Rovart enni egyelőre drága, így a húsfogyasztásunkat kellene csökkenteni

Legfontosabb

2024. február 19. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai húsfogyasztási szokások, a fogyasztói döntések mögött rejlő attitűdök felmérésére indult kutatás. Az eredményektől azt remélik a kezdeményezők, hogy megértik, mily tényezők alapján döntünk, amikor húsételeket választunk.

Darvas Andor, a BBTE közgazdaságtani karának oktatója, aki az Erdélyi Múzeum-Egyesület megbízásából végez kutatást, kifejtette, nagyon fontos lenne, hogy csökkentsük a húsfogyasztásunkat mind egészségügyi, mind fenntarthatósági szempontból. Ezáltal csökkenthetjük a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a húsipar ne terhelje meg az elviselhetőség határain túl a bolygónk ökoszisztémáit. A hús előállítása, különösen a marha és a disznóhúsé ugyanis igen nagy ökológiai lábnyommal rendelkezik.

„Az előrejelzések szerint a Föld lakossága 2037-re eléri a 9 milliárdot, ami azt jelenti, hogy tovább fog nőni a kereslet az élelmiszerek iránt. A termelési kapacitások növelésével párhuzamosan csökkenteni kellene a húsok arányát az étrendünkben. Ez mind egészségügyi, mind környezeti szempontból indokolt. A felmérésünk célja az, hogy megértsük, mi áll a fogyasztói döntések mögött, hogy tudjuk, milyen eszközökkel lehet befolyásolni ezeket. Ha például az jön ki az adatokból, hogy az emberek nem hiszik, hogy a túlzott húsfogyasztás egészségügyi kockázatot rejt magában, az azt jelentheti, hogy felvilágosító, tudatosító kampányokat érdemes folytatni” – fejtette ki a Transtelexnek Darvas Andor.

A kutató közgazdász átfogó felmérési adatokkal szemléltette, pontosan hol is tartunk. Megjegyezte, aránylag a legtöbb húst Európa és az USA lakossága fogyasztja, miközben például Indiában ez az arány lényegesen alacsonyabb, így elsősorban a nyugati világban érdemes vizsgálni és megpróbálni befolyásolni a fogyasztási szokásokat.

Kifejtette, az orvosilag javasolt heti maximális húsmennyiség 500 gramm, de inkább ennél kevesebb, ahhoz viszont, hogy a természeti erőforrások eltartóképességét ne haladjuk meg, el kellene érnünk a heti maximum 300 grammos húsfogyasztást. A GreenPeace ajánlása szerint, mint elmondta, ehhez Európában 2030-ra 460 grammra, 2050-re pedig 300 grammra kellene lecsökkenteni a fogyasztást.

Európában, bár a trend csökkenő, az ajánlott mennyiség többszörösét fogyasztjuk. Románia aránylag jobban áll

Darvas Andor európai felmérésekkel szemléltette, hogy állunk most ezen a téren. Bár a 90-es évek óta csökken a fogyasztott mennyiség, Romániában pl. 12 százalékkal, Németországban pedig kb. 20 százalékkal, még mindig túlságosan sok húst eszünk.

Mint elmondta, aránylag a legtöbb húst Spanyolországban fogyasztják, heti 1928 grammot, ami rengeteg, az orvosilag ajánlott mennyiség közel négyszerese, fenntarthatóság szempontjából pedig a kívánatos mennyiségnek pedig majdnem a hat és félszerese. Németországban, mely az unió legnagyobb gazdaságának számít, 1518 gramm fogy hetente.

A legkevesebb hús Bulgáriában fogy, fejenként heti 1087 gramm, de még ez is az orvosilag ajánlott mennyiség több mint duplája és a fenntarthatósági szempontból ajánlott mennyiség több mint háromszorosa. Románia a viszonylag kevesebb húst fogyasztó országok közé tartozik, nálunk az átlag 1259 gramm/hét. Az EU nyolc legnagyobb országának fogyasztási átlaga ugyanis 1297 gramm hetente.

Együnk inkább rovarokat vagy műhúst?

Az utóbbi hónapokban politikai kampánytémává vált, főként a jobboldali populistáknál és a szélsőjobbnál a rovarevés és a műhús kötelezésével való riogatás. Állításuk szerint egyesek arra akarják kényszeríteni az embereket, hogy a hagyományos húskészítmények helyett rovarokat vagy laboratóriumban előállított húst fogyasszanak. A közgazdász szerint ez a veszély egyelőre biztosan nem fenyeget.

„Beposztoltam több Facebook-csoportba a felmérés kérdőívét, hogy minél többen töltsék ki, és én is megkaptam, hogy biztos Brüsszel bízott meg ezzel, illetve hogy egyek én rovarokat. Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem az a célunk, hogy az embereket rávegyük a rovarevésre vagy a műhús fogyasztására. A célunk mindössze az, hogy elérjük a jelenlegi igen magas húsfogyasztási arány csökkenését.
Egyébként is, mind a rovar alapú élelmiszerek, mind a műhús nagyon drága egyelőre, mivel újfajta technológiákról van szó, és egyelőre gyerekcipőben járnak ezek a kezdeményezések.

Lehet, hogy 10-20 év múlva olcsóbbak lesznek majd, viszont nekünk most kellene lépni, erre pedig az egyetlen jó megoldás a jelenlegi szokásaink megváltoztatása, hogy csökkentsük az előállított húsmennyiséget. Nem azt akarjuk, hogy az emberek ne egyenek egyáltalán húst, csak azt, hogy kevesebbet fogyasszanak. Az átlagfogyasztót akarjuk megérteni, erre szolgál a kérdőívünk” – magyarázta Darvas Andor.

Mennyi az a heti 500 gramm?

Mint megtudtuk, nyilatkozónk a heti, orvosilag ajánlott 500 gramm körüli adagot fogyaszt húsból. „Nem egy földtől elrugaszkodott célról beszélünk, látom magamon, én az orvosilag ajánlott adag körül fogyasztok, és így volt ez korábban is. Egyedül a reggelihez fogyasztok feldolgozott húst, azaz sonkát vagy szalámit, ezt kennyérre teszem. 100 gramm ezekből elég egy hétig.

Ebédre leveseket, salátákat eszem, hetente egyszer valami húskészítményt, csirkét vagy bolognai spagettit. Bolognait, ami marhahúsból készül és nagyon szeretem, havona egyszer eszem. Disznóhúst nem szoktam enni, és nem szeretem a kövéret. Este szánát, jaurtot szoktam vacsorázni, és napközben még fogyasztok gyümölcsöket. Körülbelül 80 kiló vagyok és nem vagyok alultáplált” – osztotta meg Darvas Andor.

Elmondta, a kérdőívük kitöltése 5-10 percet vesz igénybe (itt lehet elérni) és nagyon fontos abból szempontból, hogy a jövőben a döntéshozók, akár állami szervek, rendelkezzenek használható információkkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!