Miért mondják, hogy kilenc élete van a macskának?

2023. április 18. – 00:01

Miért mondják, hogy kilenc élete van a macskának?
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg önök is emlékeznek arra a részletre a Rómeó és Júliában, amikor Tybalt és Mercutio megvívnak Verona utcáin. A csörte utóbbi halálával végződik, pedig Mercutio tényleg mindent megtesz a párbaj előtt, hogy felbosszantsa a riválisát, akit macskakirálynak nevez, közli vele, hogy a kilenc élete közül az egyiket akarja, sőt, ha jól viseli magát, akkor kicserzi a másik nyolcat is. Ezt Kosztolányi Dezső 1930-as fordításában Mercutio minden idők beszólásával folytatja, mint mondja, „egy-kettő, rántsd ki kardod, különben kirántalak, mint egy csirkét”.

Kosztolányi szóválasztása nem is olyan meglepő, hiszen ekkoriban már elég népszerű volt a rántott csirke Magyarországon, most viszont nem erről lesz szó. Hanem arról, hogy a legendás angol drámaíró idejében nem pusztán létezett az elképzelés, hogy a macskáknak kilenc élete van, hanem a kor egyik legnépszerűbb darabjában szerepelt. A legismertebb macskamítosz eredetét nehéz beazonosítani, arról is csak találgatni lehet, hogy mi inspirálta, sőt, egyes kultúrákban kilenc helyett csak hét életről van szó. Összeszedtük, mit lehet tudni a macskák egynél biztosan több életéről.

A halhatatlan miu legendája

Azt ugyan nem lehet megmondani, hogy mikor lett kilenc élete a macskáknak, a legtöbb forrás azonban egyetért abban, hogy az ókori Egyiptomból indulhatott a dolog. Az egyiptomiak nem pusztán házi kedvencként tartották a macskákat – egyiptomi nevén miu –, hanem szentként tisztelték az állatokat, a megölésükért konkrétan halálbüntetés járt. Ha egy ház kigyulladt, a macskák kimentése a saját testi épségükkel és a tűzoltással szemben is előnyt élvezett, ha pedig egy családnak elpusztult a macskája, a szemöldökük leborotválásával jelezték a gyászukat.

Restaurátor egy macskamúmiát készít elő a Badeni Állami Múzeum Ramszesz-kiállítására – Fotó: Uli Deck / Picture-Alliance / AFP
Restaurátor egy macskamúmiát készít elő a Badeni Állami Múzeum Ramszesz-kiállítására – Fotó: Uli Deck / Picture-Alliance / AFP

A macskák imádata természetesen az egyiptomi isteneknél is visszaköszönt. Az Onban, vagy görög nevén Héliopoliszban imádott istenek teremtője, az önmagában kilenc életet megtestesítő Atum például macskaalakban járt le az alvilágba, a később megjelent, egy idő után szinte kizárólag macskafejjel ábrázolt Básztetnek pedig az alsó-egyiptomi Bubasztiszban saját, macskákra épülő kultusza is létezett. Az egyiptomiak macskaimádata egyébként egyszer csúnyán vissza is ütött, II. Kambüszész perzsa király

konkrétan úgy foglalta el Egyiptomot, hogy i.e. 525-ben a peluszioni csatában a katonái macskákat vittek magukkal, az egyiptomi sereg pedig inkább megfutamodott, mint hogy ártson az állatoknak.

A macskákat Kínában is nagy becsben tartották, az ókori görögöknél viszont az egyiptomi kapcsolatok ellenére i.e. 500 körül jelentek meg háziállatokként. A mítosz fenntartásához viszont mindkét nép hozzájárulhatott: a görögöknél a kilences szám fontosságát a kilenc múzsa vagy az alvilág legmélyére kilenc kanyarulattal futó Sztüx folyó jelzi, Kínában pedig a kilences szám az egyik legszerencsésebbnek számít. Azt is fontos megemlíteni, hogy Básztet nyomán az istennő görög megfelelője, Artemisz, majd a római Diana is megörökölte a macskás szimbolikát.

