A nebraskai szenátor, aki beperelte Istent

2023. augusztus 7. – 06:02

A nebraskai szenátor, aki beperelte Istent
Ernie Chambers – Fotó: Freedom From Religion Foundation

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kell sokat kutakodni Ernie Chambers életében, hogy egyértelmű legyen, mennyire fontos szereplője ő az amerikai Nebraska politikai életének. Az időnként a „legdühösebb nebraskai fekete” jelzővel illetett Chambers nem pusztán az egyik legaktívabb emberi jogi aktivista, hanem a legkiemelkedőbb, legaktívabb afroamerikai vezető is az államban, noha egy törvény miatt jelenleg éppen nem tagja az állami törvényhozásnak. Nebraskán kívül viszont a legtöbben arról ismerhetik őt, hogy

2007-ben terrorista fenyegetések és különféle természeti katasztrófák miatt beperelte Istent, miután sikertelenül próbálta őt elérni ezekben az ügyekben.

Chambers természetesen nem azért csinálta ezt, mert megőrült, amikor 2007. szeptember 14-én benyújtotta a keresetet Isten ellen, és nem is azért, mert ateista – hosszú ideig egyébként az egész országban ő volt az egyetlen állami törvényhozó, aki ezt nyíltan vállalta, a kereszténységet pedig a feketék elleni elnyomás egyik eszközének tartja. A valódi ok az volt, hogy 2007-ben a nebraskai törvényhozás néhány tagja felvetette, hogy be kellene tiltani a komolytalan pereket az államban, Chambers viszont úgy gondolta, hogy az értelmetlennek tűnő keresetek beadását sem szabad megakadályozni, ez elvi kérdés, a szólásszabadságnak az ilyesmit is védenie kell.

Mint akkor elmondta, az alkotmány előírja, hogy a bíróságok mindenki előtt álljanak nyitva, és hozzátette, Amerikában akárki beperelhet akárkit, akár magát Istent is. A keresetében Istent többek közt árvizek, földrengések, járványok és éhínségek okozásával vádolta meg. Chambers azt is kiemelte, hogy szerinte nincs akadálya a per lefolytatásának, hiszen a keresztény hit szerint Isten mindenütt jelen van, tehát a nebraskai Douglas megyében is. Azt viszont kérte, hogy ne adják át személyesen az idézést Istennek, mert felesleges lenne minden egyházi szervezet ajtajára kiszegezni azt, amely állítja, hogy kommunikál Istennel.

A mindenkit gyűlölő Westboro Baptista Egyház a keresetre válaszul beadványban jelezte, hogy szerintük Chambersnek nincs jogalapja ilyen pert indítani, és egyébként „teljesen megérdemli Isten bősz haragjának minden kizúdulását”. Chambers nem értett egyet, de jelezte, hogy szerinte a hírhedt gyülekezetnek is minden joga megvan ahhoz, hogy hozzáférjen a bírósági rendszerhez. Az ügy 2008-ban zárult le, miután a bíróság Chambers okfejtése ellenére arra jutott, hogy Istennek nincs bejelentett lakcíme, így értesíteni sem tudják a perről. A szenátor erre azt mondta, a bíróság lényegében elismerte Isten létezését, így a mindenütt jelenlévőségét is, de nem fellebbezett.

Nem Chambers volt egyébként az egyetlen, aki felsőbb lények ellen indított pert, 1971-ben például egy Gerald Mayo nevű, börtönben ülő fickó indított pert a Sátán és az ő szolgái ellen, akik állítólag szándékosan akadályokat gördítettek elé, és romlásba taszították őt. Mayo szerint Sátán ezzel megfosztotta őt az alkotmányos jogaitól. A bíróság Chambers esetéhez hasonlóan itt is azért ejtette az ügyet, mert Sátánt nem tudták értesíteni erről. Naomi Mezey, a Georgetown University jogi szakértője azt is hozzátette, hogy még ha valaki meg is nyerne egy ilyen ügyet, Istennel nehéz lenne betartatni bármilyen végzést.

Amerikán kívül is többször előfordult már, hogy beperelték Istent. Ugyancsak 2007-ben Pavel Mircea keresetét ejtette a román bíróság arra hivatkozva, hogy Istennek nincs bejelentett lakcíme, és nem egy személy. Ő azt állította, hogy Isten megsértette a megkeresztelésével létrejött szerződésüket, és hagyta, hogy Sátán elragadja, és ölésre buzdítsa. A férfi ekkor éppen húszéves börtönbüntetését töltötte emberölésért.

A kereszténységen túl sem ismeretlen az ilyesmi, 2016-ban egy indiai ügyvéd beperelte a hindu istenséget, Rámát, mert az szerinte rosszul bánt örök társával, Szítá istennővel. A férfi szerint ,ha a bíróság igazat adott volna neki, azzal kiálltak volna amellett, hogy a nők tisztelete fontos az indiaiak számára, de az ügyet lesöpörték az asztalról, az ügyvéd pedig a saját kollégáit is magára haragította. Olyannyira, hogy egy másik ügyvéd becsületsértés miatt indított pert ellene, ami legalább annyira furcsa volt, mint az eredeti kereset.

Forrás: Are You There God? I’d Like to Sue You (Atlas Obscura)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!