Hatnapos munkahetet vezetnek be Görögországban, a szakemberek hiánya miatt

2024. június 23. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelezhetők lesznek a munkavállalók július 1-jétől a hatnapos munkahétre Görögországban az építőiparban, a mezőgazdaságban és a szolgáltatói szektor bizonyos területein. Igaz, a hatodik napért 40 százalék extra munkabér jár, ám az a tény, hogy a munkavállaló ezekben az ágazatokban kötelezhető is lesz erre, jelzi, milyen súlyos a szakemberhiány a 10,4 milliós országban, miközben a munkanélküliség közel 10 százalékos.

Ahol nem kötelezhető a munkaadó felől, ott a munkavállaló beleegyezésével van erre lehetőség, de a Deutsche Welle anyaga szerint a gyakorlatban ez nehezen ellenőrizhető, így lényegében a munkavállalókat itt is rábírhatja a munkavállaló arra, hogy hat napot dolgozzon – akár a túlóráért járó díj nélkül.

A görög fizetések vásárlóereje a második legalacsonyabb az EU-ban. A minimálbér 830 euró (330 ezer forint).

A 40 órás munkahét törvényi védelmének megszűnte kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a munkaadókkal szemben – miközben a világ fejlett része inkább a munkaidő csökkentése akár a négynapos munkahét felé halad. (Bár Magyarországon volt, ahol végül lemondtak a próbálkozásról.)

Görögország hosszú ideig recesszióban volt – a globális pénzügyi válság 2009-tól rántotta mélybe az országot –, az államadósság a GDP 152 százalékán áll – és ez már javulás a korábbi 200 százalékról. Igaz, az államadósság terhe sokat enyhült azzal is, hogy a hitelek döntő többsége hosszú lejáratú, az adósság effektív kamatlába 1,5 százalék alatt, így a kamatok kevésbé nyomják agyon a költségvetést. A pénzügyi egyensúly megteremtése azonban nem mehetett áldozatok nélkül, ebbe a körbe illeszkednek a munkavállalókat kevésbé védő, neoliberálisként leírható szabályozások is.

Az Új Demokráciát (ND) vezető Kiriákosz Micotákisz kormánya tavaly tette lehetővé a munkaadóknak, hogy hatnapos munkahétre álljanak át bizonyos ágazatokban, ha indokoltnak látják, szakképzett munkaerő hiányában.

Bár a szociálisan kevésbé érzékeny kormány szabályozása a munkavállalói jogok korlátozását jelenti, a gazdasági eredmények mégis láthatók, így a 2019-ben hatalomra került Micotákisz tavaly ismét megnyerte a választásokat. Igaz, rendszeresek a szociális tüntetések a magas árak és az alacsony bérek miatt.

A piacbarát politika és a hosszú idő után elért mérsékelt, két százalék feletti gazdasági növekedés meghozta a hitelezők bizalmát is, bár eközben az országot Magyarországgal és Bulgáriával együtt az EU legkorruptabb országaként tartják számon és kifogások merültek fel az EU-ban Görögországgal szemben a jogállam érvényesülése és a sajtószabadság területén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!