A legenda szerint 100 évente megjelenik egy tó a világ legforróbb sivatagában

2022. október 13. – 06:07

A legenda szerint 100 évente megjelenik egy tó a világ legforróbb sivatagában
Kiszáradt tómeder Death Valley területén, 2018-ban – Fotó: Marli Miller / UCG / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki szereti a globális klímáról szóló cikkeket, akkor biztos hallott már a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkról. Ez az a hely, ahol szinte mindig 40-50 fok van (volt, hogy a talaj hőmérséklete elérte a 90 fokot), és gyakorlatilag konstans aszály sújtja a területet. Nyaranta itt található a föld legmelegebb pontja.

A nevét aranyásóktól kapta, amikor a karavánjaik nagy nehezen átvergődtek az akadályon. A 20. század elején kiderült, hogy a környező hegyekben van némi arany és ezüst, így a völgy megtelt élettel, várost is alapítottak 1904-ben. Rhyolite-ban volt, hogy 10 ezer ember is élt, még saját tőzsdéje és operaháza is volt. Amikor azonban a bányák kimerültek, az emberek rájöttek, hogy annyira azért nem jó a pokoli száraz meleg, ezért 1916-ra teljesen elnéptelenedett a vidék. Ma több egykori település nyomai is megtalálhatók a völgyben.

A halál völgye nemcsak forró, hanem extrém száraz is. Délről kap ugyan egy kis vizet az Amargosa folyóból, de az leginkább a föld alatt folyik. Az éves csapadék átlagos mennyisége 40 mm körül van, a legesősebb év 1996 volt, amikor 60 milliméter eső esett. Csak hogy érezzük, mennyi ez: Magyarországon az éves átlagos csapadék 500-750 mm körül van. Épp ezért a völgy vizei leginkább sós tavakból és mocsarakból állnak, és ezért rekedt augusztusban 1000 ember a nemzeti parkban, amikor a heves esőzés miatt elöntötte egy váratlan árvíz.

Pedig volt idő, amikor a völgy nagy részét víz borította. Ez volt az édesvizű Manly-tó, ami 180-120 ezer évvel ezelőtt alakult ki, és ami fénykorában 1600 négyzetkilométeren terült el. Volt időszak, amikor több száz méter mély volt. Virágzó élővilágot tartott fenn: a vízben több halfaj is élhetett, tufalerakódások alapján cianobaktériumok is éltek benne, partján pedig költöző madarak és gyíkok, csigák lakhattak. A környéken több olyan leletet is találtak, amelyek akár ember alkotta eszközök is lehetnek.

2005-ben a területet érintő heves esőzések után Death Valley-t ideiglenesen víz lepte el, és a környék tele lett vadvirágokkal – Fotó: David Mcnew / Getty Images North America / AFP 2005-ben a területet érintő heves esőzések után Death Valley-t ideiglenesen víz lepte el, és a környék tele lett vadvirágokkal – Fotó: David Mcnew / Getty Images North America / AFP
2005-ben a területet érintő heves esőzések után Death Valley-t ideiglenesen víz lepte el, és a környék tele lett vadvirágokkal – Fotó: David Mcnew / Getty Images North America / AFP

Valamikor 120-60 ezer évvel ezelőtt a tó eltűnt, és 60-35 ezer évvel ezelőttig csak sós vizek jelentek meg a helyén időnként. Azóta nincs feljegyzés nagyobb tóról a völgyben. Geológusokban 1925-ben merült fel először, hogy korábban lehetett ott valami, méghozzá a megfigyelt abráziós teraszok miatt, amelyeket hullámok alakítottak ki; de ezt a feltételezést támasztották alá a völgyben talált kavicsok és különböző lerakódások is. Az egykori tó a nevét William Lewis Manlyről kapta, aki 1849-ben kimentett a völgyből egy csomó telepest.

12 ezer évvel ezelőtt a tó eléggé összement, akkor nagyjából két méter mély lehetett, aztán úgy 10 ezer évvel ezelőtt a víz teljesen eltűnt. A ritkán előforduló, nagyobb esőzések után a Badwater-medencében megjelenik néhány nagyobb pocsolya, de ezek általában rövid életűek. A legenda szerint a tó nem tűnt el teljesen, hanem 100 évenként újra előjön. Ez előfordult 1911-ben, majd 2005-ben is, amikor akkora árvíz sújtotta a térséget, hogy Death Valley víz alá került. A vadőrök kenuval szelték át a legmélyebb pontján 75 centis tavat, és egy rövid időre vadvirágba borult a halálos szárazságával világhírűvé vált völgy.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!