Tapssal, tánccal fogadták Babashát a Coldplay második bukaresti koncertjén

2024. június 14. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen más hangulat fogadta a közönség részéről a Coldplay második bukaresti koncertjén az előző esete kifütyült Babasha manele énekest. Miután a sajtó egy kerek napon keresztül attól volt hangos, hogy milyen elutasításban volt része a Coldplay által kiválasztott manele zenésznek, és sokan rasszizmust emlegettek, a második koncerten az énekes és a közönség közötti kapcsolat új fordulatot vett. Ráadásul, az előző esti incidensek után Chris Martin, a Coldplay frontembere is egy különleges gesztussal próbálta megnyerni a közönséget.

A Hotnews beszámolója szerint a koncert elején Chris Martin arról beszélt, hogy mennyire sokkolta és elszomorította az előző este történt incidens, amikor a közönség kifütyülte Babashát. Martin elmondta, hogy bár ők, mint utazó zenekar, nem érthetik minden kultúra sajátosságait, hisz abban, hogy mindenkit egyenlően kell kezelni.

Ezután egy merész lépésre szánta el magát: megkérte a közönséget, hogy öt másodpercig fütyüljék ki őt, majd bejelentette, hogy Babasha ismét színpadra lép egy manele dallal. Martin elmagyarázta, hogy ez az egyetlen szám lesz, és remélte, hogy a közönség nyitottabb lesz ezúttal.

Babasha felment a színpadra és Chris Martin kíséretében előadta dalát. A korábbi füttyszó helyett ezúttal taps és tánc kísérte az előadást. A közönség lelkesedése akkor ért a csúcspontjára, amikor a dal végén Martin és a Coldplay tagjai megölelték Babashát. Chris Martinék meghatottan köszönték meg a tapsot. Martint szerint az este megmutatta, hogy a zenének ereje van áthidalni a kulturális különbségeket és összekovácsolni az embereket.

A kritikát megfogalmazók szerint több probléma is felmerült ezzel az eseménnyel kapcsolatban. Rámutattak, hogy a manele előadásának helye és ideje nem volt megfelelő. A Coldplay rajongói a zenekar saját zenéjére voltak kíváncsiak, nem egy helyi zenei stílusra, amely nem illik a koncert általános hangulatához. Bár sokan a közönség reakcióját rasszistának és intoleránsnak tartották, egyszerűen arról volt szó, hogy a közönség nem kapta azt, amit várt. Az emberek, akik Coldplay koncertre váltottak jegyet, nem akartak manelet hallani, és ez a csalódottság nyilvánult meg a füttyögésben.

A kulturális inadekvátság mellett Chris Martin próbálkozása Babasha meghívásával inkább tűnt egy elhibázott marketingfogásnak, mint egy valódi művészeti gesztusnak. A kritikusok szerint a Coldplay hibázott, amikor nem értette meg eléggé a helyi közönséget és annak zenei preferenciáit. Egy olyan előadó meghívása, mint Babasha, nem volt megfelelő döntés anélkül, hogy alaposabban megismerték volna a közönség reakcióit és elvárásait. Megemlítették például, hogy ha már a hazai román popkultúrából szerettek volna valakit választani, akkor nyugodtan meghívhatták volna Erika Isacot, akinek a nőgyűlölő romániai társadalomról szóló zeneszáma váltott ki nemrég élénk vitát a közösségi oldalakon.

A kritika végül arra jutott, hogy bár fontos a tolerancia és a kulturális különbségek elfogadása, a művészeti produkciók esetében elengedhetetlen a közönség és az előadás helyszínének megfelelő kiválasztása.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!