Izland utolsó mekis menüjét a mai napig ereklyeként őrzik

2022. március 10. – 06:04

Izland utolsó mekis menüjét a mai napig ereklyeként őrzik
Vásárlók az étteremlánc utolsó nyitvatartási napján Reykjavíkban – Fotó: Halldor Kolbeins / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A McDonald's 2009-ben zárta be éttermeit Izlandon, a 2008-as gazdasági válság és az izlandi korona romlása miatt nem tudták tovább működtetni a három helyi éttermüket. Hjörtur Smárason helyi lakos pont egy nappal az éttermek bezárás előtt vásárolt magának még egy utolsó menüt, de nem ebédre, a férfi tesztelni szerette volna, meddig áll el a kedvenc burger menüje. A mai napig ereklyeként őrzik egy izlandi hostelben.

Hjörtur Smárason izlandi lakos 2012-ben költözködés közben, garázsa padlóján a kacatok között váratlanul rábukkant egy érintetlen mekis papírzacskóra.

Még 2009. október 30-án, pontosan egy nappal az McDonald's helyi éttermeink bezárás előtt vásárolta a menüt, ugyanis tesztelni akarta, hogy milyen gyorsan romlik meg a világ egyik legkedveltebb hambi és sült krumpli kombója. Időközben azonban megfeledkezett a kísérletről, ezért csak három évvel később, egy véletlen folytán bukkant rá a menüre, ami később közkinccsé vált az országban, Smárason ugyanis az utolsó mekis hamburger tulajdonosa Izlandon. A férfi azt mondta, sem a csomagoláson, sem a tartalmán nem látszott, nem érződött, hogy eltelt három év: „igazából tizenöt perce is vásárolhattam volna, akkor is ugyanúgy nézne ki”. A McDonald’s szerint azért nem bomlott le, mert nem érte nedvesség sem a hamburgert, sem a krumplikat, és nem az erős tartósítószerek miatt, ahogy azt sokan gondolják.

Az „ereklyét” Smárason garázsa után az Izlandi Nemzeti Múzeumban állították ki, majd később a múzeum a reykjavíki Bus Hostelnek adta át, ahol szintén kiállították. A közkincs jelenleg Izland déli részén, egy üvegbúra alatt van a Snotra House-ban. A hostel tulajdonosa, Siggi Sigurdur 2019-ben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy csodájára járjanak Izland utolsó mekis menüjének. Aki pedig nem nézheti meg személyesen, az megtehette online, ugyanis élőben közvetítették a menü mindennapjait. A BBC 2019-es cikke szerint százezrek követték az élő közvetítéseket, azonban a Boingboing cikke szerint az oldal jelenleg nem üzemel.

De miért lépett le a McDonald's?

Hjörtur Smárason szendvicse és sültkrumplija vitrinben – Fotó: Angelika Osiewalska / AFP
Hjörtur Smárason szendvicse és sültkrumplija vitrinben – Fotó: Angelika Osiewalska / AFP

Kristín Loftsdóttir, az Izlandi Egyetem antropológiaprofesszora szerint történelmi jelentőségű esemény volt, amikor 1993-ban megnyílt az első McDonald’s Izlandon. Az étterem megnyitójára Izland akkori miniszterelnöke, David Oddsson is ellátogatott. A professzor szerint ez szimbolizálta az ország első lépéseit a globalizált, modern világ felé, úgy gondolja, az éttermek bezárása rossz színben tüntette fel az országot.

A bezárások után a McDonald’s helyét a Metro vette át, amely olcsóbb és helyi termékekből állít össze a Mekihez hasonló menüket.

A McDonald'snak jelenleg több mint 38 000 étterme van 120 különböző országban – vannak országok, ahol bizonyos gazdasági feltételek miatt nem nyithatott még éttermet a cég (Oroszországban pedig épp most zárja be éttermeit ideiglenesen az Ukrajna elleni támadásra adott reakcióként).

Hasonló volt a helyzet Izlanddal is, ahol a 2008-as gazdasági világválság nagymértékben közrejátszott abban, hogy bezárták a McDonald's helyi éttermeit. A világválság okán az izlandi korona értéke a felére csökkent, az ország három legnagyobb bankja pedig bedőlt. Szintén az izlandi korona romlásához köthető, hogy megugrott az alapanyagok beszerzésének ára. A szigetországba Németországból szállították a szigorúan ellenőrzött összetevőket, de a cég nem tudta volna biztosítani az éttermek működtetését a vámok és az importárak jelentős megemelése nélkül. Ám sem a válság, sem az árak emelkedése nem szegte kedvét az izlandiaknak, hogy továbbra is a Mekiben vásároljanak, a profit azonban továbbra is igen gyenge volt. Az akkori izlandi McDonald’s egyik kulcsfigurája, Jon Gardar Ogmundson akkoriban úgy fogalmazott: „Ennek egyszerűen semmi értelme. Egy kiló Németországból importált hagymáért egy üveg jó whiskyvel egyenértékű összeget fizetek.”

Miután megszületett a döntés, az utolsó napon az éttermeknek kisegítő személyzetet kellett felvenniük, hogy kiszolgálhassák Izland lakosait. Az emberek tömött sorokban, hosszú perceken át várakoztak, hogy még egyszer utoljára falatozhassanak kedvenc mekis burgereikből, a drive ablakoknál pedig kisebb forgalmi dugó alakult ki, annyian akarták még egy utolsó elviteles Meki-menüt vacsorára.

Egyébként nem Smárason volt az első, aki tesztelni szerette volna, hogy mégis meddig áll el a mekis kaja. A BBC cikke Karen Hanrahant említi, aki 1996-ban vett egy hamburgert, ami 14 évvel később is pontosan ugyanúgy nézett ki, mint amikor megvásárolta azt. 2010-ben Sally Davies New York-i fotós egy Happy Meal-menüt tesztelt, amiről hat hónapon keresztül készített fotókat. És ne feledkezzünk meg arról a 2010-ben a YouTube-ra feltöltött videóról sem, amiben 10 héten keresztül nézhetjük, hogy romlanak meg kedvenc szendvicseink és az utánozhatatlan mekis sült krumpli. Ezt a videót közel nyolcmillióan nézték meg.

Források: BBC, Atlas Obscura, Better Marketing, Nerdist, Boingboing

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!