Egyetlen fegyenc tudott megszökni Alcatrazból, pár óra múlva őt is elkapták

2022. március 23. – 06:02

Egyetlen fegyenc tudott megszökni Alcatrazból, pár óra múlva őt is elkapták
Az egykori börtönsziget 2005-ben – Fotó: Helene Labriet-Gross / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Alcatraz a világ egyik leghíresebb börtöne, joggal, hiszen a festői San Franciscó-i öbölben, egy külön szigeten építették, és olyan hírhedt gengszterek raboskodtak itt, mint Al Capone vagy George Machine Gun Kelly. A Szikla néven is emlegetett börtön egyik legismertebb védjegye, hogy lényegében lehetetlen innen megszökni,

egyetlen embernek viszont mégis sikerült ez, még ha csak órákig tartott is az újdonsült szabadság.

Nem minden szökés egyenlő

Az egyetlen, igazoltan sikeres szökevény fegyenc egy bizonyos John Paul Scott volt, ám mielőtt rátérnénk a történetére, gyorsan vegyük végig, miért is annyira bonyolult az Alcatrazról és (sikeres) szökésekről beszélni.

A mindössze 0,09 négyzetkilométer területű sziget a furcsa nevét a környéket térképre vető spanyol Juan Manuel de Ayalának köszönheti, aki a La Isla de los Alcatraces nevet adta a ma Yerba Buena-sziget néven ismert földterületnek. Ez alighanem Pelikánok szigeteként fordítható magyarra a legjobban, az azóta végbement nyelvi változásokat figyelembe véve (a modern spanyolban már pelícano a pelikán). A ma Alcatraz nevet viselő földterületre időközben ragadt át az elnevezés valamikor a 18–19. század fordulóján.

A szigeten eleinte csak egy világítótorony volt, majd amikor amerikai tulajdonba került a sziget, egy katonai erődítményt is építettek ide, amiből idővel katonai börtön lett. De nemcsak ilyen-olyan bűncselekményeket elkövető katonákat, hanem például árulást elkövető civileket is fogva tartottak, míg az első világháború alatt például a fegyver felvételét megtagadókat is a szigetre szállították.

Egészen 1933 végéig katonai börtönként, 1859–1933 között legalább 80 rab próbált megszökni 29 különböző szökési kísérlet során. 62 szökni próbáló katonát elkaptak, 1 megfulladt, 17 sorsa pedig bizonytalan – a legsikeresebb szökési kísérlet 1918. november 28-án volt, akkor négyen lógtak meg Alcatrazból. A hatóságok úgy hitték, hogy vízbe fulladtak, de később élve kerültek elő, és csak egy személyt fogtak el újra közülük.

Egynek sikerült

A köznyelv elsősorban a köztörvényes bűnözők időszakában végrehajtott kísérleteket tartja számon igazi szökési próbálkozásként, részben azért, mert Alcatrazban tényleg az igazi nehézfiúkat tartották fogva 1933 és a börtönsziget 1963-as bezárása között – az említett gengszterek mellett gyilkosok és bankrablók sokasága került ide.

A sziget 29 éven át működött civil bűnözők számára fenntartott börtönként, ez idő alatt összesen 14 szökési kísérlet volt, egy részleges sikerrel. Az első próbálkozás 1936-ban volt, Joseph Bowers a kerítésen átmászva próbált meglógni, de eközben lelőtték, majd nem sokkal később belehalt a 15 méteres zuhanás után szenvedett sérüléseibe. Bár sokan inkább egyfajta öngyilkossági kísérletként értékelik Bowers tettét, tekintve, hogy fogva tartása alatt többször próbálkozott ezzel.

A szökési kísérletek között volt persze olyan is, amelynek során többek kijutottak a szigetről. Ám mivel semmiféle utalás, feljegyzés vagy bizonyíték nincs arra, hogy a szökési kísérletet végrehajtók túlélték a próbálkozást, nevezetesen élve jutottak ki a szigetet körülvevő, hírhedten erős sodrású vízből, ezeket sikertelennek tekintik. Ilyen Theodore Cole és Ralph Roe 1937-es, illetve Frank Morris, John Anglin és Clarence Anglin 1962-es, talán legvakmerőbb kísérlete is.

A trió – A remény rabjai című filmhez hasonlóan – a börtön falát vájta ki kanalakkal, villákkal és egy porszívómotorból rögtönzött fúróval. A szökés alatt papírmaséfejeket helyeztek az ágyaikba, hogy átverjék az őröket, majd a többi rabtól begyűjtött több mint 50 esőkabátból készített csónakkal szöktek meg a szigetről.

A múzeumként működő Alcatraz egyik cellája az Anglinék szökéséhez használt papírmaséfej utólag elkészített másával – Fotó: Bettmann / Getty Images
A múzeumként működő Alcatraz egyik cellája az Anglinék szökéséhez használt papírmaséfej utólag elkészített másával – Fotó: Bettmann / Getty Images

A 17 éven át tartó hivatalos FBI-vizsgálat végül arra jutott, hogy sem a sebes sodrás, sem a szökés idején 10–13 Celsius-fokos víz alapján nem érhettek partra 2 km-t úszva. Igaz, a 2010-es években előkerült nem túl erős bizonyítékok alapján elképzelhető, hogy mégis túlélték a szökést – az Anglin testvérek rokonaik szerint például Brazíliába szöktek.

Utolsóként főhősünk, John Paul Scott próbálkozott szökéssel 1962. december 16-án. Scott egy rabtársával, Darl Lee Parkerrel és egy házilag összeeszkábált fűrésszel szökött meg, a börtön latrinájának rácsait fűrészelték és hajlították el.

A szökés idején 35 éves Scott bankrablásért és engedély nélküli fegyvertartásért kapott 30 évet, a 31 éves Parkert szintén bankrablás miatt ültették le 50 évre. A páros a börtön konyhája alatti tárolóban dolgozva szökött meg, az úszáshoz lopott gumikesztyűkből még karúszókat is készítettek. A páros szökését hajnali 5.47-kor fedezték fel, Parkert pedig elég hamar, 20 perc után meg is találták a közeli LIttle Alcatraz sziklacsoporton – mivel szökés közben eltörte a lábát, hamar feladta az úszást.

John Paul Scott – Fotó: United States National Archives at San Francisco
John Paul Scott – Fotó: United States National Archives at San Francisco

Scott viszont csodával határos módon kijutott a szárazföldre a Golden Gate-híd közelében. Itt fiatalok találtak rá a kimerült és a hideg vízben kihűlt férfira a szökés felfedezése után két órával. Scottot a hatóságok előbb kórházba, majd újra Alcatrazba szállították.

Korábban úgy hitték, hogy főleg decemberben lehetetlen úszva megszökni a börtönből. A 12 fokos, borotvaéles sziklák között örvénylő víz miatt senki nem gondolta, hogy lehetséges a szökés, sőt, ezt gyakran el is mondták az őrök a raboknak, nehogy valaki megpróbálkozzon vele. Morris és az Anglin fivérek korábbi, 1962-es kísérlete viszont ötletet adott Scottnak, aki rá is cáfolt az őrök elméletére.

Az Alcatraz 1963-as bezárása után Scott előbb a kansasi Leavenworth börtönbe, majd az illinois-i Marion város börtönébe került, ahonnan szintén megpróbált megszökni. Innen a minnesotai Oak Park Heights börtönbe vitték, végül 1987-ben egy floridai börtönben, 60 évesen halt meg.

Források: History | San Francisco Chronicle

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!