Reggeli előtt vagy után kell fogat mosni?

2024. január 19. – 05:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az alapvető higiénia fontos része a mindennapi fogmosás. Senki sem szereti a rossz szájízt, a büdös leheletet vagy a popcorntól eltömődött fogakat. Fogat mosunk fogorvosi vizsgálat és randi előtt, vagy egy éjszaka akár többször is, ha az este kicsit görbére sikeredett – no meg persze az alap, hogy reggel és lefekvés előtt is. De reggel mikor is pontosan? Amint kipattan a szemünk? Vagy csak azután, hogy belapátoltuk a szokásos reggeli müzlit? Talán meglepő, de nincs egyértelmű válasz arra, hogy reggeli előtt vagy után jobb-e fogat mosni.

Dr. Szász Előd fogorvos kérdésünkre elárulta, hogy még a különböző fogorvosok is eltérő álláspontot képviselnek ebben a kérdésben. Ő személy szerint mindig ébredés után ragad fogkefét, majd a reggeli után ismét megmossa a fogát.

„Egyes szakemberek az ébredést követően javasolják az első fogmosást, hiszen az éjszaka során a baktériumoknak elegendő idejük van arra, hogy károsítsák a fogak szöveteit. Mások viszont kifejezetten a reggeli utáni első fogmosást ajánlják.

Plusz javasolják azt is, hogy az étkezések után egy órával mossunk fogat, különösen, ha savas gyümölcsöket, például almát fogyasztanak, mivel nem célszerű azonnal a savas lepedéket a zománcba dörzsölni” – válaszolta kérdésemre a Windisch fogászat szakembere.

Ha azoknak a táborába tartozunk, akik az első kávé és a bundáskenyér/lekváros kalács/zabkása előtt tisztítják meg fogukat – és fanatikusan szeretik azt a furcsa ízkombinációt, ami a sós, édes falatok és a mentolos fogkrém keveredéséből jön létre –, akkor érdemes arra is figyelnünk, hogy reggeli után is tegyünk valamit a szánk higiéniájáért. „Ha nincs lehetőség a reggeli utáni fogmosásra, akkor mindenképp érdemes kiöblíteni a szánkat. Ilyenkor használhatunk

szájöblítő vizet is, ebből olyat célszerű választani, ami nem színezi el a fogakat, és baktericid hatása sincs. Ez fontos, mivel a szájüreg fontos, jó baktériumait nem fogja kiirtani”

– részletezte a fogorvos. Szerinte jó választás lehet egy cukormentes rágó is, valamint azt tanácsolja, hogy mindig tartsunk magunknál egy utazó fogkefét. Így ha nem is rögtön a reggeli után, de később még bepótolhatjuk az elmaradt fogmosást.

Az ijesztő, neoncsövekkel megvilágított iskolai fogászatokon, ahol kódokban beszélve, számokkal és színekkel jelzi egymásnak az orvos és asszisztens, ha valami nincs rendben, már gyerekként belénk nevelik, hogy egy nap minimum kétszer kell fogat mosni. Ám ez nem feltétlenül elég mindenkinek. Szász Előd szerint az, hogy pontosan hány alkalommal szükséges, a fogak állapotától is függ. „Ha zárt fogsora van, ép fogakkal, akkor legalább kétszer kell fogat mosni, reggel és este. De ha például valaki fogágybeteg, nagyobbak a fogak közötti rések, visszább húzódott az ínye, fognyaki kopásai, torlódott vagy elvándorolt fogai vannak, illetve több pótolt foga vagy implantátumai, akkor neki célszerű minden étkezés után fogat mosnia.”

A fogorvos szerint sokan rosszul mossák a fogukat, mert soha senki nem mutatta meg, hogy kell helyesen. „Fontos, hogy ha valaki bizonytalan abban, hogy jól mossa-e a fogait, mindenképp keressen fel egy fogorvost vagy szájhigiénés szakembert. A rutinos napi fogmosáson nagyon sokat javíthat például a fogselyem vagy fogközkefe használatával.”

A fogmosás nem a legizgalmasabb pontja a mindennapoknak. Percek telnek el azzal, hogy a fogkefét az egyik oldalról a másikra rakosgatjuk a szánkba. Kollégáink a Las Vegasban tartott techexpón, a CES-en leltek rá egy olyan fogkefére, ami húsz másodperc alatt tisztára varázsolja a fogakat olyan egyéb extrém kütyü mellett, mint a recskakészülék, amivel a zene ritmusára maszturbálhatnak a férfiak, vagy az okosleggings, ami áramütéssel buzdít minket a jobb teljesítményre.

Kíváncsiak vagyunk, olvasóink melyik tábort erősítik: a reggeli előtt vagy után fogmosókét, ezért is hoztunk létre egy roppant egyszerű szavazást. Lássuk, kik vannak többen!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!