Ne etessük a kolduló medvéket, mert ezzel ártunk nekik. És magunkat is veszélybe sodorhatjuk

2022. július 5. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület igazgatója arra kéri a turistákat és a helyieket, hogy ne etessék a Szent Anna-tóhoz vezető bekötőútnál kolduló medvéket, írja az Agerpres. Ezzel ugyanis sok kárt okoznak nekik, de saját magukat is veszélybe sodorják, hiszen mindig fennáll a veszélye annak, hogy az állatok megtámadják őket.

Dósa Elek Levente az Agerpresnek elmondta, hogy jelenleg négy-öt ''kolduló'' medvét lehet gyakran látni a Szent Anna-tóhoz vezető, Kézdivásárhely felőli bekötőúton, amelyeket gyakran etetnek a messzebbről érkező turisták, de a szomszédos megyékből érkezők, sőt, a helyiek is.

Az elnök szerint a medvék az út szélére jönnek és várják, hogy ételt kapjanak. Egyesek pedig szánalomból, vagy épp azért etetik őket, mert fotózkodni akarnak velük. Bármi is az indok, a medvék etetése felelőtlenségnek számít.

Elmagyarázta: a medvék intelligens állatok, és kihasználják az emberek együtérzését, hogy könnyebben jussanak táplálékhoz.

„Semmilyen körülmények között nem helyes etetni őket, több okból sem. Először is, nem szabad sajnálni a vadon élő állatokat, azért vadak, hogy tudják, hogyan kell vigyázniuk magukra, és ha valami történik, vannak a vadgazdálkodásban szakemberek, akik intézkedhetnek. (...) Lényegében a medvék kihasználják a szánalmunkat, megtanulták, hogy ha az út mellett ülnek, vagy ha közel kerülnek az autókhoz, akkor dobnak nekik valami ennivalót. A medvéknek a szaporodáson kívül csak egyetlen dologgal kell foglalkozniuk: minél többet enni, és minél könnyebben élelemhez jutni, más gondjuk nincs. És mivel intelligens és rendkívül alkalmazkodóképes állatok, nagyon gyorsan megtanulják, hogy hol tudnak sokkal több, tápanyagban gazdagabb táplálékhoz jutni, mint a vadonban” – fejtegette Dósa Elek Levente.

Szerinte a medvék etetésével az emberek nagy kárt okoznak az állatoknak, mivel már nem lesznek képesek a vadonban megélni.

„Abban a pillanatban, hogy egy medve hozzászokik a könnyen megszerezhető táplálékhoz, és különösen ezek a medvék, amelyek koldusokká válnak, leszoknak arról, hogy a vadonból szerezzenek táplálékot. Ha pedig bocs koruktól ezt az életmódot folytatják, meg sem tanulják, hogyan kell a természetből táplálékot szerezni. És amikor az út közelében nem lesz már több ingyen élelem, a szegény medvének nem lesz más választása, mint hogy pontosan ugyanazt az élelmet keresse, amin felnőtt, és akkor a településekre jönnek, a kukákhoz, vagy épp behatolnak a háztartásokba. Elkezdik keresni az ember közelségét. Ráadásul vadászat hiányában olyan generációk nőttek fel, amelyek nem tanulták meg, hogy félniük kell az embertől. (...) Abban a pillanatban, hogy egy medve hozzászokik az ember jelenlétéhez, azaz habituálódik, problémás medvévé válik. Az egyetlen megoldás az áttelepítés, de tudomásom szerint az áttelepítés nem más, mint a probléma áthelyezése egyik helyről a másikra. Vagy pedig medvemenhelyre kerül, ami az egyetlen módja annak, hogy életben maradjon, de ha nem, akkor végül is ki kell emelni az élőhelyéről, azaz le kell lőni. Sajnos nincs más megoldás. Ha egyszer megtanult egy dolgot, újra és újra megismétli, mert ez a könnyebb megoldás. Ha etetjük, azzal nyomorúságos életre ítéljük őket” – mondta Dósa Elek Levente.

A másik ok, amiért nem jó, ha a medvéket etetik, az, hogy bármikor támadhatnak, és aki eteti őket, az óriási veszélynek teszi ki magát, hiszen előfordult már, hogy a medvék megrongálták a turistákat vagy a helyieket szállító autókat.

„A medvék vadállatok, csak elnyomják azt az ösztönüket, mely az embertől való távolmaradásra ösztökélné őket, ez pedig agresszívvá teheti őket. Csak a felszínen olyan aranyosak és szánalmasak, ha a helyzet úgy kívánja – és sosem tudhatod, mert nincs a homlokukra írva, hogy mit éreznek és gondolnak – egyik pillanatról a másikra rendkívül agresszívvá válhatnak. Volt már, hogy szétharaptak gumiabroncsokat, kilyukasztottak a sárvédőt, elölről vagy hátulról letörték a spoilert. Arról nem is beszélve, hogy egyesek milyen vakmerőek: néhányan kiszállnak az autóból, és két-három méterre megközelítik az éppen evő medvét, hogy közeli fotót készítsenek, majd megfordulnak, hogy szelfit csináljanak. Ezek nem városi legendák, ezek mind a saját tapasztalataim, amiket a saját szememmel láttam” – árulta el az igazgató.

Hozzátette: akik a medvéket etetik, súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Dósa kifejtette: fennáll a veszélye annak, hogy ezek a medvék a Szent Anna-tó közelében kötnek ki, ahol hatalmas gondot okozhatnak a térségbe érkező turistáknak. Hasonló esetek korábban is előfordultak.

„Nálunk is vannak medvék, a Szent Anna-tó környékén, mert ez az élőhelyük, ez az ő helyük. Hol máshol éljenek, mint az erdőben, fenn a hegyen? Amikor pedig a látogatott helyek közelébe jönnek, kollégáimmal együtt nap mint nap az életünket kockáztatjuk, hogy megvédjük a turistákat. És ha tőlünk tíz kilométerre, ami egy medvének nem nagy távolság, az emberhez szoktatják őket, akkor óriási problémákkal kell számolnunk” – hangsúlyozta ki a Pro Szent Anna Egyesület igazgatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!