Jézustól Shakespeare-ig

Ez végül a kereszténységbe is beszivárgott – elég csak a Jézus bölcsőjébe bemászó cirmos legendájára gondolni –, de miután ekkoriban már nem voltak macskaistenségek, a középkorra a macskaimádat szép lassan kikopott az európai kultúrából. A macskák túlélési képességei viszont továbbra is lenyűgözték az embereket, és az is segített fenntartani a mítoszt, hogy a kelta mitológiából ismert cat-sìth nevű macskaszellemekről gyakran úgy tartották, hogy boszorkányok, akik macskává tudnak alakulni, de ha kilencedjére is megteszik, akkor örökre ebben a formában ragadnak.

A macskák és a boszorkányok feltételezett viszonya azért is fontos, mert az emberek emiatt gyakran tartottak a macskáktól, a kereszténységhez kötődő művészetben ráadásul a macska gyakran a gonoszt szimbolizálta. Így aztán amikor az emberek azt látták, hogy az állatok megmagyarázhatatlan módon élnek túl bizonyos dolgokat, arra jutottak, hogy itt valami természetfeletti dolog állhat a háttérben. Így igazából nem meglepő, hogy a macskák kilenc életéről végül Shakespeare is írt a Rómeó és Júliában, és egy ismeretlen eredetű angol mondás is megörökítette ezt, mely szerint a macskák a kilenc életükből háromban játszanak, háromban kóborolnak, az utolsó háromban pedig letelepednek.

Abban nincs teljes egyetértés, hogy tényleg kilenc életük van-e, többek közt a spanyolok, a németek és az arab népek is úgy tartják, hogy a macskáknak hét élete van. A hetes számra magyarázatot jelenthet, hogy a kereszténységben és az iszlámban is központi szerepe volt – előbbinél a hét főbűn, utóbbinál a hét mennyország –, és hát persze az sem elhanyagolható, hogy a hetes szám rengeteg helyen eleve szerencsésnek számít. Mindebből jól látszik, hogy ha nem is lehet konkrétan megmondani, hogy honnan ered a macskák több élete, számos pontot lehet találni, amely szerepet játszhatott ennek kialakulásában és fennmaradásában.

Minek ide kilenc élet?

Nyilvánvalónak tűnik, de érdemes leszögezni, hogy a macskáknak a szó szoros értelmében egy élete van, a szomorú valóságot pedig csak mérsékelten ellensúlyozza, hogy számos dokumentált eset bizonyítja, hogy megélhetik a 30 év feletti kort is. Ez főleg a szerencsén múlik, de ha megfelelően gondoskodnak egy macskáról, jelentősen nőnek az esélyei arra, hogy az az egy élete hosszú legyen. Az is biztos ugyanakkor, hogy legalább átvitt értelemben van valami a kilenc életben.

A macskák igazi túlélőművészek: kiválóak a reflexeik, rendkívül agilisek, remekül tájékozódnak sötétben és a perifériás látásuk is jobb, mint az embereké, és nem utolsósorban nagyon jól tudnak esni. Azt, hogy a macskák a talpukra esnek – ezért kell a mindig a vajas felére eső vajas kenyeret kötözni a hátukra a végtelen energiához –, és halálosnak tűnő eséseket is túlélnek, már a középkorban is tudták az emberek, de magyarázatot erre először a francia Etienne-Jules Marey adott, aki 1894-ben filmen mutatta be, hogy pontosan mi történik. Egy későbbi, 1988-as kutatás szerint a macskák az esések valószerűtlen túlélést

  • egyrészt a kisebb termetüknek köszönhetik,
  • másrészt a fejlett egyensúlyközpontjuknak, amely miatt tényleg a négy lábukra esnek,
  • harmadrészt pedig annak, hogy a végsebességük elérése után reflexből széttárják a végtagjaikat, így lassítva az esést és oszlatva a becsapódás erejét.

Az, hogy egy macska simán túlélheti azt is, ha a harminckettedik emeletről zuhan ki a betonra, simán felér egy élet elhasználásával, ahogy az is, hogy egy 2009-es kutatás szerint a macskák idegrendszere képes megjavítani magát, pontosabban újratermelni az idegrostokat védő mielint, így súlyos idegrendszeri megbetegedéseket is vissza tud fordítani. Az tehát a valóság talaján maradva is egyértelmű, hogy ha nincs is kilenc élete a macskáknak, hatékonyan ragaszkodnak ahhoz az egyhez, ami nekik jutott, így nem meglepő, hogy kialakult a több élet mítosza.

Felhasznált források

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!