Az amerikai elnök limuzinját a leszerelése után addig lövik, amíg darabjaira nem hullik, aztán felrobbantják

2022. január 9. – 08:31

Az amerikai elnök limuzinját a leszerelése után addig lövik, amíg darabjaira nem hullik, aztán felrobbantják
A titkosszolgálat egyik embere lecseréli az elnöki limuzin rendszámát a Fehér Ház kertjében Joe Biden elnök beiktatási ceremóniája alatt 2021 január 21-én – Fotó: Alex Brandon / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A mindenkori amerikai elnök a világ talán legjobban védett személye, saját elnöki különgép és elnöki limuzin jár neki, persze mindkettő rendkívül komoly biztonsági rendszerekkel felvértezve. Természetükből adódóan az Air Force One-t sokkal ritkábban cserélik, mint az elnöki autót, amely jelenleg a Beast, vagyis Szörny becenévre hallgató speciális Cadillac, és már csak a 6800-9100 kilogramm közé becsült tömege alapján is rászolgált a nevére. De mi lesz a 2009-ben forgalomba állított, azóta többször frissített autó sorsa, ha jön egy újabb változat? Pontosan az, mint a George W. Bush első elnökségére elkészült korábbi Cadillacnek:

a titkosszolgált tagjai addig lövik különféle lövedékekkel, amíg az autó meg nem semmisül.

Ennek jó oka van, ám mielőtt erre rátérnénk, röviden nézzük meg, mit tud a Beast, illetve hogyan jutottunk el a teherautósúlyú limuzinig.

Az elnöki autók biztonsági funkcióit John F. Kennedy 1963-as merénylete után kezdték rohamtempóban javítani, addig ugyanis egy nem túl biztonságos, nyitott tetejű Lincoln látta el a szállítási feladatokat. Kennedy utódja, Lyndon B. Johnson hallani sem akart a kabriókról, így lett zárt az elnöki limuzin, majd a folytatásban Richard Nixon idején minden korábbinál több páncélborítást kapott a jármű.

A Lincoln helyére 1984-ben érkezett az első Cadillac az elnöki szolgálatba, majd 1989-ben rövid időre visszatért a Lincoln, de Bill Clinton 1993-as beiktatása óta töretlen a Cadillac-uralom.

Biztonsági okokból persze nem tudni az utolsó részletig bezáróan, hogy pontosan milyen rendszerek is védik az amerikai elnök életét az autóban, de együttműködő partnerünk, az Alapjárat azért összeszedte az ismert infómorzsákat. Azt például tudni, hogy a páncélozott ajtók 20 centi vastagok, és darabonként akkora a súlyuk, mint egy Boeing 757-es repülőgép ajtajának. A kocsin természetesen minden üveg golyóálló, és egyedül a sofőr ablaka lehúzható, az is csak 6-7 centiméterre.

Vegyi támadás ellen saját oxigénellátó rendszer véd, emellett külön hűtő is van a kocsiban az elnök vércsoportjának megfelelő vérrel feltöltve, ha valami baj történne. A kocsi egyébként lövések mellett robbanásoknak is ellenáll, és az abroncsait is meglehetősen nehéz elpusztítani, amellett ugyanis, hogy teherautóra szánt abroncsokról beszélünk, a gumik kevlárral vannak megerősítve, a felni pedig acélból van, és természetesen defektálló.

Obama elnök beszáll az elnöki limuzinba 2016 szeptember 30-án az izraeli Ben Gurion reptéren. A fotón jól látszik az ajtó vastagsága – Fotó: Nicholas Kamm / AFP
Obama elnök beszáll az elnöki limuzinba 2016 szeptember 30-án az izraeli Ben Gurion reptéren. A fotón jól látszik az ajtó vastagsága – Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Lövik, amíg van mit

„Valamikor a következő évtizedben, talán egy, a mostanihoz hasonló téli napon az elnök elegáns, fekete limuzinját egy titkos helyre vezetik valahol a keleti parton, majd apró darabokra robbantják azt.” Így kezdődik a Popular Mechanics magazin 1993. januári számában megjelent, az elnöki autókról szóló cikk, amely gyorsan rá is tér, mi célból ér ilyen barbár véget az elnök életét hosszasan védő jármű.

Érdekesség, hogy a cikk megjelenésének idején pont elnöki limuzinváltás volt, 1993-tól Bill Clinton egy vadiúj Cadillac Fleetwoodot kapott, amely 2001-ig volt szolgálatban, és meglepetésre nem robbantották atomjaira – ma is megtekinthető az Arkansas állambeli Little Rockban található Clinton Presidential Centerben kiállítva. Szintén múzeumba került a Lincoln, amiben megölték Kennedyt, de Franklin Delano Roosevelt Sunshine Special kocsija is megtekinthető a michigani Ford Múzeumban.

A többi kocsi viszont a biztonság érdekében hősies módon fejezi be szolgálatát. Azzal, hogy elpusztítják a kocsit, megőrzik a titkait is, így nincs ugyanis lehetőség arra, hogy valaki ellopja és esetleges biztonsági rések után kutasson. Megteszik ezt helyettük a titkosszolgálat emberei, azzal ugyanis, hogy hagyományos és robbanó lövedékek tucatját záporoztatják az autóra, lehetőségük van – igaz, utólag – élesben tesztelni, mennyire volt jó az épp leszerelt verzió.

Bill Clinton elnöki limuzinja Berlinben 1998-ban – Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images
Bill Clinton elnöki limuzinja Berlinben 1998-ban – Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images

Erről a meglehetősen izgalmas folyamatról sajnos nincs videó, úgyhogy mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogyan is nézhet ki ez.

Fontos persze hozzátenni, hogy a Beastből nem csak egy van, hanem összesen 12 darab – legalább kettő mindig ott, ahol épp az amerikai elnök is tartózkodik, bárhol is legyen az a világon. Szóval a Beast leszerelése után vagy óriási robbantóbulit tart a titkosszolgálat, vagy jó eséllyel legalább egy darab bekerülhet valamelyik múzeumba.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!