ami jóval magasabb szám a hivatalos adatokban szereplőknél.

Petre Daea ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kormoránok vadászati időszakát, amelyet a törvény szeptember elejétől február végéig állapít meg, meg lehetne hosszabbítani, tekintettel arra, hogy a járvány ideje alatt nem történt semmilyen beavatkozás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!