Nagyorrú Kati apácazárdából szökve lett prostituált, majd a vadnyugat magyar legendája

2022. február 20. – 11:29

Nagyorrú Kati apácazárdából szökve lett prostituált, majd a vadnyugat magyar legendája
A Big Nose Kate nevű mulató enteriőrje – Fotó: Fotó: Big Nose Kate's Saloon – Tombstone AZ / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Doc Holliday, a pisztolyforgató szerencsejátékos és egyben fogorvos a vadnyugat egyik emblematikus figurája, a legendás békebíró Wyatt Earp egyik legközelebbi barátja volt. Doc Hollidayt olyan színészek alakították különböző filmekben vagy sorozatokban, mint Kirk Douglas, Martin Landau, Val Kilmer, Denni és Randy Quaid. De a klasszikus Batman-rajzfilmek Batman-hangja, Adam West is feltűnt Holliday szerepében, és még a countryzene legendája, Willie Nelson is eljátszotta egyszer, Jeremy Renner pedig egy készülő projektben játszhatja majd Hollidayt.

Azt viszont kevesen tudják, hogy Holliday oldalán egy magyar származású, Ersekújváron született nő is benne volt rengeteg vadnyugati kalandban. Ő nem más, mint az 1849. november 7-én, Érsekújváron, orvoscsaládba született Horony Mária Katalin.

Korai feljegyzések alapján eredetileg úgy gondolták, Horony az apja munkája révén jutott Amerikába, mára megcáfolt feltételezések alapján ugyanis úgy tűnt, hogy Horony Miklós Habsburg Miksa orvosaként utazhatott Mexikóba 1864-ben. Később kiderült, hogy a Horony család már 1860 szeptemberében megérkezett az új kontinensre, azon belül New York kikötőjébe egy német hajóval. 1862-ben pedig már biztosan az Iowa állambeli Davenport városában éltek.

A vadnyugati kötődés Horonyék tragikus történetéhez kapcsolódik: 1865-ra Katalin és húga, Vilhelmina árván maradtak, így állami gondozásba, majd nevelőszülőkhöz kerültek. Vilhelminát egy osztrák-magyar házaspár fogadta be, míg Katalin egy Otto Smith nevű ügyvédhez került. Smith állítólag megpróbálta megerőszakolni a magyar lányt, Katalin ezért otthagyta, és 1869-ben egy gőzhajóra felszökve érkezett Missouriba, St. Louisba, ahol a Kate Fischer nevet felvéve próbált boldogulni.

Eleinte egy apácazárdában élt, majd ehhez képes erős kontrasztot jelentő munkát talált, amikor innen megszökve prostituáltként kezdett dolgozni. A későbbi visszaemlékezéseiből kiderül, hogy a St. Louisban töltött évek alatt hozzáment egy Silas Melvin nevű fogorvoshoz, akinek gyereket is szült, de pár hónappal később a sárgaláz a gyerekét és a férjét is elvitte.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Öt évvel később, 1874-ben egy állammal és majdnem 1000 km-rel arrébb találjuk Katalint, akit már nem Kate Fisherként, hanem a Big Nose Kate (Nagyorrú Kati) gúnynéven ismertek a helyiek. A jelenleg kevesebb mint 30 ezer lakosú Dodge Cityről tudni kell, hogy 1871-72 derekán alapították, leginkább a keletről nyugatra terjeszkedő Santa Fé-i vasútvonal közeledése miatt. Ide vezették fel Texas ikonikus, hosszúszarvú marháit, hogy a vasút segítségével gyorsabban szállíthassák el azokat.

Ezzel párhuzamosan a vadnyugat talán legismertebb városa lett, ahol több híres (és hírhedt) pisztolyhős dolgozott egy időben, mint bármely más nyugati városban. Közülük sokan részt vettek az 1883-as Dodge City-i háborúban is. A város a szokásos szalonok, játéktermek és bordélyházak sorával büszkélkedhetett, beleértve a híres Long Branch Saloont és a China Doll bordélyházat. 1884-ben egy ideig még bikaviadal-aréna is működött Dodge Cityben, ahol mexikói bikaviadalok voltak a műsoron, különlegesen kiválasztott Longhorn-bikákkal.

Nagyorrú Kati és Doc Holliday nem itt, hanem a texasi Fort Griffinsben ismerkedtek meg, ahova 1876-ban költözött a magyar születésű lány. Lehet, hogy már korábban is kapcsolatba kerülhettek, tekintve, hogy Kate Wyatt Earp sógornőjének bordélyházában dolgozott. A páros a következő években a déli és nyugati államok szinte mindegyikét bejárta, ráadásul Kate-nek többször is meg kellett mentenie szerelmét. A legendák szerint egy késelésbe torkolló kártyaparti végén Kate maga is pisztolyt ragadott egy klasszikus, vadnyugati filmekből ismerős konfliktusban, míg egyszer fogdából kellett megszöktetnie szerelmét.

Hollidayt gyilkosság vádjával vették őrizetbe Fort Griffinben, Kate pedig úgy terelte el a helyiek figyelmét, hogy felgyújtott egy házat a városban. Amíg mindenki az oltással volt elfoglalva, elvette az őr fegyverét és megszöktette Hollidayt, akivel lopott lovak hátán Dodge Citybe menekültek.

Doc Holliday – Fotó: American Stock Archive / Getty Images
Doc Holliday – Fotó: American Stock Archive / Getty Images

Hasonló méretű kaland volt Kate egy kései levele szerint, amikor 1881 októberében az Earp-fivérek oldalán Hollidayjel tűzpárbajba keveredtek Tombstone városában a Cowboyok nevű törvényen kívüli bandával. Az eseményeket George P. Cosmatos 1993-as filmje, az egyik legjobb westernfilm, a Tombstone – A halott város is feldolgozta, olyan sztárok szereplésével, mint Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton, Powres Boothe és Charlton Heston. A filmben Joanna Pacuła játszotta Nagyorrú Katit – más filmekben Faye Dunaway és Isabella Rossellini alakították.

Kate maga nem vett részt a lövöldözésben, csak nézte az eseményeket, majd a hotelszobájában sokkos állapotban zokogva ismételgette, hogy „Ez szörnyű volt. Egyszerűen szörnyű.” Tombstone-ban egyébként a mai napig létezik egy mulató, ami Big Nose Kate nevét viseli.

Holliday 1887-es, tuberkulózis miatti halála idején a kapcsolatuk már meglehetősen viharos volt, rengetegszer összevesztek, és majdnem ugyanennyiszer ki is békültek, de inkább külön, mint együtt éltek. Kate egyik – nem teljes mértékben hitelesített – visszaemlékezése alapján ott volt Coloradóban, amikor Holliday meghalt.

Ezután a magyar származású nő előbb egy Coloradóban, majd Arizonában élő kováccsal, aztán egy bányásszal állt össze. Előbbit az alkoholizmusa miatt elhagyta, utóbbi mellett viszont kitartott a férfi 1930-as haláláig. Ekkor George Hunt arizonai kormányzó segítségével került be egy idősotthonba, ahol 1940. november 2-án, pár nappal a 90. születésnapja előtt halt meg.

Egy 2017-es árverésen egy gyűjtő mai árfolyamon több mint 25 millió forintnak megfelelő összeget fizetett azért a Doc Holliday-derringerért, amit a legenda szerint magától a szerelmétől, Kate-től kapott.

Források: Múlt-kor | BBC History – 24.hu

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!