Szaharai porfelhőkből sáros esőre számíthatunk a következő napokban

2024. február 29. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Szaharai por érkezik az ország térségébe a következő napokban, emiatt több helyen sáros eső is előfordulhat, figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az adatok szerint a legmagasabb koncentráció az ország nyugati és délnyugati régióiban várható, ahol a szálló por február 29-ről március 1-jére virradó éjszaka esővel is jár majd.

„A meteorológusok szerint március 1-jén napközben a porszemcsékkel terhelt légtömeg szétoszlik, és koncentrációjuk jelentősen csökken. Ilyen epizódok minden évben előfordulnak, és a lakosságnak nincs oka pánikra. Azokon a területeken, ahol esőt regisztrálnak, az esőzés magával rántja a por egy részét, így a szabadban lévő autókon vagy más tárgyakon látható nyomok vöröses színűek lesznek” – mondta Eugen Ioan Cozma, a környezetvédelmi felügyelőség alelnöke.

Jelenleg egy Földközi-tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon kavarja fel a port Észak-Afrika felett, ezért hamarosan az év első nagy szaharai porkitörése éri el a Kárpát-medencét. Bár kisebb adagot eddig is kaptunk belőle, csütörtökön és pénteken nagyobb mennyiségben is megérkezik a szaharai por, ami különösen napkelte és napnyugta idején válhat láthatóvá, és nemcsak a levegőben, de az autókon és más tereptárgyakon is lerakódhatnak a sáros esőcseppek.

Pénteken a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul, de a déli területeken ennél is melegebb lehet az idő, és több helyen eső, zápor moshatja ki a légkörben lebegő porszemcséket.

Arról, hogy pontosan mi okozza az európai szaharai porviharokat, ebben a cikkben írtunk részletesen. Az elmúlt mintegy negyven évben több mint 260 szaharai porviharos eseményt azonosítottak a Kárpát-medencében, és ezek száma és intenzitása úgy tűnik, az elmúlt évtizedben növekedett. A Közép-Európát érintő porviharos események egy jellemző tavaszi-nyári szezonális eloszlással rendelkeznek. Az elmúlt években mégis egyre több alkalommal figyelhettünk meg őszvégi-téli, jelentős porkimosódással együtt járó epizódot.

Alapvetően egy természetes folyamatról van szó. A Szahara már ötmillió éve létezik, a szelek azóta fújják sokszor nagyon messzire onnan a port. A tengeri üledékek, a Mediterráneum talaja, a Pireneusok és az Alpok gleccsereinek porrétegei vagy éppen Grönland jege mind arról tanúskodnak, hogy több százezer éve kifújja a szél a Szahara porát és elszállítja onnan, olykor irgalmatlan távolságokra is. Jelenleg a kifújt por mennyisége évente meghaladja az egymilliárd tonnát.

Bár a jelenség nem újkeletű, a szakemberek szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a gyakorisága a jelenségnek, ami az éghajlatváltozással van kapcsolatban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!