Ezért kék vérűek a polipok

2022. március 1. – 06:10

Ezért kék vérűek a polipok
Fotó: Henner Damke / Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Aki járt már halpiacon, az megfigyelhette, hogy míg a ponty, a hekk vagy a cápa vére piros, addig a polipé kék. Ez pedig azért van, mert a vérellátásuk jelentősen különbözik a halakétól – ahogy az emberétől is.

Az emberi vér azért piros, mert az oxigén hemoglobinhoz kapcsolódik, mikor a véráramba kerül. A hemoglobinban (ami egy, a vörösvértestekben található fehérje) egy vasatom is elhelyezkedik, konkrétan erre csatolódik rá az oxigén, és ez a vasas-oxigénes molekula minden színt elnyel, kivéve a pirosat.

A polipok – és pókok és csigák – vére viszont kék. Ehhez hozzátartozik, hogy a polipoknak három szívük van, és ez a két tény szorosan összefügg. Két szív áttolja a vért a kopoltyúkon, ahol oxigén kerül a véráramba, a harmadik, központi szív pedig ezt tolja szét a testben.

A vérük színe pedig azért kék, mert nem hemoglobinhoz kapcsolódik az oxigén, hanem hemocianinhoz, ami nem vasas, hanem rezes. A hemocianinhoz kevésbé hatékonyan kötődik az oxigén, mint a hemoglobinhoz, ami az egyik magyarázata lehet annak, miért van szükségük a polipoknak három szívre. A másik az lehet, hogy kilenc agyuk van, amiknek szükségük van a vérre, valamint az, hogy amikor vízsugárral úsznak, akkor a központi szívük nem ver.

A rezes-oxigénes molekula viszont már a piros helyett a kék színt nem nyeli el, ezért kék a polipok vére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!