Vannak emberek, akiknek egy génmutáció miatt soha nem lesz büdös a hónaljuk

2024. május 6. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan itt a nyár, beüt a kánikula, és a forróságtól minden porcikánkról ömlik majd az izzadság. Ha ez nem lenne önmagában elég kellemetlen, még ott van az is, hogy az izzadság nem épp rózsaillatú. Ezért is terjedt el a stiftes, fújós vagy golyós, illatosított dezodorok használata. Vannak viszont emberek, akiknek nincs szükségük ilyesmire, ugyanis egy génmutáció miatt az ő hónaljuk nem büdös – se télen, se nyáron, soha!

A brit Bristoli Egyetem kutatása 2013 januárjában látott napvilágot a Journal of Investigative Dermatology c. folyóiratban. A kutatócsoport 6495, Nagy-Britanniában élő nőt vizsgált meg. Vérmintát vettek tőlük, azokat gondosan kielemezték, majd megállapították, hogy a résztvevők két százaléka, azaz 117-en rendelkeznek az ABCC11 nevű gén mutációjával. Ez a gén a büdös hónalj egyik fő okozója, és hatással van a fülzsír állagára is.

A kutatások szerint a nem speciális génállomány hordozóinak a hallójáratában termelődő zsír nem ragacsos és nyálkás, mint a többi, egyáltalán nem különleges DNS-sel megáldott embernek, hanem száraz. Máig homályos, mi az összefüggés a hónaljbűz és fülzsír állaga között, ahogy az is, honnan jött az ötlet, hogy emberek fülében turkáljanak és a fülzsír nedvességéről diskuráljanak fehér laborköpenyekbe bújt brit kutatók.

A jelenség magyarázata az aminosavak háza táján keresendő, amik a baktériumokkal kooperációban felelősek a kellemetlen hónaljszagért. A DNS-vizsgálatok szerint azoknak, akiknek a szervezetében nincs vagy mutált minőségében van jelen az ABCC11 nevű gén, nagyságrendekkel kevesebbet termelnek abból az aminosavból, ami az izzadságban van jelen, és a szagokért felelős.

A Bristoli Egyetem kutatói azonban nem csak erre volt kíváncsiak, ugyanis azt már sejteni lehetett, hogy valami oknál fogva az emberek egy része nem bűzlik az izzadságtól. A vizsgálatok mellett a résztvevőktől azt is megtudakolták, hogy milyen higiéniai termékeket, például dezodort használnak, és milyen gyakran. Meglepő módon a 117 szagtalan nő többsége, közel a háromnegyede nyúl megszokásból mindennap az izzadásgátló után, holott semmi szükséges nem lenne rá.

A kutatás kiderítette azt is, hogy a testszagot okozó gén alig-alig fordul elő a kelet-ázsiai populációban és azon belül is főleg a koreaiak szervezetében. Szemben az Európában élőkkel, ahol csupán az emberek két százaléka olyan szerencsés, hogy soha nem kell dezodorra költenie – mondta a LiveScience-nek Ian Day a Bristoli Egyetem genetikai epidemiológiával foglalkozó szakembere.

A Bristoli Egyetem kutatása szerint a koreai lakosság mindössze 0,006 százaléka rendelkezik az ABCC11 nevű génnel. Jó kérdés, hogy miért pont a koreaiak szervezetéből hiányzik, az viszont biztos, hogy emiatt az egész világ irigykedhet rájuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!