Izland utolsó mekis menüjét a mai napig ereklyeként őrzik

2022. március 10. – 06:04

Izland utolsó mekis menüjét a mai napig ereklyeként őrzik
Vásárlók az étteremlánc utolsó nyitvatartási napján Reykjavíkban – Fotó: Halldor Kolbeins / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A McDonald's 2009-ben zárta be éttermeit Izlandon, a 2008-as gazdasági válság és az izlandi korona romlása miatt nem tudták tovább működtetni a három helyi éttermüket. Hjörtur Smárason helyi lakos pont egy nappal az éttermek bezárás előtt vásárolt magának még egy utolsó menüt, de nem ebédre, a férfi tesztelni szerette volna, meddig áll el a kedvenc burger menüje. A mai napig ereklyeként őrzik egy izlandi hostelben.

Hjörtur Smárason izlandi lakos 2012-ben költözködés közben, garázsa padlóján a kacatok között váratlanul rábukkant egy érintetlen mekis papírzacskóra.

Még 2009. október 30-án, pontosan egy nappal az McDonald's helyi éttermeink bezárás előtt vásárolta a menüt, ugyanis tesztelni akarta, hogy milyen gyorsan romlik meg a világ egyik legkedveltebb hambi és sült krumpli kombója. Időközben azonban megfeledkezett a kísérletről, ezért csak három évvel később, egy véletlen folytán bukkant rá a menüre, ami később közkinccsé vált az országban, Smárason ugyanis az utolsó mekis hamburger tulajdonosa Izlandon. A férfi azt mondta, sem a csomagoláson, sem a tartalmán nem látszott, nem érződött, hogy eltelt három év: „igazából tizenöt perce is vásárolhattam volna, akkor is ugyanúgy nézne ki”. A McDonald’s szerint azért nem bomlott le, mert nem érte nedvesség sem a hamburgert, sem a krumplikat, és nem az erős tartósítószerek miatt, ahogy azt sokan gondolják.

Az „ereklyét” Smárason garázsa után az Izlandi Nemzeti Múzeumban állították ki, majd később a múzeum a reykjavíki Bus Hostelnek adta át, ahol szintén kiállították. A közkincs jelenleg Izland déli részén, egy üvegbúra alatt van a Snotra House-ban. A hostel tulajdonosa, Siggi Sigurdur 2019-ben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy csodájára járjanak Izland utolsó mekis menüjének. Aki pedig nem nézheti meg személyesen, az megtehette online, ugyanis élőben közvetítették a menü mindennapjait. A BBC 2019-es cikke szerint százezrek követték az élő közvetítéseket, azonban a Boingboing cikke szerint az oldal jelenleg nem üzemel.

De miért lépett le a McDonald's?

Hjörtur Smárason szendvicse és sültkrumplija vitrinben – Fotó: Angelika Osiewalska / AFP
Hjörtur Smárason szendvicse és sültkrumplija vitrinben – Fotó: Angelika Osiewalska / AFP

Kristín Loftsdóttir, az Izlandi Egyetem antropológiaprofesszora szerint történelmi jelentőségű esemény volt, amikor 1993-ban megnyílt az első McDonald’s Izlandon. Az étterem megnyitójára Izland akkori miniszterelnöke, David Oddsson is ellátogatott. A professzor szerint ez szimbolizálta az ország első lépéseit a globalizált, modern világ felé, úgy gondolja, az éttermek bezárása rossz színben tüntette fel az országot.

A bezárások után a McDonald’s helyét a Metro vette át, amely olcsóbb és helyi termékekből állít össze a Mekihez hasonló menüket.

A McDonald'snak jelenleg több mint 38 000 étterme van 120 különböző országban – vannak országok, ahol bizonyos gazdasági feltételek miatt nem nyithatott még éttermet a cég (Oroszországban pedig épp most zárja be éttermeit ideiglenesen az Ukrajna elleni támadásra adott reakcióként).

Hasonló volt a helyzet Izlanddal is, ahol a 2008-as gazdasági világválság nagymértékben közrejátszott abban, hogy bezárták a McDonald's helyi éttermeit. A világválság okán az izlandi korona értéke a felére csökkent, az ország három legnagyobb bankja pedig bedőlt. Szintén az izlandi korona romlásához köthető, hogy megugrott az alapanyagok beszerzésének ára. A szigetországba Németországból szállították a szigorúan ellenőrzött összetevőket, de a cég nem tudta volna biztosítani az éttermek működtetését a vámok és az importárak jelentős megemelése nélkül. Ám sem a válság, sem az árak emelkedése nem szegte kedvét az izlandiaknak, hogy továbbra is a Mekiben vásároljanak, a profit azonban továbbra is igen gyenge volt. Az akkori izlandi McDonald’s egyik kulcsfigurája, Jon Gardar Ogmundson akkoriban úgy fogalmazott: „Ennek egyszerűen semmi értelme. Egy kiló Németországból importált hagymáért egy üveg jó whiskyvel egyenértékű összeget fizetek.”

Miután megszületett a döntés, az utolsó napon az éttermeknek kisegítő személyzetet kellett felvenniük, hogy kiszolgálhassák Izland lakosait. Az emberek tömött sorokban, hosszú perceken át várakoztak, hogy még egyszer utoljára falatozhassanak kedvenc mekis burgereikből, a drive ablakoknál pedig kisebb forgalmi dugó alakult ki, annyian akarták még egy utolsó elviteles Meki-menüt vacsorára.

Egyébként nem Smárason volt az első, aki tesztelni szerette volna, hogy mégis meddig áll el a mekis kaja. A BBC cikke Karen Hanrahant említi, aki 1996-ban vett egy hamburgert, ami 14 évvel később is pontosan ugyanúgy nézett ki, mint amikor megvásárolta azt. 2010-ben Sally Davies New York-i fotós egy Happy Meal-menüt tesztelt, amiről hat hónapon keresztül készített fotókat. És ne feledkezzünk meg arról a 2010-ben a YouTube-ra feltöltött videóról sem, amiben 10 héten keresztül nézhetjük, hogy romlanak meg kedvenc szendvicseink és az utánozhatatlan mekis sült krumpli. Ezt a videót közel nyolcmillióan nézték meg.

Források: BBC, Atlas Obscura, Better Marketing, Nerdist, Boingboing

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!