A nosztalgiát eredetileg démoni eredetű idegrendszeri betegségnek tartották

2023. november 2. – 05:58

A nosztalgiát eredetileg démoni eredetű idegrendszeri betegségnek tartották
Illusztráció a Képek az orvostudomány történetéből című könyvből – Forrás: National Library of Medicine

Másolás

Vágólapra másolva

Johannes Hofer svájci orvosnak teljesen más elképzelései voltak a nosztalgiáról, mint nekünk ma: a 17. században nem egyszerűen egy múltbeli dolog vagy történés utáni sóvárgásnak tartották, hanem „lényegében démoni eredetű idegrendszeri betegségnek”.

Ma a nosztalgiát valahogy úgy fogalmaznánk meg, hogy „erős, szinte fájó, sóvárgó vágy(akozás), áhítozás valami után, rendszerint olyasmi után, amit már ismerünk, átéltünk”. Hofer azonban orvosi fogalomként használta a svájci zsoldosok és katonák negatív érzelmeinek, honvágyának leírására, amelyet a forradalom és a napóleoni háborúk során éreztek. A „betegség” hasonló volt a paranoiához, azzal a különbséggel, hogy a szenvedő a vágyakozástól volt mániákus, és hasonló a melankóliához is, kivéve, hogy egy tárgyra vagy helyre volt jellemző. A szenvedés olyan súlyos volt, hogy az akkori orvosok szerint a nosztalgiával „fertőzött” hadseregek akut álmatlanságtól, étvágytalanságtól és „a hazatérés folyamatos késztetésétől” szenvedtek.

Hofer egyébként 1688-as orvosi disszertációjában alkotta meg magát a nosztalgia kifejezést a görög nostos, azaz hazatérés és algos, vagyis fájdalom szóból, így a név eredetileg a honvágyra utalt. Bár Hofer nevéhez fűződik a nosztalgia leírása is, magát a jelenséget már korábban megfigyelték: a harmincéves háború alatt legalább hat katonát bocsátottak el a flandriai spanyol hadseregtől „el mal de corazón” („a szív gonoszsága”) miatt. A betegséget a katonákkal, különösen a svájci katonákkal hozták kapcsolatba, akik állítólag annyira fogékonyak voltak a nosztalgiára, amikor meghallottak egy bizonyos svájci dalt, a Khue-Reyent, hogy a dal eljátszása halállal volt büntethető, mintha kínzásnak minősült volna.

A „valós” nosztalgiajárványon kívül a hamis nosztalgia is kitört a katonák körében, akik úgy tettek, mintha hiányoznának nekik a barátaik és a családtagjaik, hogy megússzák a harcokat. Csakhogy hamar lebuktak, mivel az „igazi” nosztalgiázók egyszerűen magukba fordultak, nem mutatták kifelé a szenvedésüket – olvasható Michael S. Roth Dying of the Past: Medical Studies of Nostalgia in Nineteenth-Century France (Meghalni a múltban: korábbi orvosi tanulmányok a nosztalgiáról a 19. századi Franciaországban) című könyvében. A 18–19. században is még teljesen máshogy kategorizálták ugyanis a nosztalgiát, mint ma: „bevándorlópszichózisnak”, a melankólia egy formájának és „mentálisan elnyomó kényszeres zavarnak” minősítették. Az 1800-as években a nosztalgiában szenvedőket sokszor egyszerűen őrültek házába dugták.

A 19. századi Franciaországban az orvosok elszántan próbálták kitalálni, mi is az a nosztalgia tulajdonképpen. Körülbelül 80 orvosi disszertáció született a témában, ez volt a második legtöbbet tanulmányozott mentális betegség a hisztéria után.

Ebben az időszakban a korabeli vélekedések szerint bármi okozhatott nosztalgiát: a túlságosan engedékeny oktatás, a hegyek, beteljesületlen ambíciók, az önkielégítés, szokatlan ételek fogyasztása és a szerelem („különösen boldog szerelem” – jegyzi meg Roth) mind előidézhette a „betegséget”. A 18. és 19. században egyes orvosok meg voltak győződve arról, hogy a nosztalgia egy bizonyos „kóros csontból” származik, de hiába keresték azt az emberi testben.

Különböző módszereket is kitaláltak a „gyógyítására”: Jourdan Le Cointe francia orvos a 18. században például fájdalommal és rémítéssel próbálta megszabadítani tőle a betegeit; ezt jellemzően inkább katonákon alkalmazták. Ha más volt a nosztalgia forrása, kevésbé agresszív módszerekhez is folyamodtak, a dadájukat hiányoló kisgyerekeket például fokozatosan szakították el a nevelőtől.

Amikor a polgárháború után a nosztalgia eljutott az Egyesült Államokba, a megszégyenítés taktikáját alkalmazták a gyógyítására: Theodore Calhoun amerikai katonaorvos úgy gondolta, hogy a nosztalgiát szégyellni kell, hogy a szenvedők nem igazi férfiak, akaratgyengék. Azt javasolta, hogy gyógyításképp egészséges adag nyilvános gúnyolást és sértegetést alkalmazzanak. Az évek során kipróbált egyéb furcsa gyógymódok közé tartoztak a piócák, a gyomortisztítás és a „meleg hipnotikus emulziók”, bármi legyen is ez pontosan.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a 17–19. században sok olyan tünetet is a nosztalgiának tulajdonítottak, amelynek valószínűleg nem sok köze volt hozzá: úgy gondolták, hogy az alultápláltság, agyi gyulladás, láz és szívmegállás is a nosztalgiára utalhat. Ezekre nyilvánvalóan az enyhébb „gyógymódok” sem voltak hatásosak. Valószínűleg a történelem során a nosztalgiát, főleg a katonák esetében, összemosták azzal is, amit ma poszttraumás stressz-szindrómaként (PTSD) ismerünk.

A nosztalgiát ma is rendszeresen kutatják, és a jelenlegi tudományos eredmények szerint nemhogy káros, de még előnyös is lehet: emlékeztethet minket a szép élményekre, értelmet adhat az életnek, „visszahozhatja” azokat az embereket, akik már nincsenek velünk, és csökkentheti a magány érzését.

(Források: The Atlantic, The New York Times, Mashable)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!