Az amerikai–kanadai határon végig kiirtották az erdőt egy hatméteres sávban

2023. január 18. – 05:57

Másolás

Vágólapra másolva

8893 kilométeres hosszával az amerikai–kanadai határ a leghosszabb két ország között a Földön. Néha picit módosítanak rajta, néhol akad pár furcsaság korábbi elszámolások miatt, az viszont egy ideje változatlan, hogy a majdnem kilencezer km-es határ döntő többségén

kiirtották az erdőt egy hatméteres sávban.

Még ott is, ahol a határ több száz kilométeren át teljesen lakatlan területen halad át. Nincs mese, a szabály az a szabály, még az alaszkai vadonban is neki kell állni kivágni azokat a csemetéket, amelyek a rossz sávban kezdtek nőni.

Amerikai határőr a vermonti Beecher Falls közelében – Fotó: Joe Raedle / Getty Images
Amerikai határőr a vermonti Beecher Falls közelében – Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Ez a sáv egyébként papíron – és a nemzetközi jog előtt is – nyílegyenes, hiszen a határvonal nagyjából kétharmadán a negyvenkilencedik szélességi fok jelenti a válaszvonalat az USA és Kanada között. Igen ám, csakhogy ezt az 1800-as években kézzel, még bőven GPS segítsége nélkül próbálták kijelölni. A földmérők kaptak egy hosszú láncot, némi ellátmányt, aztán megmutatták nekik, merre a vadon, és lehetett menni méregetni és jelölgetni a határvonalat. Ehhez képest egyébként döbbenetesen jó munkát végeztek, mert a nagy hosszú egyenes helyett 900 kisebb, ide-oda cikcakkozó vonalból hozták ki a határt. A 900 nem hozzávetőleges szám, ennyi határkövet helyeztek el az erdőben, pusztában, ahol kellett.

Ez mind jó, de miért kellett és kell a szerencsétlen fákat kivágni? A válasz meglepően banális: azért, hogy aki arrafelé jár, tudja, hogy épp a határon van.

Az Atlas Obscura cikke szerint a határ körüli ügyeket a Nemzetközi Határbizottság (IBC) intézi, hatévente nézik meg, hogy nehogy valahol elburjánozzon a növényzet, és világos legyen még az űrből is, hogy hol is van pontosan a határvonal.

Kivételek azért akadnak. Nincs például erdőirtás értelemszerűen a vizek fölött, ott, ahol a határ lakott területen halad át, vagy például azokon a repülőtereken, amik szintén a határra esnek – meglepő módon ilyenből kapásból hat is van.

Források: Atlas Obscura | Seven Days

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!